نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

تأسیس آزمایشگاه پردازش تصاویر مغزی

به گزارش سیناپرس و به نقل از روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، آزمایشگاه پردازش تصاویر مغزی که در آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز قرار دارد، یکی از نخستین مراکزی است که در کشور و در حوزه پردازش تصاویر مغزی با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی ریاست‌جمهوری به محققان ارائۀ خدمت می‌کند.
 خدمات قابل ارائه در این مرکز شامل مشاوره، طراحی مطالعه و همچنین مشاوره و انجام پردازش طیف وسیعی از تصاویر تشدید مغناطیسی (MRI) مغزی، اعم از تصاویر تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI) و تصاویر با وزن انتشاری (DWI) است.
علاوه بر آن متقاضیان این امکان را دارند که تصاویری را که در بخش تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) این مرکز ثبت کرده‌اند، برای مشاوره در پردازش یا انجام پیش‌پردازش و پردازش، به آزمایشگاه پردازش تصاویر ارائه دهند.
ام‌آرآی که مخفف عبارت انگلیسی  Magnetic Resonance Imagingاست و تصویرسازی تشدید مغناطیسی نامیده می‌شود، روشی پرتونگارانه در تصویربرداری تشخیصی پزشکی و دامپزشکی است که در دهه‌های اخیر بسیار فراگیر شده‌ و بر اساس رزنانس مغناطیسی هسته است.
اساس MRI مبتنی بر حرکت اسپینی هسته‌های اتم هیدورژن موجود در بدن است. این اسپین‌ها از اسپین‌های فردی پروتون‌ها و نوترون‌های درون هسته، ناشی می‌شود. با توجه به اینکه در اتم هیدورژن فقط یک پروتون وجود دارد، خود هسته یک اسپین خالص یا گشتاور زاویه‌ای دارد. این گشتاور زاویه‌ای را هسته‌های MR می‌نامند.
با ام آرآی می‌توان در جهات فوقانی-تحتانی (اگزیال)، چپ‌-راستی (ساژیتال) و پس‌وپیش (کورونال) و حتّی در جهات اُریب و مایل تصویربرداری کرد.
در واقع ام‌ آرآی روشی است که از خاصیت مغناطیسی بافت‌ها استفاده کرده و تولید تصویر می‌کند. اصول پایۀ MRI  بر این اساس است که هسته‌های بعضی از عناصر، وقتی در میدان مغناطیسی قوی قرار می‌گیرند، با نیروی مغناطیسی هم‌راستا می‌شوند.
سیستم‌های ام آرآی امروزی معمولاً دارای قدرت میدان‌هایی برابر با ۰/۲، ۱، ۱/۵، و ۳ تسلا هستند. در بعضی از مراکز درمانی جهان، از سیستم‌های با قدرت ۴ تسلا هم برای بیماران استفاده می‌شود، اما از 4 تسلا به بالا صرفاً کاربردهای تحقیقاتی و مطالعاتی دارد.

غزال غضنفری

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل