اختراع لاستيك مصنوعي
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2022/09/15137671821897986990.jpg)
اهمیت صنعت لاستیک از وقتی که به وجود آمد و نقشی که آن در رشد تمدن داشت خیلی زیاد است. دو نوع لاستیک وجود دارد؛ یکی طبیعی و دیگری مصنوعی. تولید لاستیک مصنوعی راحتتر از لاستیک طبیعی است و لاستیک مصنوعی گسترهی کاربردی بیشتری دارد.
لاستیکهای مصنوعی با پلیمریزاسیون مواد پترو شیمیایی مختلف که به نام مونومر شناخته میشوند، به دست میآیند. برخی نمونهها عبارتند از: لاستیک استرین بوتادین (SBR) که از هم – پلیمریزاسیون استرین و بوتادین به دست میآید، لاستیک بوتیل (IIR) که یک لاستیک مصنوعی است که از هم – پلیمریزاسیون ایزوبوتیلن با ایزوپرن به دست میآید، لاستیک نیتریل (NBR) که یک لاستیک مصنوعی مقاوم به نفت است که از هم – پلیمریزاسیون آرکیلونیتریل و بوتادین به دست میآید و نئوپرن که با پلیمریزاسیون کلروپرن تولید میشود.
لاستیکهای مصنوعی بیشتر نسبت به نفت و روغن، مواد شیمیایی مشخص و اکسیژن مقاوم هستند، عمر و ویژگیهای آب و هوایی بهتری دارند و انعطاف پذیری خوبی در یک گسترهی دمایی وسیع دارند.
• لاستیکهای طبیعی مقاومت به سایش خوب، الاستیسیته بالا، انعطاف پذیری بالا و استحکام کششی خوبی دارند. آن عملکرد دینامیکی خوب و سطح میرایی پایینی دارد. اما با گذشت زمان پیر میشود و مقاومت شیمیایی، روغنی و اوزونی ضعیفی پیدا میکند. با افزایش دما مقاومتش پایین میآید.
خواص پیری، انعطاف پذیری دما پایین و مقاومت به سایش :
• استرین بوتادین یکی از لاستیکهای مصنوعی ارزان و با کاربرد عمومی است که استحکام فیزیکی ، انعطاف پذیری و خواص دما پایین کمتری دارد. اما خواص پیر شدن و مقاومت به سایش آن بهتر از لاستیکهای طبیعی دیگر است. برخلاف لاستیک طبیعی این ماده با گذشت زمان به جای نرم شدن سخت میشود.
• لاستیکهای طبیعی استحکام فیزیکی، انعطاف پذیری و خواص دما پایین خوبی دارند اما مقاومت به سایش و خواص پیر شدن پایینی نسبت به استرین بوتادین دارند. خواص دما پایین آن در مقایسه با نیتریل پایینتر است.