بیگانه قلمداد کردن و غربزده خواندن برخی نخبگان، دلسردی و مهاجرت آنان را سبب خواهد شد
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2022/09/1500799982535123986-780x470.jpg)
به گزارش سیناپرس به نقل از استاد نیوز، میرابراهیم صدیق عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد کرج به تحلیل وضعیت نخبگان در کشور و وظیفه ی دولتها نسبت به آنها پرداخت.
صدیق درباره ی علت مهاجرت اکثر نخبگان پس از تحصیل به کشورهای خارجی، اظهار داشت: تقریبا تمام کسانی که در دانشگاه درس میخوانند، به دنبال این هستند که بتوانند پس از فارغالتحصیلی کاری مرتبط با رشته ی خود داشته باشند یعنی هم به خود به جهت وقتی که برای تحصیل گذاشتند خدمت کنند و هم به جامعه بابت امکاناتی که تا به حال استفاده کردند و در این مسیر زندگی خود را بهبود بخشند.
وی در ادامه افرود: البته ما نمیتوانیم به دانشجویان و نخبگان علمی کشور اعلام کنیم برای ادامه ی تحصیل به خارج از کشور نروند، اتفاقا به عقیده ی من یک فرد دانشگاهی با توانایی علمی بالا باید در دانشگاه های مطرح جهانی به تحصیل بپردازد. اما دولت و حاکمیت باید امکانات و شرایط رفاهی خوبی را برای این افراد فراهم کند تا بعد از اتمام تحصیلات خود در کشورهای اروپایی میل بازگشت به کشور داشته باشد و در کشور خودمان از ظرفیت چنین افرادی استفاده شود.
صدیق در همین راستا، ادامه داد: برای مثال اگر در یک نظرسنجی از افرادی که به دلیل شرایط و کمبود امکانات به کشورهای دیگر مهاجرت کردند، پرسیده شود نظرشان درباره ی کشور خودشان چیست، قطعا میگویند وطن خود را به هرجایی ترجیح میدهند اما این اقتضای زمان و مکان بوده که آنهارا به دلیل میل به پیشرفت از کشور خودشان دور کرده است. این در حالی است که همواره دولتها درباره ی نخبگان و ایجاد فضای مناسب برای رشد و ترقی آنها حرف های خوبی زدند اما در عمل همیشه اقدام چندانی صورت نگرفته و ترک کشور و مهاجرت برای نخبگان راه آسانتری نسبت به ماندن با این شرایط بوده است.
وی درباره ی وظایفی که دولتها و حکومت نسبت به نخبگان دارند، تصریح کرد: اولین اقدامی که دولتها و حکومتها باید انجام دهند، هموار کردن مسیر تبادل علمی بین دانشگاهها است. یعنی فضای دانشگاه را از جو امنیتی به سمت جو علمی فرهنگی تغییر دهند و امکاناتی به وجود آید که اساتید و دانشجویان در سراسر کشور بتوانند باهم تبادل علمی داشته باشند. از طرفی باید مسیر بازگشت را برای نخبگان خارجی باز بگذاریم، آنهارا به دلیل فعالیت در خارج از کشور غیرخودی و بیگانه ندانیم و در صورت بازگشت امکانات بیشتری را در اختیار آنها قرار گیرد. از سوی دیگر باید برای پذیرش دانشجویان و اساتید خارجی نیز در دانشگاه های داخلی ظرفیتی درنظر گرفته شود تا بتوانیم از این طریق با اساتید جهانی در ارتباط باشیم.
No tags for this post.