نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

دست کم "نیلوفر آبی" را جدی بگیریم!

 ما آدم‌ها معمولا سخت‌ترین راه را برای رسیدن به مقصود برمی‌گزینیم و یکی از این سخت‌ترین و زجرآورترین‌ راه‌ها، جنگ است.

تصور اینکه روزی ما انسان‌ها آب باقی مانده بر این کره را در کاسه‌هایی ریخته و به دنبال همدیگر بدویم و در نهایت همان کاسه آب را هم از دست بدهیم ، ناخودآگاه جنگ‌های متعدد روزگاران گذشته و امروز این زمین خاکی و در نهایت هدر رفتن روزهای عمری که می‌شد با در کنار هم قرار گرفتن به خوبی آن را سپری کرد را تداعی می‌کند.

اما، به جای ایجاد رعب و وحشت تمام شدن آب و آماده کردن اذهان برای جنگی در آینده بهتر آن است که مانند بسیاری از دوستداران صلح و کارشناسان به فکر چاره‌ای عملی باشیم.

ایجاد فضای سبز، کاشت درخت، استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری، جلوگیری از ایجاد آلودگی صنایع در حد ممکن و همچنین استفاده از تکنولوژی نانو مواردی‌ هستند که می‌توانند به رفع مشکل کمبود آب کمک کنند.

در این میان فناوری جالب نانو می‌تواند در نظافت ساختمان‌ها، منازل و البسه بسیار کمک‌کننده بوده و به کاهش قابل توجه مصرف آب کمک کند.

با استفاده از این تکنولوژی وسایل کمتر کثیف می‌شوند و جهت نظافت نیز به مقدار آب کمی نیاز خواهد بود و به این طریق از مصرف هزاران لیتر آبی که روزانه جهت نظافت هدر می‌رود، جلوگیری می‌شود و توجه به این امر در گستره وسیع می‌تواند گام مؤثری در حفظ منابع آبی باشد.

در همین باره، مدیر آموزش دانشگاه صنعتی اراک از نانوتکنولوژی به عنوان یکی از شاخه‌های جدید علم یاد کرد و گفت: زمانی که ابعاد ذرات به حد یک میلیاردم متر می‌رسد ، پای علم نانو به میان می‌آید.

کامبیز هدایتی به تغییر خواص مواد در ابعاد پنج تا شش نانومتر اشاره و اظهار کرد: در واقع علم نانو بستر مهندسی مواد را – به این طریق که با تنظیم اندازه شکل ماده، خواصی که مد نظر داریم را می‌توانیم به وجود آوریم – به وجود آورده است.

وی خود تمیزشوندگی را یکی از دستاوردهای علم نانو برشمرد و بیان کرد: در این تکنولوژی از گل نیلوفر آبی الهام گرفته شده که به علت وجود حفره‌هایی در ابعاد میکرومتر در این گل، گرد و غبار در آن نفوذ پیدا نمی‌کند.

این استاد فیزیک سطح ناصاف اشیاء را فراتر از محدوده دید انسان عنوان و بیان کرد: بر خلاف تصور ما سطوح اشیایی مثل شیشه صاف نبوده و دارای پستی و بلندی‌هایی است که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شود.

این استاد دانشگاه در رابطه با ایجاد خصوصیت خودتمیزشوندگی در اجسام تصریح کرد: توضیح ساده این تکلونوژی نوین این گونه است که یک لایه نازک در حد نانو روی سطح مورد نظر کشیده شده و از این طریق به اصطلاح پستی و بلندی سطح از بین رفته و از نفوذ آلودگی، چربی و آب به آن جلوگیری می‌شود.

هدایتی در خصوص ویژگی این لایه نازک اظهار کرد: جنس این لایه لزوما با سطح مورد نظر متناسب نیست و همچنین باید از جنس ماده‌ای انعطاف‌پذیر باشد، به حدی که فشار موجب شکسته شدن و نیز خوردگی این لایه نشود.

وی از این خصوصیت به عنوان آب‌گریز(هیدروفوبیک) یاد کرد و افزود: از این علم در تولید پارچه، لباس، رنگ و مصالح ساختمانی استفاده می‌شود.

به گزارش ایسنا، نام نیلوفر آبی به نوعی با نام نانو عجین شده است. بررسی برگ‌های این گل در مقیاس نانو نشان می‌دهد، قطرات کوچک آب به دلیل آبگریزی سطح ناهموار برگ‌های نیلوفر از روی آن پایین می‌افتند، این سطح ناهموار باعث می‌شود هوای به دام افتاده در فرورفتگی‌ها مانع از برخورد قطرات آب با سطح برگ شود.

آنچه باعث می‌شود که این گل لقب خود تمیزشونده را از آن خود کند، بیشتر بودن نیروی چسبندگی سطحی بین آب و آلودگی، نسبت به نیروی چسبندگی بین آلودگی و سطح است و این امر موجب می‌شود آب آلودگی را با خود حمل کند و در عین حال در گل نیز نفوذ نداشته باشد. از این ویژگی در علم نانو تحت عنوان "اثر نیلوفر آبی" یاد می‌شود.

سطوح خودپاک‌کننده در سال ۱۹۷۰ توسط گیاه‌شناسی در دانشگاه هیدلبرگ کشف شد. او متوجه تاثیر خود‌پاک‌کنندگی شد که نه تنها در برگ‌های درخت سدر آن ناحیه قابل مشاهده بود، بلکه در گیاهانی در جنوب آفریقا نیز قابل مشاهده است و ویژگی مشترک تمامی آنها این است که همه آنها دافع آب هستند.

نانوپوشش‌های ساختمان در سطوح داخلی و خارجی ساختمان‌ها از جمله سطوح شیشه‌ای، پلاستیکی، چوبی، فولادی، سنگی،آجری، کاشی، سرامیکی،سیمانی و بتنی و… استفاده می‌شوند.

در این سطوح (سطوح هوشمند) که عموما فوق آب‌دوست و یا فوق آب‌گریز هستند، واکنش‌ها بر روی سطح صورت می‌گیرد. این نانوپوشش‌ها ساختمان آنتی‌باکتریال دارند و برای سلامتی انسان بی‌ضرر هستند.

در ژاپن فناوری‌هایی برای توسعه سطوح خودگندزدا و ضد عفونی‌کننده برای حمام‌ها و بیمارستان‌ها وجود دارد.

همچنین میخاییل رابنر و رابرت کوهن از مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست، فناوری‌های مشابهی را در ذهن خود مجسم می‌کنند که آینه‌های حمام‌ها را تمیز و بدون بخار نگه دارد.

براساس این گزارش، با توجه به اینکه حجم قابل توجهی از مصرف آب خانگی به امور بهداشت منزل، خانه‌تکانی‌های متعدد و شست‌و شوهای تمام نشدنی سطوح مختلف اختصاص می‌یابد، استفاده از دستاوردهای تکنولوژی نانو در زندگی روزمره می‌تواند علاوه بر تسهیل بسیاری از امور، به صرفه‌جویی قابل توجهی در مصرف آب و البته وقت منجر شود.

در کشور ما این شاخه از علم بسیار مورد توجه قرار گرفته و تحقیقات و کشفیات متعددی در این زمینه انجام شده است که نوید توسعه و کاربردی شدن این علم را می‌دهد.

محققان امیدوارند به جای حک کردن فکر جنگی بیهوده بر سر آب در ذهن کودکان و ایجاد زمینه خودخواهی نسبت به آب در آنها از تکنولوژی برای رفع مشکل استفاده کرده و تکنولوژی را محدود به ساخت سلاح و ریختن خون در رودخانه‌های خشک شده نکنیم.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل