نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

سلسله نشست های اخلاق زیستی و سینما با نمایش " یک روز بخصوص " آغاز شد

این جلسه که به بررسی این فیلم از منظر ابعاد اخلاقی پیوند و اهدای عضو اختصاص داشت، با حضور دکتر سید علی آذین، سرپرست پژوهشگاه ابن سینا، دکتر ساناز دهقانی، رئیس واحد فراهم ­آوری اعضای بیمارستان سینا، دکتر امیرحسین خداپرست، عضو هیئت علمی انجمن حکمت و فلسفه و دکتر محمد کیاسالار، سردبیر هفته ­نامه سلامت برگزار شد.

پس از نمایش فیلم دکتر سید علی آذین، سرپرست پژوهشگاه ابن سینا، با تأکید بر اهمیت ابعاد اخلاقی علوم و فناوری­ های نوین به نقش مهم رسانه ­هایی همچون سینما در انتقال مفاهیم اخلاقی اشاره کرد و گفت: فیلم­ هایی مانند «یک روز بخصوص» در کنار روایت دراماتیک خود پرسش­ های مهم اخلاقی را مطرح می­ کنند و از این جهت بسیار ارزشمندند.

دکتر آذین در ادامه به فضای بی­ اعتمادی حاکم بر جامعه اشاره کرد و افزود: اگرچه با توجه به تأثیر سینما و باورپذیری آن برای عموم مردم، فیلمسازان باید توجه کنند که دربارۀ مسائل تخصصی فیلمنامه با متخصصان و کارشناسان مشورت شود تا مسائل تخصصی به ­درستی بازتاب داده شود و مثلاً روند اهدا و پیوند اعضا، مطابق با واقعیت نظام اهدا و تخصیص اعضا باشد، اما باید به این نکته مهم توجه کنیم که چرا به ­رغم اینکه انجمن اهدای عضو روند نمایش ­داده شده در فیلم را نادرست می ­داند و وجود هرگونه فساد را رد می­ کند، باز هم عموم مرد این فیلم را باور می­ کنند و می­ پذیرند که دلالی و فساد مالی در چرخه اهدا امکان­پذیر است.

در ادامه جلسه، دکتر ساناز دهقانی، مدیر واحد فراهم­ آوری اعضای بیمارستان سینا، ضمن تشریح سازوکار تخصیص اعضای پیوندی، روند موجود در فیلم را مغایر با واقعیت دانست و گفت: پیوند قلب تنها از بیماران مرگ مغزی صورت می­ گیرد و نظام دقیقی برای ثبت و رجیستری اعضای اهدایی و اولویت ­بندی بیماران متقاضی پیوند از سوی وزارت بهداشت تدوین شده است که امکان نفوذ در آن و جا­به­ جا کردن نوبت­ ها وجود ندارد.

خانم دکتر دهقانی افزود: به نظر می­ رسد فیلمنامه ­نویسان در این زمینه پژوهشی نداشتند که چنین تصویری از روند اهدای عضو ارائه کردند و متأسفانه این ضعف پژوهش و استفاده نکردن از مشاوران و کارشناسان باعث شکل­ گیری چنین آثاری می شود که تأثیری منفی بر مردم دارد و به فرهنگ اهدای عضو در جامعه که کم کم در حال رشد است، آسیب می­ زند.

پس از آن دکتر امیرحسین خداپرست، عضو هیات علمی انجمن حکمت و فلسفه، به تشریح مسائل اخلاقی مرتبط با اهدای عضو پرداخت و گفت: مسائل اخلاقی متعددی درباره اهدا مطرح است که از آن جمله می­ توان به شیوه اعلام رضایت فرد به اهدای اعضایش در صورت مرگ مغزی، ضرورت یا عدم ضرورت کسب اجازه از خانواده بیمار مرگ مغزی برای اهدا و مناسبات مالی اهداکنندگان و اهداگیرندگان اشاره کرد.

دکتر خداپرست افزود: اما این فیلم بیش از آن که به مسائل اخلاقی مرتبط با اهدا بپردازد، بر موضوع انتخاب اخلاقی و تعارض اخلاقی متمرکز است و شخصیت اصلی فیلم در تعارض میان دو ارزش اخلاقی، یعنی نجات جان یک انسان و افشای حقیقت، قرار می­ گیرد.

 

دکتر محمد کیاسالار، سردبیر هفته­ نامه سلامت نیز با تأکید بر این که این فیلم فقط یک پوسته پزشکی دارد، گفت: موضوع اصلی این فیلم بی­ اخلاقی و فسادی فراگیر است که در همه جا و همه اصناف به نوعی دیده می شود و این چرخه فساد با فشاری که بر فرد وارد می­ کند، پایبندی او به ارزش­ های اخلاقی را دشوار و حتی ناممکن می­ سازد.

سلسله نشست­ های اخلاقی زیستی و سینما، با هدف ایجاد پیوند میان این دو حوزه و طرح و فراگیر کردن مفاهیم اخلاق زیستی از طریق سینمای مستند و داستانی برگزار می­ شود که نخستین جلسه آن 23 آذر ماه، در سالن همایش مرکز درمان ناباروری ابن سینا برگزار شد.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل