هفته پایانی آذرماه هر سال به دلیل نامگذاری هفته پژوهش با توجه بیشتر به امور تحقیق و توسعه در نهادهای مختلف از یک سو، تجلیل از پژوهشگران برتر و برگزاری نمایشگاه ها و جشنواره های مختلف از دیگر سو همراه است.
اما همزمان با پررنگ تر شدن اخبار پژوهشی در رسانه ها و توجه بیشتر به محققان و امر پژوهش، سوالات زیادی در اذهان نقش می بندد؛ مانند این که نتایج این پژوهش ها چطور در زندگی روزمره محسوس خواهد شد، یا فناوری های داخلی جه زمانی توان رقابت با فناوری های خارجی را خواهند داشت و بی شمار سوالاتی از این دست.
وحید احمدی روز شنبه در مورد ملموس نبودن نتایج پژوهش ها و تحقیقات علمی در سطح زندگی مردم عادی، به ایرنا گفت: طبیعی است وقتی برای پژوهش هزینه می کنیم، افراد می خواهند نتیجه آن را در زندگی خود ببینند. رویکرد کنونی در وزارت علوم هم این است که چرخه علم و نوآوری و تجاری سازی به عنوان چرخه ضروری و متصل به هم دیده شود و وزارت علوم آن را دنبال می کند.
وی افزود: ولی این حرف درست نیست که به همه اجزای علم مانند تحقیقات بنیادی و …با این دید نگاه کنیم؛ علوم بنیادی نیزجزئی از چرخه علم – فناوری – ثروت تلقی می شوند و برای نمونه اگر ریاضیات پیشرفته نباشد، مهندسی پیشرفته نخواهیم داشت.
استاد دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: اما ما هنوز اجزای پازل را کنار هم نگذاشتیم و مجموعه علمی ما این احساس را برای مردم فراهم نکرده که کل علم جلو می رود، این سوالات در ذهن مردم هست. اما معتقدم مسیری که پایه گذاری شده و دنبال می شود، در مجموعه علم و فناوری کشور به تدریج در این سازمان و نظام قرار می گیرد که به نوعی همه مجموعه ها در این چرخه حرکت می کنند که دانشگاه باید خروجی ملموس داشته باشد.
وی تاکید کرد: حتی اگر همه حوزه ها اینطور نباشند ولی درصدی از آنها باید باشند، سایر علوم مانند علوم انسانی، علوم پایه و تحقیقات بنیادی هم باید به تدریج در این پازل قرار بگیرد و کمک به ارتقا و پیشرفت چرخه علم – فناوری – ثروت کنند.
احمدی گفت: یعنی مردم باید متوجه شوند وقتی دانشگاه ها در حوزه های مختلف کار می کنند باید پیشرفت آنها در زندگی شان ملموس است.
هفته پژوهش در سال جاری از 21 تا 27 آذر با شعار «پژوهش تقاضامحور و تجاری سازی فناوری؛ زیربنای تولید و اشتغال» همراه با برپایی هیجدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار برگزار می شود.
روزهای این هفته با عناوین روز پژوهش، فناوری، دانش آموز و مدرسه؛ پژوهش، فناوری و صنعت؛ پژوهش، فناوری ایده و خلاقیت؛ پژوهش، فناوری، اقتصاد مقاومتی؛ پژوهش، فناوری و سرمایه ملی؛ پژوهش، فناوری، مهارت و کارآفرینی و پژوهش، فناوری حوزه و دانشگاه نامگذاری شده اند.
جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر روز 27 آذر با حضور رییس جمهوری از برنامه های این هفته است.