دکتر محمدصادق بیجندی در آئین افتتاح مرکز رشد فناوریهای نوین سلامت جهاد دانشگاهی خوزستان که صبح امروز (یکشنبه، ۶ اسفندماه) برگزار شد، با بیان اینکه در گذر زمان رشد مجموعه جهاد دانشگاهی خوزستان و تلاش همکاران را دیدهام، اظهار کرد: معتقدم هر جا موفقیتی حاصل میشود یک تیم خوب، صمیمی و یکرنگ وجود دارد. امیدواریم با این همفکری، همراهی و هماندیشی شاهد رشد روزافزون این مجموعه باشیم.
وی با ارائه گزارشی از وضعیت جهاد دانشگاهی در حوزه مراکز رشد و شرکتهای دانشبنیان، عنوان کرد: جهاد دانشگاهی به تعبیر مقام معظم رهبری یکی از رویشهای مبارک انقلاب اسلامی است که در عمر ۳۷ ساله خود، به لطف خدای متعال و همت جهادگران و تلاشها و حمایتهای مدیران ارشد نظام بهویژه مقام معظم رهبری در جایگاهی قرار گرفته است که بهعنوان یکنهاد انقلابی، واسطهای و توسعهای در مرزهای دانش بهویژه در حوزه علوم پزشکی در حرکت است.
رئیس سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی با اشاره به حوزههای اصلی فعالیت جهاد دانشگاهی، افزود: در حوزه پژوهشی مراکز، پژوهشکدهها و گروههای پژوهشی متعدد در سطح کشور فعالیت میکنند؛ حوزه فرهنگی دارای سه رسانه ایسنا، ایکنا و سیناپرس و مجموعههای فرهنگیپژوهشی مشترک مانند ایسپا بهعنوان یکی از مراجع قابل اعتماد نظام در حوزه افکارسنجی و مطالعات اجتماعی است. همچنین در حوزه آموزشی جهاد دانشگاهی دارای ۲ دانشگاه، ۶ مؤسسه آموزش عالی و ۴۲ مرکز علمی کاربردی در سطح کشور است و علاوه بر آن، مراکز آموزشهای تخصصی متعدد در سطح کشور ایجاد شده است که فعالیتهای ارزشمندی انجام میدهند.
بیجندی درخصوص فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه اشتغال و تجاریسازی فناوری تصریح کرد: جهاد دانشگاهی در زمانی که هیچکس در کشور به فکر سونامی اشتغال دانشآموختگان و بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی نبود، با یک آیندهپژوهی سازمانی را در سال ۷۷ با عنوان سازمان همیاری اشتغال دانشآموختگان دانشگاهی تأسیس کرد که بیشترین تولید منابع و تولیدات علمی، پژوهشها و تربیت متخصصان در حوزه اشتغال توسط این سازمان انجام شده و به نتیجه رسیده است.
وی ادامه داد: تا سال ۹۲ تمرکز اصلی این سازمان به حوزه توانمندسازی، اشتغال و پژوهشهای مرتبط با اشتغال بوده است، اما از سال ۹۲ دو مأموریت جدید توسعه فناوری و تجاریسازی فناوری به وظایف آن افزوده شد که این وظایف از معاونتهای هماهنگی و پژوهشی در حوزه پارکها و مراکز رشد و شرکتها و مؤسسات تفکیک شد و نام سازمان نیز به سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی تغییر کرد.
رئیس سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی اظهار کرد: در حال حاضر این سازمان دارای سه پارک علم و فناوری و ۲۴ مرکز رشد است که از این تعداد ۲ پارک استانی (در استانهای البرز و کرمانشاه) هستند و پارک کرمانشاه نیز در چند سال اخیر در رتبهبندی وزارت علوم رتبه دوم و در بعضی بخشها رتبه اول را حفظ کرده است. همچنین برای نخستین بار در کشور، یک پارک با گستره ملی به پیشنهاد جهاد دانشگاهی تقریباً پس از ۲ سال پیگیری جدی، آذرماه امسال به جمعبندی و نتیجهگیری نهایی رسید و مجوز اولین پارک تخصصی در سطح کشور با عنوان پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی به جهاد دانشگاهی اعطا شد که امیدواریم تا پایان سال یا اوایل سال ۹۷ بهطور رسمی افتتاح شود.
بیجندی افزود: مرکز رشد فناوریهای نوین سلامت جهاد دانشگاهی خوزستان نیز بیست و چهارمین مرکز رشد جهاد دانشگاهی است. از این تعداد ۶ مرکز در حوزه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ۱۸ مرکز دیگر ذیل وزارت علوم فعالیت میکنند؛ همچنین برای نخستین بار همکاران ما در سطح کشور مدل و برنامه جدیدی را پیادهسازی کردند که فرآیندی بین مرکز رشد، مرکز شتابدهی و پارک برای افرادی است که بتوانند برای اجرای ایده خود خدماتی دریافت کنند و فرآیند رشد، استقرار و پیشرفت آنها بهتر انجام شود که این برنامه تحت عنوان مراکز نوآوری و شکوفایی اجرا میشود و نگاه مرکز منش به سمت یک فرآیند، جریان و برنامه بسیار ساده برای حمایت از ایدههای خلاقانه و فناورانه دانشجویان، دانشآموختگان و افراد علاقهمند به حوزههای فناوری است.
وی با بیان اینکه سازمان ستفا سه طرح ملی در کشور در حال اجرا دارد، از این تعداد ۲ طرح را مختص دانشجویان و دانشآموختگان عنوان و تصریح کرد: در بحث اشتغال دانشآموختگان دانشگاهی ۲ مشکل در سطح کشور وجود دارد که یکی عدم تطابق سرفصلهای درسی دانشگاهی با نیاز جامعه و بازار است. در این خصوص یک طرح ملی تعریف و به تأیید سازمان برنامهوبودجه رسید که بازنگری و آسیبشناسی سرفصلهای درسی ۲۰ رشته تحصیلی دانشگاهی است و امیدواریم این طرح تا تیرماه به اتمام برسد و نتایج آن در اختیار دستگاههای ذیربط قرار گیرد.
رئیس سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی ادامه داد: مشکل دیگر در حوزه اشتغال دانشآموختگان، نظام جامع هدایت شغلی است. معتقدیم وقتی دانشجو وارد دانشگاه میشود، همانطور که برای او پرونده آموزشی، فرهنگی و در برخی دورهها پرونده مالی تشکیل میشود، باید یک پرونده نظام جامع هدایت شغلی نیز داشته باشد و در بدو ورود با انجام آزمونهای شخصیتشناسی و نیازسنجی از وی، در طول مدتزمان حضور در دانشگاه با برگزاری کارگاههای آموزشی مختلف و توانمندسازی هدایت شود که علاوه بر کسب دانش، مهارت و نگرش فرد هم گسترش یابد. امیدواریم نتیجه این طرح ملی نیز که هماکنون بهصورت پایلوت در حال اجرا است، در آینده نزدیک در همه دانشگاههای کشور قابلیت تعمیمپذیری داشته باشد.
بیجندی عنوان کرد: طرح ملی دیگری که از مهرماه امسال با حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اجرایی شده است، پیادهسازی الگوی جدید توسعه مشاغل خانگی است که اکنون در ۸ استان کشور اجرایی میشود و بحث اصلی و تمرکز آن بر اتصال به بازار است. معتقدیم در بسیاری از مواقع همه مراحل برای راهاندازی یک کسبوکار انجام میشود اما به دلیل عدم نیازسنجی و اتصال به بازار، محصول روی دست تولیدکننده میماند. در این طرح نیز اتصال به بازار، مشاوره و آموزش، تسهیلگری و شناسایی پتانسیلهای استانی فازهایی هستند که در نظر گرفته شدهاند.
وی ابراز امیدواری کرد با اجرایی شدن این طرح، کشور از پرداخت وام یا توزیع پول برای ایجاد اشتغال خلاص شود و گفت: در بسیاری موارد نیروی متقاضی اشتغال به متقاضی اشتغال بدهکار تبدیل میشود که بار دیگری بر دوش کشور میگذارد. امیدواریم با اجرای این طرح یک نگاه جدید به مدیران تزریق شود که اشتغال مشکل نیست و نیاز به یک برنامه جدی و تعامل بین دستگاهی دارد.
رئیس سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی با اشاره به تشکیل ۵۰۳ شرکت و هسته فناور ذیل پارکها و مراکز رشد جهاد دانشگاهی در سطح کشور، خاطرنشان کرد: از این تعداد ۱۰۱ شرکت دانشبنیان هستند و از این حیث نیز جهاد دانشگاهی جایگاه بسیار خوبی در سطح کشور دارد. همچنین باوجود ۳۱ پارک علم و فناوری در سطح کشور، تقریباً ۱۰ درصد این پارکها متعلق به جهاد دانشگاهی است. معتقدم جهاد دانشگاهی یک سازمان دانشبنیان است که بر پایه اقتصاد مقاومتی شکل گرفته و فعالیت میکند.
بیجندی همچنین درباره سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان عنوان کرد: معتقدم این سازمان، یک نهاد یادگیرنده و یاددهنده است و در دنیا هم سازمانی موفق است که هر دو این ویژگیها را توأمان داشته باشد که این ویژگیها بهعینه در سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان وجود دارد و بهعنوان یک مجموعه نسل سومی حرکت میکند. در حالیکه اکنون اکثر دانشگاههای ما نسل یک و دو هستند و مدتی است که میخواهند در فضای نسل سوم بهپیش بروند؛ البته اکنون دانشگاههای طراز اول دنیا به نسل پنجم وارد شدهاند. بااینحال سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان فضای نسل سوم را بهخوبی طی کرده و میتواند در آینده وارد نسل بعدی شود. راهاندازی این مرکز رشد و پتانسیلهای دیگر در کنار هم این نوید را میدهد که سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان در مسیر خوبی حرکت میکند.
No tags for this post.