آیا شکستن قولنج به سلامتی آسیب‌ می‌رساند؟

برای همه ما پیش آمده است که بر اثر خستگی جسم، به بدن خود کش‌وقوس دهیم و بر اثر عادت، فشاری را روی انگشتان، گردن و کمر خود ایجاد کنیم و صدای شکستن قولنج را بشنویم.

 

 چرا قولنج می‌شکنیم؟

متخصصان بر این باورند که قولنج شکستن هیچ زمینۀ پزشکی یا ورزشی ندارد، بلکه به یکی از دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

– ممکن است زمینۀ آن استرس باشد.

– ممکن است فرد به انجام این کار عادت کند؛ به این معنی که شاید زمینه شروع آن چیز دیگری بوده باشد اما در اثر تکرار و حتی زمانی که زمینۀ آن از بین برود، فرد از سر عادت قولنج شکستن را ادامه دهد.

– ممکن است به دلیل احساس لذت باشد. قولنج شکستن باعث ایجاد احساسی متفاوت در مفاصل می‌شود که برخی از افراد از آن خوششان می‌آید. همین احساس لذت‌بخش می‌تواند آن‌ها را به تکرار این کار تحریک کند.

 

چگونه قولنج شکسته می‌شود؟

به گفته متخصصان علت قولنج کردن مفاصل این است که وقتی فشار منفی ایجاد می‌شود، در داخل مفصل فضای اضافه‌ای به وجود می‌آید و برای این‌که این فضا پر شود، مایع درون کپسول مفصلی به گاز تبدیل می‌شود که معمولاً این گاز، دی‌اکسیدکربن CO2 است. تبدیل این مایع به گاز باعث ایجاد صدایی می‌شود که آن را اصطلاحاً «ها‌پینگ» یا شکستن قولنج می‌گویند.

 

آیا شکستن قولنج برای سلامتی ضرر دارد؟

متخصصانی هستند که اعتقاد دارند شکستن قولنج تنها برای افرادی خطرناک است که دچار مشکلات مفصلی و دردهای مزمن استخوانی ـ عضلانی هستند و انجام این کار تقریباً هیچ ضرری برای افراد سالم ندارد. همچنین باید دانست که تاکنون هیچ پژوهش علمی موثقی درخصوص ارتباط شکستن قولنج و ابتلا به آرتروز انجام نشده است.

اما بسیاری دیگر از پزشکان بی‌خطر بودن شکستن قولنج را در طولانی‌مدت رد می‌کنند و بر این باورند که شکستن قولنج برای بعضی‌ افراد با آسیب‌هایی همراه است چون فرد برای رسیدن به صدای خوشایند ناشی از آن گاهی فشار زیادی به مفاصل وارد می‌کند و به آن‌ها صدمه می‌زند.

نکته مهم در این میان این است که اگر شما جزء افرادی هستید که عادت به شکستن قولنج دارید و در نتیجه انجام این کار دچار درد می‌شوید، بهتر است که این عادت را هرچه سریع‌تر ترک کنید چراکه این کار می‌تواند به ستون فقرات شما آسیب بزند و باعث بروز دردهای مفصلی در ناحیه کمر و گردن شود. سردرد و تاری دید نیز از عوارض دیگر شکستن قولنج همراه با احساس درد است.

 

گزاش: غزال غضنفری

 

 

 

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا