چرا نشت گاز کلر خطرناک است؟
کلر یک مادۀ شیمیایی خطرناک است که در حد مجاز بهعنوان تصفیهکنندۀ آبهای آشامیدنی کاربرد عمده دارد اما عدم رعایت موارد ایمنی و بیاحتیاطی در اطراف ایستگاههای کلرزنی میتواند منجر به نشت این گاز و بروز مسمویت شهروندان شود.
کلر، با عدد اتمی ۱7 و علامت اختصاری CI در فرم عنصری خود (Cl2) تحت شرایط استاندارد، اکسیدکنندهای قوی است که برای سفیدسازی پارچهها و بهعنوان ضدعفونیکنندهای رایج در استخرهای شنا برای تمیزی و بهداشت آنها مورد استفاده قرار میگیرد. کلر دو و نیم مرتبه از هوا سنگینتر، دارای بوی بسیار بد و خفهکننده و بسیار سمی است. کلر، بهعنوان بخشی از ترکیبات نمک طعام و همچنین به مقدار زیادی در طبیعت و در بیشتر جانداران وجود دارد. این گاز آتشگیر نیست و به صورت مایع یا گاز با بسیاری از مواد، قابلیت ترکیبشدن دارد. کلر همچنین دارای خاصیت الکترونگاتیوی قوی است.
این گاز در حدود 2.5 قرن پیش در سوئد کشف شد. نخستینبار، در سال 1896 گاز کلر در مصرف گندزدایی برای تصفیه آب آشامیدنی استفاده شد و در سال 1897 بهدلیل شیوع بیماری تیفوئید در انگلستان بود که کلر برای استریل نمودن خطوط انتقال آب آشامیدنی مورد استفادۀ گسترده قرار گرفت.
در سال 1915 در جنگ جهانی اول این گاز به عنوان سلاح شیمیایی توسط نازیها به کار گرفته شد.
گاز کلر يکي از مواد شيميايي خطرناک است که يکي از مصارف عمده آن استفاده به عنوان تصفيهکنندۀ آبهاي آشاميدني است. در شهرها عواملي مثل تعداد زياد ايستگاههاي کلرزني، پراکنده بودن آنها در سطح شهر، تراکم جمعيت در اطراف اين ايستگاهها، پيوسته و بدون وقفه بودن عمليات کلرزني در طول شبانهروز به همراه عواملي نظير کماطلاعي سازمانهاي امداد و درمان از چگونگي انتشار گاز کلر، نحوه مقابله با آن و چگونگی درمان افراد در معرض قرارگرفته، باعث شده که ايستگاههاي کلرزني به يکي از کانونهاي خطرناک تبديل شوند.
میتوان گفت، مهمترین علل وقوع حادثه نشت کلر، پايينبودن سطح مهارت کارکنان که خود از عدم برگزاري دورههاي آموزشي مناسب براي پرسنل درگير ناشي ميشود، فشار کاري زياد پرسنل، عدم وجود دستورالعمل و قوانين مدون و يکپارچه در ايستگاههاي کلرزني و وجود اشکال و نارسايي در طراحي خود ايستگاهها است که بهوسيله اصلاح ايرادهاي اساسي ايستگاهها و يا طراحي آنها بر مبناي اصول استاندارد، احتمال وقوع حادثه به مراتب و بهصورت چشمگيري کاهش مييابد.
درپی بروز نشت گاز کلر در شهرستان دزفول، تاکنون بیش از 350 نفر از هموطنانمان دچار مسومیت شده و راهی بیمارستان شدند.
دکتر یوسف پریدار، رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول در همین راستا به خبرنگار ایسنا گفت: «حادثه نشت گاز کلر، شنبه شب در محدوده پل سوم تا میدان مادر دزفول رخ داد، تاکنون بیش از 350 نفر مصدوم شدهاند که همگی این افراد در بیمارستانهای گنجویان، آیتالله نبوی و همچنین بیمارستان امام علی (ع) اندیمشک تحت مداوا و درمان قرار گرفتهاند. هیچکدام از مصدومان این حادثه وضعیت بحرانی نداشتند و وضعیت تمامی مصدومان پایدار است و خوشبختانه مشکل خاصی ندارند. از نظر ارائه خدمات درمانی به مصدومان این حادثه نیز مشکلی وجود ندارد.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول تأکید کرد: «از شهروندان میخواهیم در صورتِ داشتن علائم تنگی نفس و سرفههای غیرقابلکنترل یا نسبتاً شدید، سریعاً به بیمارستانها یا مراکز درمانی مراجعه کنند. همچنین از مردم میخواهیم با نیروهای امدادی و انتظامی همکاری لازم را داشته باشند.»
گفتنی است، استنشاق گاز کلر میتواند عوارضی مانند سوزش چشم و پوست بدن، سوزش بینی و مخاط تنفسی، سرفه، تنگی نفس و اختلالات تنفسی، درد قفسه سینه و در حالتهای شدیدتر، مسمومیت شدید و یا خطر مرگ بههمراه داشته باشد.
غزال غضنفری
No tags for this post.