به گزارش سیناپرس به نقل از ایرنا، حساس درد در ناحیه پهلو یا گرفتگی پهلو (side stitch/ side ache or side cramp) هنگام دویدن یا شنا کردن یکی از شایع ترین دردهایی است که به ویژه در کودکان و نوجوانان روی می دهد و گاه باعث دلزدگی آنان از تمرین های بدنی می شود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم ورزشی و تربیت بدنی در مورد دلیل این درد می گوید: بدن با شروع فعالیت بدنی به اکسیژن بیشتر نیاز دارد، تپش قلب بالا رفته و خون بیشتری وارد بدن می شود.
سعید نقیبی ادامه داد: یکی از عضلات فعال حین فعالیت بدنی عضلات تنفسی همچنین عضله دیافراگم بین قفسه سینه و ناحیه شکمی است. این عضله تنه ما را به دو بخش تقسیم کرده و عمل دم و بازدهم را انجام می دهد.
وی افزود: در فعالیت بدنی زمانی برای تطابق عضلات و اندام ها برای افزایش جریان خون در ناحیه شکمی نیاز داریم. اگر با شیب تند و بدون گرم کردن فعالیت را آغاز کنیم، خون کافی به این ناحیه نمی رسد و اسید لاکتیک جمع شده در این ناحیه باعث درد در ناحیه پهلو می شود.
متخصص فیزیولوژی ورزشی ادامه داد: بنابراین مهم ترین دلیل این عارضه آغاز فعالیت بدنی بدون مرحله گرم کردن است که اکسیژن کافی به عضلات نمی رسد و احساس درد می کنیم.
وی در مورد بهترین راهکار برای رهایی از این درد گفت: مهم ترین روش پیشگیری گرم کردن است، باید در شروع فعالیت زمان کافی به عضلات بدهیم تا گرم شوند و به تدریج فعالیت را افزایش داده و در پایان فعالیت، سرعت انجام تمرین را کند می کنیم.
استاد دانشگاه پیام نور ادامه داد: زمانی که دچار درد پهلو می شویم، باید شدت فعالیت را پایین آوریم، تا اکسیژن بیشتری به عضلات رسیده و درد رفع شود.
نقیبی در مورد اینکه آیا مصرف غذا پیش از ورزش مناسب است، توضیح داد: اگر فردی غذا مصرف کرده باشد، به دلیل برقرار شدن جریان خون زیاد در سیستم گوارشی، هنگام تمرین بدنی احساس درد خواهد کرد.
لزوم رعایت 2 ساعت فاصله زمانی بین تمرین بدنی و غذاخوردن
وی افزود: باید بین زمان غذا خوردن و ورزش کردن دستکم 2 ساعت فاصله باشد، البته وعده غذایی کم حجم مانند صبحانه سبک شامل یک لیوان شیر گرم و چند خرما مناسب است؛ به طور کلی نباید از قندهای غیرطبیعی مانند بیسکوئیت و شکلات استفاده کرد و بهتر است قندهای طبیعی مصرف کرد زیرا این قندها به تدریج در بدن آزاد می شود و استفاده آنها پیش از تمرین بدنی مناسب تر است.
نقیبی در مورد بهترین زمان برای ورزش کردن گفت: ورزش صبحگاهی برای بدن مناسب است، هر چند برخی افراد صبح ها روحیه بهتری دارند و برخی عصرها و هر فرد باید نسبت به روحیه خود زمان تمرین بدنی را تنظیم کند. با وجود این بهترین زمان برای ورزش های سنگین تر و حرفه ای ساعت 16 تا 18 عصر است.
نقیبی با تاکید بر اهمیت ورزش در تندرستی نیز توصیه کرد: در زندگی شهرنشینی محدودیت ها خیلی زیاد است و بهترین راهکار استفاده از یک دوچرخه ثابت در داخل منزل است.
وی در این مورد که آیا این نوع ورزش به زانو آسیب نمی زند، گفت: دوچرخه ثابت هیچ آسیبی به زانو نمی زند و حتی وضعیت زانوی آسیب دیده را بهتر می کند و نسبت به راه رفتن فشار کمتری روی زانو وارد می کند.
نقیبی ادامه داد: هرچند فرد در استفاده از دوچرخه ثابت نسبت به دیگر وسایل ثابت و داخل منزل مانند تردمیل کالری کمتری می سوزاند، این مزیت را دارد که فرد می تواند حتی نشسته پشت میز کارش با آن ورزش کند.