انجام تست اچ آی وی برای مادران باردار

بیماری ایدز یکی از معضلات دهه‌های اخیر جهان است که نام آن با ترس برده می شود . بیماری ایدز ، مجموعه ای از علائم است كه در اثر نقص دستگاه دفاعی بدن انسان و علائم مربوط به عفونت های فرصت طلب ، خود را نشان می دهد.

این بیماری در اثر ویروس اچ آی وی ایجاد و منتقل می شود. این ویروس مثل اغلب ویروس ها به صورت انگلی زندگی می کند، یعنی با ورود به برخی سلول های دفاعی بدن (لنفوسیت تی ۴) و ایجاد تغییرات در این سلول ها، به سرعت تکثیر شده و تعداد آن در خون بیمار افزایش می یابد و در نهایت با تخریب این سلول های دفاعی موجب اختلال و ضعف سیستم ایمنی بدن می شود. در این زمان بدن بیمار آمادگی مقابله با بیماری ها را نداشته و عوامل بیماری زایی که در حالت عادی و در شخص سالم هیچ بیماری ای را ایجاد نمی کنند، در فرد مبتلا به ایدز منجر به بیماری های خاصی می شوند.

هر چند که بیماری ایدز در حال حاضر جز مسایل حاد بهداشتی كشور ما نیست ، ولی افزایش موارد آلودگی و بیماری از سال 1366 به بعد كه اولین مورد آن در كشور شناخته شد ، ازیك سو، و قرار گرفتن ایران در منطقه آسیا كه هر سال به طور فزاینده ای مورد آن زیادتر می شود ازسوی دیگر ، ایجاب می کند با به كارگیری راه های مؤثر پیشگیری ، از انفجار این آتشفشان خاموش جلوگیری شود .

انتقال ویروس ایدز از راه های گوناگونی صورت می‌گیرد که از جمله آن میتوان به انتقال این ویروس ازمادران باردار به نوزادان اشاره کرد. ویروس ایدز از مادر آلوده به كودك ممكن است در دوران حاملگی ، هنگام وضع حمل و یا كمی بعد از زایمان انتقال یابد.

میزان سرایت آلودگی از مادر به كودك 5 تا 7درصد است. آلودگی در بچه هایی كه به روش سزارین به دنیا آمده اند نیز دیده شده است . شیر دادن یكی از راه های سرایت آلودگی است. ولی چون احتمال آن كم و مزایای تغذیه با شیر مادر بسیار زیاد است ، اكثراً توصیه می شود كه مادر به فرزند خود شیر بدهد.

حدود35 – 25 درصد (یك سوم) نوزادانی كه از مادر آلوده به ویروس ایدز متولد می شوند ، قبل از تولد ، هنگام تولد و یا در دوران تغذیه از شیر مادر آلوده می گردند. در كودكان، آلودگی به ویروس ایدز به سرعت به طرف ایجاد بیماری ایدز پیشرفت می كند و شانس زنده ماندن كودك هم كم است .

درهمین راستا رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به طرح آزمایشی غربالگری زنان باردار برای اچ.آی.وی/ایدز از سال 94 در مناطق تحت پوشش برخی دانشگاه های علوم پزشکی گفت: همه زنان باردار ایرانی از سال آینده تست HIV می دهند.

افسر کازرونی درخصوص  طرح پیشگیری از انتقال مادر به کودک که از سال 93 در برخی دانشگاه ها ، آغاز شده است ،خاطرنشان کرد: از مادران باردار تحت مراقبت در اولین مراجعه، تست اچ.آی.وی گرفته می شود  که البته این امر به آنان اطلاع داده شده است.اگر این تست ها در واکنش اولیه مثبت باشد برای تشخیص قطعی تر ارجاع داده میشوند و اگر ابتلا به اچ آی وی تایید شود بلافاصله درمان آغاز می‌گردد.

همه اینهادر حالی است که آغاز درمان برای مادر مبتلا به اچ.آی.وی/ایدز موجب می شود که احتمال انتقال بیماری از مادر به جنین که حدود 35 تا 40 درصد است به کمتر از دو درصد برسد.

رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت با اشاره به اجرای آزمایشی این طرح افزود: از ابتدای امسال در مناطق حاشیه ای تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی این طرح اجرا شده و جمعیت زنان باردار مناطق حاشیه را پوشش می دهد و تا سال دیگر کل زنان باردار کشور پوشش داده می شوند.گفتنی است بیش از 93 درصد مادر مبتلایی که زایمان کرده است ، در این مراقبت ها بچه سالم به دنیا آورده است.

وی در ادامه به برنامه استراتژیک پیشگیری و کنترل ایدز اشاره کرد و گفت: این برنامه با همراهی سازمان بهزیستی ، ستاد مبارزه با مواد مخدر، وزارت رفاه و سازمان زندان ها تدوین و در اسفند 94 مصوب شد و اکنون پای اجرا رفته و همه سازمان ها باید در این رابطه کار کنند.

 

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا