نمونه ناموفق دستگاه پیش‌بینی کننده زلزله در ایران

به گزارش سیناپرس به نقل از ایسنا، دکتر محمدمهدی خطیب امروز در پنجمین همایش زمین‌ساخت و زمین‌شناسی ساختاری ایران که در سازمان زمین‌شناسی برگزار شد، با اشاره به زلزله 21 آبان سرپل ذهاب، افزود: بعد از این زلزله و اصولا بعد از همه زلزله‌های مهم کشور ادعاهایی در زمینه پیش‌بینی زلزله مطرح می‌شود.

وی با تاکید بر ضرورت انجام کار علمی در این زمینه، اظهار کرد: ما ضمن آنکه از انجام هرگونه فعالیت علمی در این زمینه استقبال می‌کنیم، باید اجازه دهیم تا موضوعاتی در این زمینه مطرح شود که از نظر علمی قابل بحث و طرح باشد.

خطیب با اشاره به نمونه‌هایی در این زمینه، توضیح داد: در بیش از 15 سال گذشته فردی با مراجعه به یکی از استانداران کشور، ادعا کرده بود که دستگاهی را برای پیش‌بینی زلزله از یک روز تا یک هفته تولید کرده است.

رئیس انجمن زمین‌ساخت و زمین‌شناسی با بیان اینکه از وی برای بررسی این موضوع دعوت به عمل آمده است، خاطرنشان کرد: در این جلسه بعد از صحبت‌های حضار، من از فرد مجری طرح سوالاتی در زمینه متغیرهای استفاده شده برای اندازه‌گیری و شیوه‌های پروسسور کردن مطرح کردم که مجری طرح گفت از آنجایی که ما قرار است این طرح را به نام ایران در کشور و مجامع بین‌المللی عرضه کنیم؛ از این رو چنین اطلاعاتی محرمانه است و جزئیاتی از این دستگاه مطرح نشد.

خطیب اضافه کرد: این دستگاه در آن زمان به مبلغ 180 میلیون تومان به فروش رسید که یکی از نمونه‌های ناموفق در این زمینه بوده است.

وی همچنین با بیان اینکه 20 دستگاه در استان‌های مختلف نیز به فروش رسید،‌ تاکید کرد: از آنجایی که این طرح با رویکرد تجاری بوده است و دیدگاه علمی و رفع مشکل در آن دیده نشده بود، از این رو این دستگاه قابلیت‌های لازم را نداشت.

رئیس انجمن زمین‌ساخت با بیان اینکه همه زلزله‌های کشور از سال‌های گذشته تاکنون از طریق دستگاه‌ها به ثبت رسیده است، خاطر نشان کرد: ایران در کمربند زلزله دنیا قرار دارد،‌ از این رو شاهد هستیم که زلزله‌هایی با بزرگای بیش از 5 در کشور رخ می‌دهد.

وی در عین حال با تاکید بر اینکه تعداد زلزله‌های بالاتر از 7 ریشتر در سال کمتر از تعداد زلزله‌های با بزرگای 5 تا 5.9 ریشتر است، ادامه داد: به دلیل ساختارهای زمین، ایران منطقه زلزله‌خیزی است و انتظار رخدادهای لرزه‌ای با بزرگای زیاد در آن می‌رود.

خطیب با طرح این سوال که آیا می‌توان زلزله ها را پیش‌بینی کرد، گفت: تجربیات جهان نشان داده است که یک گروه از محققان چینی به مدت 5 سال بر روی این پروژه مطالعه کردند و تنها توانستند در یک مورد خاص 8 ساعت قبل از وقوع زلزله را پیش‌بینی کنند؛ ولی این روش در هیچ کدام از زلزله‌های این کشور و در هیچ کدام از زلزله‌های دنیا قابل استفاده نبود.

رئیس انجمن زمین‌ساخت با تاکید بر اینکه در دنیا نمونه‌های موفق از پیش‌بینی زلزله وجود ندارد،‌ اضافه کرد: ولی با استفاده از اطلاعات موجود در زمینه مکان وقوع زمین‌لرزه و داده‌های دانشی می‌توانیم خسارات ناشی از زلزله را کاهش دهیم.

وی ابراز امیدواری کرد که این انجمن بتواند پاسخ‌های علمی به موضوعاتی چون پیش‌بینی زلزله را ارائه دهد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا