مطالعات انجامشده پژوهشگران نشان میدهد که شیر گاوهایی که صد درصد با علفهای ارگانیک و چمنزارها تغذیهشدهاند، غنی از امگا ۳ بوده و مصرف آن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی را نسبت به شیر کارخانهای کاهش میدهد.
از نکاتی که بسیار باید موردتوجه قرار گیرد، این است که مواد مغذی اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ برای بدن انسان ضروری هستند اما مصرف بیشازحد امگا ۶ به نسبت مصرف بسیار کم امگا ۳ میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی، چاقی و دیابت را افزایش دهد.
در این تحقیقات، گروه پژوهشی بیش از ۱۱۶۰ نمونه گاو را در نظر گرفته و شیر آنها را در بیش از سه سال با سه نوع تغذیه مورد تجزیهوتحلیل قرار دادهاند که شامل شیر طبیعی (شیر گاوی که از علوفه تغذیه میشود.)، شیر ارگانیک (شیر گاوی که در چمنزارها و طبیعت تغذیه میشود.) و شیر کارخانهای (شیر گاوی که با مواد غذایی کارخانهای مورد تغذیه قرار میگیرد.) میشوند.
تحقیقات نشان میدهند که در شیر طبیعی نسبت امگا ۶ به امگا ۳ نزدیک یکبهیک است درحالیکه در شیر کارخانهای این رقم به ۵٫۷ به یک میرسد. درواقع شیر ارگانیک تا حد زیادی بالاترین سطح امگا ۳ ممکن را فراهم میسازد اما شیر کارخانهای این تعادل را بر هم زده و میزان کمتری از امگا ۳ را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد. در هر ۱۰۰ گرم شیر معمولی ۰٫۰۵ گرم امگا ۳ و در همین میزان شیر کارخانهای تنها ۰٫۰۲ گرم امگا ۳ وجود دارد. علاوه بر آن، امگا ۶ شیر طبیعی ۵۲ درصد کمتر از شیر کارخانهای و ۳۶ درصد کمتر از شیر ارگانیک است.
چارلز بنبروک (Charles Benbrook) از دانشگاه جان هاپکینز ایالاتمتحده آمریکا در رابطه با تعادل اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ در شیرهای معمولی گفت: « در شیرهای طبیعی تقریباً تعادل کاملی بین میزان اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ برقرار است که به مصرفکنندگان آن کمک میکند تا از تغذیه بهتری در سبک زندگی خود برخوردار باشند و خطر ابتلا به بیماری قلبی – عروقی و سایر بیماریهای متابولیکی را کاهش دهند.»
علاوه بر آن، شیر طبیعی دارای بالاترین سطح متوسط اسید لینولئیک (CLA) از اسیدهای چرب مفید برای قلب است. در هر صد گرم شیر معمولی ۰٫۰۴۳ گرم اسید چرب لینولئیک دیده میشود درحالیکه در همین میزان شیر کارخانهای ۰٫۰۱۹ و در شیر ارگانیک ۰٫۰۲۳ اسید چرب لینولئیک وجود دارد.
مواد مغذی اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ برای بدن انسان ضروری هستند اما مصرف بیشازحد امگا ۶ به نسبت مصرف بسیار کم امگا ۳ میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی، چاقی و دیابت را افزایش دهد.
با توجه به این مطالعات، مصرف روزانه شیر و سایر محصولات لبنی گاوهایی که از سبزهها و علفها تغذیه میشوند، بهطور بالقوه میتواند روند سلامت فرد را بهبود بخشد. علاوه بر مزایای متابولیکی و سلامت قلب و عروق، اسیدهای چرب امگا ۳ و اسید لینولئیک نیز برای زنان باردار، زنان شیرده، نوزادان و کودکان مفید است.
قابلتوجه است که اشکال مختلف اسیدهای چرب امگا ۳ نقش مهمی در رشد و توسعه چشمها، مغز و سیستم عصبی جنین و نوزادان بازی میکنند. علاوه بر آن، پژوهشها نشان میدهند که مصرف کافی امگا ۳ از دست دادن عملکرد شناختی در میان سالمندان را کاهش میدهد.شرح کامل این تحقیقات و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله علوم غذایی و تغذیه (Food Science and Nutrition) به چاپ رسیده و قابلدسترس است.
ترجمه: فاطمه کردی
منبع: thehealthsite
No tags for this post.