نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

تولید رقابتی و اشتغال پایدار راهبرد اساسی دولت دوازدهم

به گزارش سیناپرس به نقل از خبرگزاری ایرنا، بحث تولید و اشتغال در کشور از جمله مباحثی است که همواره به عنوان یکی از دغدغه های مسئولان کشورمان در بخش های مختلف در سال های اخیر بوده است و رهبر معظم انقلاب نیز با اقداماتی همچون نامگذاری سال ها و تعیین راهبردهای اقتصادی، موضوع رونق تولید و اشتغال را به عنوان یک دغدغه مهم و اساسی مورد تاکید قرار داده اند، مسئله ای که البته نسخه هایی نیز برای آن از سوی دولت ها مختلف در طول دوره های گذشته پیچیده شده بود.
شاید اجرای طرح خوداشتغالی در دولت اصلاحات یا طرح بنگاه های زودبازده را بتوان از جمله طرح های مهمی نام برد که در سال های اخیر در راستای رونق تولید و اشتغال اجرایی شد، طرح هایی از این دست که متاسفانه به دلیل برخوردار نبودن از پایه های علمی لازم با شکست مواجه شدند.
این تجارب تلخ و البته گرانبها به گفته معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت، دولت یازدهم را برآن داشت که برای دستیابی به توسعه واقعی و پایدار به مقوله تولید و اشتغال نگاه علمی مبتنی بر دانش و فناوری داشته باشد.
دکتر برات قبادیان در گفت و گو باخبرنگار گروه علمی ایرنا، افزود: بر همین اساس بود که طرح تولید رقابتی و اشتغال پایدار از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دستور کار قرار گرفت و دستورالعمل آن نیز از سوی معاون اول رئیس جمهور در 44 بند و پنج سرفصل ابلاغ شد.

**احیای رابطه صنعت و دانشگاه در دولت تدبیر و امید
دکتر قبادیان با یادآوری آن که بحث ارتباط صنعت و دانشگاه یک بحث قدیمی است، به تغییر شرایط اقتصادی در دنیای امروز اشاره کرد و گفت: به طورحتم توفیق کشورهای پیشرفته در بحث تولید، صنعت و اشتغال از مسیر و دریچه دانشگاه و علم و فناوری بوده است. بنابراین ما نیز بایستی بپذیریم که راه ما نیز از همین مسیر می گذرد.
وی با تاکید براین که در دنیای امروز مباحث مربوط به ارتباط صنعت و دانشگاه برای موفقیت در تولید، اشتغال و کارآفرینی و در کل اقتصاد پویا و پایدار بسیار جدی و تجربه شده است، گفت: اگر دیدگاه های ما نیز تغییر نکند و نگاه جدیدی به مسائل نداشه باشیم بدون شک ضرر خواهیم کرد.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه، امروز بایستی نگاه به اداره امور علمی و بر اساس دانش باشد، رمز موفقیت کشورهای توسعه یافته را توجه به همین مقوله دانست و گفت: بر همین اساس بود که پیوند دانشگاه و صنعت در دولت یازدهم با امضای توافقنامه هایی بین دو وزارتخانه صنعت و علوم در دستور کار قرار گرفت چرا که روش های سعی و خطا در سال های گذشته تجربه شد و باید به روش هایی بپردازیم که در دنیا تجربه شده است.
وی افزایش بهره وری و راندمان را از جمله نتایج امیدبخش پیوند بخش صنعت و دانشگاه دانست و گفت: مراکز علمی و دانشگاهی به طور حتم با انجام امور پژوهشی و مطالعاتی خود می توانند در زمینه های مختلف از جمله تعریف راهبردی نقشه راه، نیازسنجی، آمایش سرزمینی، امکان سنجی، جانمایی و تجاری سازی طرح ها ، یاری رسان بخش صنعت کشور باشد.
قبادیان گفت: بنابراین دیگر امروز برای دستیابی به موفقیت نمی توان روی شانس و سعی و خطا حساب کرد و ما فرصت چندانی نداریم و نباید فرصت سوزی کنیم؛ بر همین اساس است که در دولت دکتر روحانی رابطه بین صنعت و دانشگاه جدی گرفته شد، نگاه عملگرا و کاربردی به این مقوله شد و خوشبختانه تفاهمنامه های بین وزارت علوم و صنعت تنها روی کاغذ نماند.
وی افزود: لذا پیوند صنعت و دانشگاه در حال شکل گیری است و اساتید دانشگاهی ما دنبال آن درصدد هستند که اگر صنعت موضوعاتی را تعریف کرد برای حل مسئله اقدام کنند که البته از این اتفاق دو طرف بهره مند خواهند شد.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین با تاکید براین که کشورمان در بخش نظری و دانشگاهی پا به پای کشورهای پیشرفته از ظرفیت های بسیار بالایی برخوردار است، گفت:ما به جای این که برای رفع مسائل صنعت چشم به خارج از ایران و سایر دانشگاه ها و صنایع خارج داشته باشیم، ازاین پس با هزینه بسیار کمتر و با استفاده از توان متخصصان و دانشمندان داخلی مشکلات بخش صنعت را مرتفع خواهیم کرد.
وی ادامه داد: دلیل اینکه برخی از نخبگان ما در خارج از کشور می درخشند، این است که تنها براساس برخی راهبردهای مدیریتی و انگیزشی در عین فراگیری دانش تئوریک، در عالم واقع عینی نیز با مسائل آشنا و در معرض مشکل قرار می گیرند، و این عالم واقع یعنی ایجاد یک پل بین صنعت و دانشگاه که ما متاسفانه در طول سال های گذشته نتوانسته ایم به صورت مناسب آن را ایجاد کنیم.

**سامانه کارآموزی دانشجویان گام بنیادی در ارتباط صنعت و دانشگاه
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت درادامه با اشاره به راه اندازی سامانه کارآموزی دانشجویان، این سامانه را گامی نخست در ایجاد ارتباط بنیادی بین صنعت و دانشگاه برای رشد و پیشرفت هر دو بخش دانست و گفت: در واقع هدف آن است که بخش صنعت از دستاوردهای دانشگاه استفاده کند و در مقابل، دانشگاه نیز با قرار گرفتن در محیط صنعت بهره مندی لازم را در مقوله مطالعه و پژوهش داشته باشد.
قبادیان با اشاره به این که تمامی واحدهای تولیدی، معدنی و تجاری می‌توانند ظرفیت‌های مجموعه‌های خود را برای جذب کارآموز در این سامانه ثبت کنند تا به متقاضیان ارائه شود، گفت: در مقوله کارآموزی دانشجویان که به مرحله اجرا رسیده است، دانشجویانی که امتحانات خود را گذرانده اند، با هماهنگی ایجاد شده بین دانشگاه ها و بنگاه های تولیدی و صنعتی، در تابستان دوره کارآموزی خود را سپری خواهند کرد.
وی اظهارکرد: به طور حتم همین کارآموزان امروز ما کارورزان فردای بعد از فراغت از تحصیل خواهند بود چرا که پس از فراگیری مباحث تئوریک در عالم واقعی کسب و کار قرار گرفته و از نزدیک با محیط کسب و کار آشنا خواهند شد و در آینده نیز با علاقمندی و ارتباط عاطفی ایجاد شده به سمت صنعت سوق خواهند یافت.
قبادیان افزود: این ارتباط نتیجه آشتی صنعت، دانشگاه و اشتغال پایداری است که پس از آن ایجاد خواهد شد به طوری که دانشجویان مشغول به کار شده و برای آینده خود برنامه خواهند داشت و بنگاه ها و متقاضیان جذب منابع انسانی نیز طرف خود را در دوره کارآموزی جذب و نیاز آنان به نیروی متخصص مرتفع خواهد شد.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: ضمن اینکه اگر دانشجویان وارد صنعت و فضای صنعتی شوند در رفع گره های بنگاه ها که بخش هایی از آن فنی و بخش هایی نیز مهارتی است، بسیار راهگشا خواهند بود.
قبادیان با بیان اینکه، ما در آغاز راه هستیم و امیداریم در دولت دوازدهم این اتفاقات گسترش یابد، گفت: ما مطمئن هستیم که این اتفاق خواهدافتاد چراکه در حال حاضر به جایی رسیده ایم که این باور در حال شکل گیری است.

**ایجاد اشتغال پایدار در گرو تولید رقابتی
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه بااشاره به نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب تحت عنوان 'اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال' اظهارکرد: تنها توجه به مقوله کیفیت است که موفقیت ما را در اجرای این راهبرد بسیار هوشمندانه بدنبال خواهد داشت.
قبادیان با تاکید بر این که متاسفانه مفهوم تولید رقابتی و اشتغال پایدار درکشور در طول سال های گذشته مورد غفلت واقع شده است، اظهار کرد: به طور حتم اگر تولید رقابتی نباشد نمی تواند پایدار باشد و اگر اشتغال نیز مبتنی بر تولید رقابتی نباشد، نمی توان آنرا اشتغال پایدار محسوب کرد.
وی بابیان این که معاونت آموزش و پژوهش وزارت صنعت برای دستیابی به تولید رقابتی و اشتغال پایدار طرحی را در دست مطالعه دارد، تاکیدکرد: تجربه تلخ سال های گذشته بیانگر آن است که نگاه صرف داشتن به مقوله اشتغال هیچگاه ما را به منزل مقصود نخواهد رساند.
وی ادامه داد: ما معتقدیم بخش عمده ای از مسئله تولید رقابتی و اشتغال کشور با استفاده از دانش اموختگان و اساتید دانشگاه رفع خواهد شد.
وی با ذکر مثالی توضیح داد: فرض کنید یک واحد صنعتی با اشتغالزایی دهها نفر در فروش کالای تولید خود به دلیل وجود برخی مسائل از جمله قیمت تمام شده بالا ناشی از فرسودگی ماشین آلات و مصرف انرژی بالا و همچین پایین بودن کیفیت، تولید سنتی با مشکل روبروست و با ظرفیت 30 درصد کار می کند، لذا در این بخش به طور حتم با بهره گیری از دانش و تخصص دانشگاهیان می توان ایرادات موجود را رفع و تولید را رقابتی کرد که در این صورت مشکل فروش مرتفع و در ادامه ظرفیت تولید و اشتغال نیز سیر صعودی خواهد داشت.
قبایدیان افزود: به عبارتی با نفوذ علم و دانش و دانش بنیان کردن مقوله تولید با روش هایی از جمله حمایت جدی از طرح های مطالعاتی اساتید دانشگاهی در بخش صنعت، حمایت از تهیه پایان نامه های کارشناسی و رساله های دکتری در بنگاه ها و بخش های صنعتی کشور به عنوان یکی دیگر از اقدامات در دست اجرا دولت می توان ارتباط بخش صنعت و دانشگاه را پررنگ و مشکلات مربوط به تولید رقابتی و اشتغال پایدار را در کشور به صورت اساسی مرتفع کرد.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل