سلامت، یکی از پیش شرط های مهم نظام های رفاه اجتماعی در دنیا است و سیستم های بهداشتی و رفاهی در کشورهای مختلف، به طور مرتب برای ارتقا مورد بازبینی و بررسی قرار می گیرد. بنا بر تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) سلامت مفهومی چندبعدی داشته و فقط به معنای نداشتن بیماری یا نقص عضو نیست. طبق تعریف این سازمان سلامت عبارت از حالت رفاه و آسایش کامل روانی، جسمانی و اجتماعی برای افراد جامعه است.
امروزه پیروی از سبک زندگی شهری و آپارتمان نشینی در کنار مکانیکی شدن جوامع، اثرات منفی فراوانی بر ابعاد مختلف سلامت جسمی و روانی افراد جامعه گذاشته است و برای رهایی از این گونه تبعات، فعالیت های ورزشی همواره جزو توصیه های پایه و ثابت بوده است. این گونه فعالیت ها در صورتی که در مکان های مناسب و به شیوه های موثر انجام گردد، می تواند علاوه بر فواید جسمانی، منافع روانی، عاطفی و اجتماعی مناسبی را برای افراد جامعه در پی داشته باشد.
در همین رابطه و با توجه به اهمیت مناظر و چشم اندازها در ارتقای روحی و روانی افراد، محققینی از دانشگاه های سمنان و حکیم سبزواری، پژوهشی را به منظور بررسی و مقایسه سلامت روانی زنان و مردان شرکت کننده در فعالیت های ورزشی در اماکن روباز و طبیعی و همچنین در اماکن سرپوشیده و بسته به انجام رسانده اند.
در این پژوهش توصیفی که به شیوه علی-مقایسه ای انجام گردیده، 195 نفر از زنان و مردان شرکت کننده در فعالیت های ورزشی در فضاهای روباز (اماکن طبیعی) و سرپوشیده (فضاهای سالنی) ورزشی شهرستان تهران با دامنه سنی 16 تا 81 سال که دارای حداقل 6 ماه سابقه ورزش به صورت 3 جلسه 1 ساعته در هفته بوده اند مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته اند.
نتایج این مطالعه که به صورت مقاله ای در پژوهش نامۀ «مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی» سال دهم شماره 20 به چاپ رسیده است نشان می دهد که نوع محیط ورزشی به طور قابل ملاحظه و معنی داری بر سلامت عمومی ورزشکاران موثر است و افرادی که در محیط های روباز و فضاهای طبیعی به ورزش مبادرت می ورزند نسبت به ورزشکاران محیط های سرپوشیده و فضاهای سالنی، از مشکلات روانی کمتر و سلامت بالاتری برخوردار هستند.
یافته های پژوهش حاکی از این است که تمرین ورزشی به تنهایی می تواند باعث کاهش قابل ملاحظه ای در سطح فشار خون افراد گردد و تماشای تصاویر و مناظر طبیعی و خوشایند نیز موجب افزایش قابل ملاحظه عزت نفس و بهبود خلق و خوی ورزشکاران می شود.
پژوهشگران اظهار نموده اند که جهت ارتقای سلامت روانی جامعه و جلوگیری از افزایش افسردگی، لازم است به محیط های سبز نظیر پارک ها و فضاهای پوشیده از چمن و همچنین ترغیب مردم به فعالیت های ورزشی در این فضاها توجه بیشتری شود.
نتایج این تحقیق و مطالعات مشابه، اطلاعات مفیدی را برای مدیریت شهری و شهرداری ها به منظور توسعه فضای سبز طبیعی و همچنین توجه به اجرای فعالیت های ورزشی در این گونه فضاها به عنوان یک روش بخردانه برای تامین سلامت روانی جامعه، مهیا می کند.
No tags for this post.