به گزارش سیناپرس به نقل از سلامت آنلاین، دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری افزود: با توجه به بیماری های احتمالی در کشور عربستان، برنامه ریزی کرده ایم و آموزش های لازم به گروه های ارائه کننده خدمت درمانی داده خواهد شد. ضمن این که همکاری هایی در خصوص این که چه میزان مراکز بهداشتی و درمانی در کشور عربستان ایجاد و تا چه حد از خدمات مراکز درمانی کشور مقصد استفاده کنیم، صورت گرفته است که البته این تمهیدات، مکان به مکان مختف است و این تمهیدات در مدینه و مکه مقتضیات خود را دارد.
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: پروتکل هایی برای افراد در معرض خطر تنظیم کرده ایم که برای چکاپ به مراکز درمانی عربستان مراجعه کنند. در خصوص وقوع سوانح احتمالی و اقدامات پس از برگشت حجاج نیز تمهیدات لازم اندیشیده شده است. در فرودگاه ها نیز امکاناتی فراهم شده است تا حجاج مشکوک به بیماری های عفونی خاص شناسایی شده و اقدامات درمانی پیشگیرانه انجام و از انتشار آن جلوگیری شود.
وی در خصوص اعتراض پرستاران هم عنوان کرد: در جلسه ای که به همین منظور برگزار شد، نمایندگانی از وزارت بهداشت و افراد ذی نفع در آن حضور داشتند و توافق و تفاهماتی حاصل شد که البته اقدامات آتی باید توام با کنترل معیارها صورت گیرد. ممکن است نتایج حاصل از بررسی یک موضوع، گروهی را راضی و گروه دیگری را ناراضی کند، اما در هر صورت باید بر اساس مصالح جامعه، کشور و وزارت بهداشت که رسالتش ارتقای سلامت مردم است، سیاست های مان را هماهنگ و به مرحله اجرا در آوریم.
وی در خصوص تجمع های اعتراضی پرستاری گفت: از نظرات کارشناسی صاحب نظران امر استقبال می کنیم، اما بهتر است گروه های ناراضی موارد اعتراضی خود را به صورت مکتوب و حضوری به وزارت بهداشت اعلام کنند تا در مورد آن بحث و تبادل نظر کنیم.
تربیت پرستاران بیمارستانی
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص تربیت پرستار بیمارستانی اظهار داشت: با هر معیاری که بسنجید هم اکنون در کل کشور با کمبود پزشک و پرستار مواجه هستیم و بسیاری از آن ها تحت فشار و تحت عنوان اضافه کاری فعالیت می کنند. در همین راستا، بنا بر این است که از پرستاران بیمارستانی استفاده کنیم و این افراد از طریق کنکور پذیرش شده و آموزش داده می شوند. نحوه تدریس و ارزشیابی نیز یکسان بوده و از ظرفیت های بالینی بیمارستانی نیز استفاده خواهیم کرد تا کمبود موجود مرتفع شود.
مجازات در انتظار طبیبان سنتی غیر قانونی
وی در مورد فعالیت غیر قانونی برخی افراد در حوزه طب سنتی بیان کرد: طبق سیاست های کلی سلامت و سایر موازین قانونی، نظارت بر طب سنتی بر عهده وزارت بهداشت است. گزارش هایی به دست وزارت بهداشت رسیده است که عده ای در امور طبی دخالت کرده و سلامت مردم را به خطر می اندازند و افرادی نیز جان خود را از دست داده اند. در همین راستا اقدامات لازم صورت گرفته و در صورت شناسایی افراد خاطی، برخوردهای قانونی با آنان صورت خواهد گرفت.
برنامه وزارت بهداشت برای درمان تخصصی بیماران پروانه ای
حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص درمان بیماران پروانه ای گفت: وزارت بهداشت در حد توان خود نیاز مردم و بیماران خاص را تامین می کنند، اما خواهش مان این است که به محدودیت وزارت بهداشت نیز توجه کرده و درمان های موثر و مطابق با استطاعت وزارتخانه درخواست کنید. متاسفانه بعضی از افراد و برخی رسانه ها گاهی مسائل را به شکلی مطرح می کنند که گویی وزارت بهداشت متولی تمام امور و حتی شغل افراد بیمار یا خانواده آنان است، در حالی که انتقال این موارد شاید خیلی درست نباشد.
ضرورت سطح بندی خدمات درمانی
سخنگوی وزارت بهداشت در مورد سطح بندی خدمات خاطرنشان کرد: در دنیا مشخص شده است که چه تعداد از مردم بیمار در چه مراکز درمانی بستری می شوند و بر اساس آن سطح بندی انجام می شود. بعضی ها بر اساس درآمد ناخالص ملی و بر اساس اینکه چه تعداد تخت بیمارستانی داشته باشند، چطور توزیع کنند و چه تعداد پزشک و پرستار وارد چرخه درمان کنند، پیش بینی های لازم را انجام می دهند.
وی عنوان کرد: بعضی از کشورهای همسایه، ظرفیت بیمارستانی ایجاد کرده اند، اما به دلیل در اختیار نداشتن پزشک و پرستار کافی، نیروی درمانی از خارج از کشور وارد کرده اند. در ایران نیز حدود یک سال است که مطالعات وسیعی در این زمینه صورت گرفته و قرار است در یک ماه آینده از الگوی ۱۴۰۴ رونمایی شود و بر اساس آن سطح بندی آتی را اجرا کنیم.
قائم مقام وزارت بهداشت در مورد وضعیت سطح بندی در ایران گفت: در مورد سطح یک، تمام روستاها پزشک و پرستار به میزان کافی در اختیار دارند، اما در مورد بعضی روستاها که ۲۰۰ نفر جمعیت دارند، طبق سطح یک، باید از بهورز استفاده کنیم. در استان ها به غیر از فارس و مازندارن که مقرر است مراقبت اولیه به عهده پزشک خانواده باشد؛ در استان های دیگر هنوز این امر عملیاتی نشده است و اعلام کرده ایم که پس از اجرای نظام ارجاع این موارد نیز ترمیم خواهند شد.
پرداخت هزینه خارج از تعرفه بیمارستانی ممنوع است
حریرچی تاکید کرد: در بیمارستان های کشور ، روش دریافت هزینه ها تنها از طریق صندوق های بیمارستان انجام می شود. مواردی دیده شده که افرادی به قصد کلاهبرداری پول هایی برای جلو انداختن نوبت پزشکی از بیماران دریافت می کنند که از همین جا به طور رسمی اعلام می کنیم که هر دریافتی به هر میزانی از این طریق غیر قانونی است و خاطیان مورد پیگیرد قانونی قرار می گیرند.
تفاوت کنکور در ایران و کشورهای پیشرفته
حریرچی در مورد شرکت کنندگان امسال در کنکور گفت: امسال درگروه ریاضی و فنی ۱۳۷ هزار نفر شرکت کردند، در حالی که ظرفیت ۲۳۵ هزار نفر بود. در گروه علوم انسانی نیز ۱۶۷ هزار نفر شرکت کردند و ۳۱۰ هزار صندلی خالی داشتیم. در مورد گروه علوم تجربی نیز ۵۱۸ هزار نفر در آزمون حضور داشتند در حالی که ظرفیت۱۵۴ هزار نفر بود.
وی در مورد آمار قبولی ها در رشته های مختلف پزشکی بیان کرد: از ۵۱۸ هزار شرکت کننده که اغلب تمایل به قبولی در رشته های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی دارند، حدود ۵ هزار نفر در رشته پزشکی قبول می شوند، اما در مجموع ۸ هزار نفر در رشته های پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی پذیرفته خواهند شد. ضمن این که در کنکور ۹۵، در دانشگاه علوم پزشکی تهران در منطقه یک که شامل مشهد، تبریز و شیراز می شود پایین ترین رتبه، رتبه ۶۶ و در پزشکی شهید بهشتی رتبه ۱۹۲ بود.
قائم مقام وزارت بهداشت عنوان کرد: به لحاظ سیاست گذاری، میزان شرکت کنندگان و آمار قبولی ها نشان دهنده علاقه جامعه به رشته های گروه پزشکی و رشته های کارشناسی شامل پرستاری و پیراپزشکی است. در کشورهای پیشرفته تاکید بر انتخاب رشته و شغل، مبتنی بر استعداد، تلاش، علاقه فرد و در نهایت نیاز جامعه است. در این کشورها افراد به سمت انتخاب رشته های خاصی سوق داده نمی شوند، اما در جامعه ما کاملا برعکس است.
سخنگوی وزارت بهداشت در مورد رشته های مورد علاقه جوانان در کشورهای پیشرفته خاطرنشان کرد: در این کشورها، تحصیل در رشته های علوم پایه مثل اقتصاد، مدیریت، علوم سیاسی، حقوق و جامعه شناسی هم از اولویت بیشتر یا حداقل هم سطحی نسبت به تحصیل در رشته های پزشکی برخوردار است.
۱۵ هزار پزشک مشغول به کار نیستند
وی با اعلام این که هم اکنون و طبق اعلام سازمان نظام پزشکی، ۱۵ هزار پزشک وجود دارند که پس از فارغ التحصیلی، یک بار به نظام پزشکی مراجعه، مهر و نظامپزشکی دریافت کرده و دیگر مراجعه نکرده اند، گفت: عده ای از آن ها به دلیل عدم برآورده شدن انتظارات یا نبود علاقه اولیه در این رشته مشغول به کار نشده اند.
سرانه سلامت در دنیا
حریرچی اظهار داشت: در کشورهای اروپای غربی مثل آلمان، فرانسه، بلژیک و نروژ، حدود ۱۱ درصد درآمد ناحالص ملی به حوزه سلامت، اختصاص می یابد، اما در آمریکا، بالای ۱۸ درصد درآمد ناخالص ملی را به سلامت اختصاص می دهند. یعنی از هر ۱۰ دلار، نزدیک دو دلار به سلامت تخصیص داده می شود.