کاهش خشونت علیه حیوانات با رویکرد اجتماع محور
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2022/09/15052065601844186358-768x470.jpg)
به گزارش سیناپرس به نقل ازایرنا، حدود چهار سال قبل در همین ایام خبری از شکنجه و کشتن یک خرس ماده به همراه توله هایش در اصفهان در فضای مجازی پیچید؛ عاملان این جنایت حتی از صحنه های دردناک این وحشی گری تصویربرداری کردند.
'شکارچیان غیرمجاز در اقدامی بیرحمانه با کمین برسر چشمه ای در جنگل شهیدآباد بهشهر یک پلنگ ماده و توله اش را هنگام نوشیدن آب هدف گلوله قرار داده، پوست آنها را کنده و لاشه ها را به آتش کشیدند'؛ این هم خبری است که چندی پیش در فضای مجازی دست به دست چرخید و خواننده آن را مبهوت و متاسف کرد.
بارها اخباری نیز درباره بدرفتاری مرگ آور با جاندارانی همچون سگ و یا شغال شنیده ایم.
این رفتارها در کشورمان که سابقه درخشان فرهنگی و دینی دارد، تامل برانگیز است؛ در این خصوص، مهدی فلاحی روانشناس معتقد است که حیوان آزاری از اختلالات روانی است.
فلاحی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: حیوان آزاری را می توان به عنوان یک اختلال روانی مورد مشاهده قرار داد، البته در این روند بروز خشونت به شکل کمتر مسوولیت دار است، به عبارت دیگر، خشونتی بروز داده می شود بدون ترس از این که قانون یقه ما را می گیرد یعنی کمتر مسوولیت رفتار خود را داریم و کمتر باید پاسخ بدهیم.
وی با اشاره به اینکه حیوان آزاری به گونه ای به خشونت در جامعه بر می گردد، افزود: حیوان آزاری های اخیر نمونه هایی از افزایش محسوس خشونت علیه حیوانات است.
فلاحی در پاسخ به این که چه فاکتورهایی در گرایش افراد به خشونت نقش دارد، گفت: عوامل بسیار زیادی مانند بحث آب و هوا، جغرافیا، ژنتیک، تربیت و فشارهای اقتصادی در بروز خشونت دخیل هستند و تمام اینها در کنار هم خشونت را افزایش می دهد.
تاثیر مدارس طبیعت در کاهش خشونت
وی درباره تاثیر مدارس طبیعت در کاهش خشونت علیه حیوانات و محیط زیست اظهار کرد: یادمان باشد کودکان ما آنچه را می بینند، یاد می گیرند نه چیزی را که می شنوند، نباید فراموش کنیم که آموزش بسیار تاثیرگذار است، در عین حال اگر قرار باشد مهربانی با طبیعت و محیط زیست را به کودکان یاد بدهیم، باید آن را در بزرگترهای خود هم ببینند.
رویکردهای اجتماع محور
این روانشناس گفت: رویکردی با عنوان 'رویکردهای اجتماع محور' در علوم انسانی وجود دارد که به محیط زیست نیز تسری پیدا کرده است و با تکیه بر آن می توان به حفظ محیط زیست و گونه های زیستی موجود در طبیعت کمک کرد.
وی افزود: با توجه به رویکردهای اجتماع محور، تجربه بسیار موفقی در حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در منطقه توران میان استان سمنان و خراسان رضوی داشتیم، در این مدل جوامع محلی ضمن آموزش، با اهمیت حفاظت از محیط زیست و گونه های ارزشمندی مانند یوزپلنگ آشنا می شوند، در واقع اگر جوامع محلی متوجه شوند که محیط زیست سرمایه اصلی آنها در زندگی است، دست از آسیب زدن به آن بر می دارند.
وی تاکید کرد: پیشنهاد می کنم برای کاهش خشونت و حیوان آزاری با استفاده از رویکرد اجتماع محور کار آموزش مردم به ویژه جوامع محلی ذینفع انجام شود زیرا با اجرای آن می توان خشونت علیه حیوانات را کاهش داد که نقش سازمان های مردم نهاد در این زمینه بسیار پررنگ است.
خشم مانند دومینو عمل می کند
این روانشناس اظهار کرد: در برخی موارد، فردی که به خود اجازه دهد حیوانی مانند پلنگ را که گونه ای در خطر انقراض نیز هست، زمان نوشیدن آب شکار کند و رفتاری سبعانه را در قبال این حیوان در پیش گیرد، در واقع خشمی را از بالادست به حیوان منتقل می کند زیرا خشم مانند دومینو عمل می کند.
اختلافات، از دلایل حیوان آزاری
وی گفت: البته در مواردی هم خشونت ورزی با حیوانات به خاطر چالش طلبی شکارچیان فرصت طلب در برابر مسوولان حفاظت از محیط زیست و محیط بانان است که تجربه آن را در استان بوشهر داشته ایم و این موارد، برخوردهای خاص را می طلبد.
وی با این تاکید که حفاظت از محیط زیست هم اگر همراه با خشونت باشد، جواب عکس می دهد، اظهار کرد: تجربه ثابت کرده است که جلوگیری از حیوان آزاری و خشونت علیه حیوانات با تکیه بر رویکردهای اجتماع محور، امکان پذیر است، بنابراین باید روی این بخش و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی تمرکز کنیم.