گرده خشک و کافی یکی از سه عامل اساسی در موفقیت گردهافشانی مکانیزه به شمار میآید. روشهای سنتی و مکانیزه موجود استخراج گرده بر پایه تکاندن مکرر اسپات نر نخل خرما (با دست یا با لرزاننده مکانیکی) استوار است.
این روش زمانبر بوده و حداقل نیازمند هفت تا 10 روز نگهداری اسپات در مکان مناسب است و در این میان امکان کاهش قوه نامیه گرده به دنبال تأثیر شرایط محیط وجود دارد.
دستگاه استخراج گرده نخل خرما، وظیفه جداسازی گلهای نر نخل خرما از گلآذین نر را بر عهده دارد. این فناوری کاملاً جدید و بومی است و بر مبنای جداسازی گرده از گلهای منفرد استوار است.
این دستگاه دارای برسهای متقابل دواری است که در فضای کنترل شده ضرباتی نرم و پیاپی بر گلها وارد میکند تا در مدتی کمتر از 12 ثانیه از گلآذین جدا شوند.
در این میان، بخش عمده گرده موجود در گلها در جریان عملجداسازی از گلها جدا میشود و در هوای محیط داخلی دستگاه معلق میشود که توسط واحد جمعآوری گرده که خارج از مبحث این اختراع است مکیده شده و از هوای محیط مجزا میشود.
در این دستگاه بیش از 78 درصد گرده اسپات جدا شده که 84/17 درصد بیشتر از گرده مستخرج در روش مرسوم بوده و در عمل باعث کاهش دوره استخراج گرده به حداکثر سه روز میشود.
جداسازی 39 درصد گرده بیشتر نسبت به روش موجود، کاهش عملی زمان استخراج بخش اساسی گرده نخل نر خرما به سه روز، جداسازی همزمان گرده و گلها در داخل دستگاه و طی یک فرآیند،
جداسازی بیش از 78 درصد گرده گلها در زمان جداسازی گلها در دو روز اولیه جداسازی اسپات، قابلیت جداسازی کامل گلهای یک اسپات در زمان تقریبی 12 ثانیه، توانایی جداسازی گلهای تازه و گلهای خشک و جلوگیری از انتشار و هدررفت گرده در هوای محیط به واسطه انجام فرآیند در محیط بسته از جمله مزایای این دستگاه است.
به گزارش ایسنا، این فناوری که آماده واگذاری در قالب حق لیسانس به متقاضیان داخل و خارج کشور است، بازاری به وسعت ۱۳ استان تولیدکننده خرما در کشور دارد که حدود نیم میلیون واحد بهرهبردار را شامل میشود.
No tags for this post.