شیوع وبا چقدر جدی است؟

ایرج نظری، رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در این خصوص گفت: اگر شرایط آب و هوایی و خشکسالی به همین وضع پیش برود امکان ایجاد بیماری های وبا و هپاتیت A که در سطح منطقه زیاد می شود زیرا عامل ابتلا به این بیماری‌ها در محیط های گرم رشد پیدا می کند اما این به معنای شیوع وبا و بیماری هپاتیت A در سطح خوزستان نیست.

وی ادامه داد: همه افراد در جامعه باید مسایل بهداشتی را رعایت کنند، با داشتن سبک زندگی سالم می توان از بروز بیماری‌های مختلف از جمله وبا و سایر بیماری های واگیردار در سطح کشور جلوگیری کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ گونه بیماری وبا و هپاتیت A در استان خوزستان مشاهده نشده است، عنوان کرد: من در کمیته مبارزه با خشکسالی در خصوص مشکلات احتمالی در رابطه با این پدیده طبیعی، کمبود آب و آلوده شدن محیط نکاتی را ذکر کردم اما هیچ وقت از شیوع بیماری وبا و هپاتیت A حرفی نزدم.

وی تاکید کرد: با افزایش سطح آگاهی مردم سلامت جامعه ارتقا پیدا می کند و ما با توجه به شرایط منطقه تاکید جدی نسبت به کمبود آب و خشکسالی و عوارض آن داریم.

اگر شرایط آب و هوایی و خشکسالی به همین وضع پیش برود امکان ایجاد بیماری های وبا و هپاتیت A که در سطح منطقه زیاد می شود زیرا عامل ابتلا به این بیماری‌ها در محیط های گرم رشد پیدا می کند اما این به معنای شیوع وبا و بیماری هپاتیت A در سطح خوزستان نیست.

هپاتیتA چیست؟

دکتر داوود یادگاری، رییس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی وگرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز درباره هپاتیت A گفت: این نوع هپاتیت معمولا در مناطقی که وضعیت بهداشتی ضعیفی دارند(کشورهای در حال توسعه) نسبتا شایع است و به طور گسترده کودکان را درگیر می‌کند.

این فوق تخصص بیماری های عفونی به راه‌های انتقال این هپاتیت اشاره کرد و افزود: یکی از راه‌های انتقال این بیماری مدفوعی- دهانی( از طریق غذا، آب، تماس نزدیک فرد به فرد) است. بیماران HIV مثبت در معرض خطر زیادی نیستند اما بیشتر دچار عفونت می‌شود.  بیماران از حدود دو هفته قبل و یک هفته بعد از زردی می توانند بیماری را انتقال دهند. در طی این مدت ویروس در خون و مدفوع یافت می‌شود. در بیماران HIV مثبت، ویروس هپاتیت A در خون می‌تواند بیشتر از 90 روز به طول بیانجامد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رییس انجمن کنترل عفونت ایران اظهار کرد: این ویروس پس از دوره کمون 15تا 45 روز، بیش از نیمی از بزرگسالان بدون علامت یا دارای علایم خفیف غیر اختصاصی و همراه کمی زردی یا بدون زردی هستند. این نوع هپاتیت به طور نادر باعث بروز هپاتیت برق آسا و مرگ به خصوص در بیماران با زمینه بیماری کبدی، به ویژه در بیماران مبتلا به هپاتیتC می‌شود.

مدیر گروه بیماری‌های عفونی بیماری های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: هرچند اطلاعات در مورد آسیب بیماری در حاملگی کم است. در مطالعه‌ای مشخص شده است که هپاتیت A درحاملگی بر جنین تاثیر دارد و برخلاف هپاتیتE، مرگ و میر خیلی زیادی برای مادر ندارد و تقریبا بهبودی کامل می‌یابد اما بیشترین عارضه مربوط به جنین است و سقط، وزن پایین موقع تولد و پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک از عوارض آن است.

بیماری وبا چیست؟

دکتر عباس مومن‌زاده، متخصص بیماری‌های عفونی در خصوص بیماری وبا گفت: عامل این بیماری میکروبی به نام «کلرا» یا میکروب وبا است که یک فرد باید حدود ۱۰ میلیارد میکروب  از طریق غذای آلوده، آب آلوده و یا دست آلوده جذب کرده باشد تا به این بیماری مبتلا شده باشد یا به دیگران نیز انتقال دهد. این بیماران از ابتدای ورود این باکتری به بدن در صورت رعایت نکردن بهداشت، ناقل محسوب می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه این بیماری در هر جایی ممکن است به فرد منتقل شود، افزود: در مسافرت‌ها هم افراد باید مراقب آب‌های آلوده باشند و بهتر است موقتا در سفر چنان‌چه اطمینان از سالم بودن آب منطقه ای ندارند از آب معدنی و علاوه بر آن از غذاهای سالم و مطمئن  در طول سفر استفاده کنند.

 

وی تاکید کرد: در طول سفر بهتر است از لیوان‌های یکبار مصرف کاغذی برای نوشیدن آب استفاده کنند زیرا این بیماری ممکن است در رستوران‌ها بر اثر آلوده بودن دست کارگرها یا شسته شدن ظروف با آب آلوده نیز به افراد منتقل شود بنابراین رعایت بهداشت فردی و استفاده از ظروف مطمئن برای خوردن غذا نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.

وی اظهار داشت: ۹۰درصد افرادی که مبتلا به وبا می شوند،علامت چندانی ندارند و گاهی این بیماری به سرعت تشخیص داده نمی‌شود اما می‌توان با انجام آزمایش های لازم و کنترل آن توسط پزشک و توجه به علایم هشدار دهنده، احتمال بروز این بیماری را کمتر کرد.

وی افزود: اگر فردی دچار اسهال شدید از هفت الی هشت بار بیشتر در طول روز شد، باید حتما به پزشک مراجعه کند. مراجعه دیر هنگام به پزشک و عدم درمان به موقع با مایعات مناسب، فرد را دچار کمبود آب و املاح بدن به ویژه پتاسیم خواهد کرد و احتمال مرگ در آنان را افزایش خواهد داد.

این متخصص بیماری‌های عفونی بیان کرد: هرگاه در ظاهر بیمار مبتلا به اسهال و استفراغ این علایم مشاهده شود که چشم‌ها به حالت  گود افتاده، سر بیمار افتاده، زبان و اشک چشم فرد خشک شده باشد و اختلال در هوشیاری به وجود آمده باشد، خطر ابتلا به وبا وجود دارد و بیمار باید به سرعت  به مراکز درمانی انتقال داده شود.

مومن‌زاده گفت: ۱۰ درصد از مبتلایان به وبا، اسهال آبکی از نوع شدید دارند یا به تدریج شدت آن افزایش پیدا می‌کند. فرد مبتلا به وبا ممکن است دچار کرامپ‌های شکمی هم شود و معمولا استفراغ نیز دارد اما قاعدتا تب دیده نمی‌شود، همچنین نوع آن اسهال خونی نخواهد بود، اگرچه ممکن است علایم اسهال خونی نیز همانند وبا باشد.

گزارش: فرزانه صدقی

 

 

 

 

 

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا