روز بين المللی همبستگی بشر
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2022/09/15136577521796763696.jpg)
روز بین المللی همبستگی در سال 2005 توسط مجمع عمومی سازمان ملل به عنوان ابتکاری در جنگ علیه فقر مطرح شد. قطع نامه60/209 مجمع عمومی تحت عنوان اجرای دهه اول ملل متحد برای ازبین بردن فقر(1997-2006)اعلام کرده است که سران کشورها و دولت ها در ضمن همبستگی را به عنوان یکی از ارزش های جهانی و بنیادین که روابط بین ملل را در قرن بیست و یکم دربرمی گیرد به رسمیت می شناسند و در این نگاه تصمیم می گیرند تا 20 دسامبر هر سال را روز بین المللی همبستگی اعلام کنند.
روز همبستگی بین الملی همچنین در اعلامیه ای که در نشست توسعه هزاره در سال 2000 تصویب شد، هم ریشه دارد. در این اعلامیه نیز دولت ها همبستگی را به عنوان یک ارزش بنیادین لازم برای روابط بین المللی در قرن بیست و یکم اعلام کردند. آن ها گفتند چالش های جهانی باید به طریقی مدیریت شود که هزینه ها و مسئولیت ها به طور منصفانه مطابق با اصول انصاف و عدالت اجتماعی توزیع گردد. آنهایی که در رنج و بدبختی به سر می برند و از مزایای کمتری بهره مندند شایسته کمک آن هایی هستند که در راحتی هستند و از امتیازات بیشتری برخوردارند. در زمینه جهانی سازی و چالش رشد نابرابری، تقویت همبستگی و مشارکت بین المللی برای تحقق اهداف توسعه هزاره امری لازم و ضروری است.
از منظر تخصی -حقوقی، مقوله حقوق همبستگی موضوعی است که با پیش کشیده شدن حقوقی مثل حق به صلح، حق به تعیین سرنوشت، حق به توسعه و حق به محیط زیست سالم مطرح گردیده است. این موضوع، به عنوان حقوق بشر نسل سوم نیز مطرح گردیده و مباحث حقوقی متعددی را نیز به وجود آورده است. این نسل از حقوق حاوی مسائل بسیار مهمی است که توجه جوامع مختلف را به خود جلب می کند. موضوعات روز همچون حق مردم از کشورهای مختلف به تعیین سرنوشت؛ از جمله حق مردم فلسطین به تعیین سرنوشت خود، آلودگی روز افزون محیط زیست و تغییرات آب و هوایی که موجب برگزاری همایش ها و نشست های متعدد بین المللی می شود، حق مردم کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته برای دست یابی به معیارهای مناسب زندگی از بی شمار مسائلی است که در چارچوب این دسته از حقوق مطرح می گردد.
حقوق همبستگی، جهان با وابستگی های متقابل به هم ارتباط می دهد و زمینه تحقق سایر نسل های حقوق بشر را فراهم می آورد. از این روست که هم کشورهای درحال توسعه و هم کشورهای توسعه یافته می بایست بدان اهتمام ورزند و درصدد ارتقا و حمایت از آن باشند. البته دیدگاه های گاها متفاوت دو طیف کشورهای یادشده در مورد برخی مصادیق حقوق همبستگی و رویکردهای سیاسی ذیربط باعث شده است چالشهای عمده ای در مسیر این حقوق مسلم بشریت به وجود آید که تعیین روزی به عنوان روز بین المللی همبستگی قطعا برای از بین بردن چنین موانعی است. از این رو از یکایک کشورها انتظار می رود اقدامات شایسته ای برای رفع موانع همبستگی بین المللی اتخاذ نمایند.
No tags for this post.