نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

برگزاری گردهمایی روسای واحدهای سازمانی جهاددانشگاهی/حرکت این نهاد در مسیر تقویت پیوند دانشگاه، دانشجو و جامعه

در گردهمایی روسای واحدهای سازمانی جهاددانشگاهی بر برنامه ریزی این نهاد همزمان با بازگشایی دانشگاه‌ها و سال تحصیلی در مسیر تقویت پیوند دانشگاه، دانشجو و جامعه تأکید شد.

به گزارش سیناپرس به نقل از روابط‌عمومی جهاددانشگاهی، گردهمایی روسای واحدهای سازمانی جهاددانشگاهی سراسر کشور با حضور دکتر علی منتظری رئیس جهاددانشگاهی، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مدیران ارشد جهاددانشگاهی و روسای سازمان‌ها، واحدها، پژوهشگاه‌ها، پژوهشکده‌ها، مراکز و دانشگا‌ه‌های سراسر کشور این نهاد، امروز یکشنبه ۲۹ شهریور در دانشگاه علم و فرهنگ این نهاد آغاز به کار کرد.

دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهی، در ابتدای گردهمایی روسای واحدهای سازمانی این نهاد، ضمن خوشامدگویی به حاضران، از روسای واحدهای سازمانی خواست مستقیماً در جریان مسائل روز کشور قرار گیرند و اظهار کرد: یقیناً آگاهی از مسائل روز، در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌های شما در واحدهای سازمانی تأثیرگذار است.

وی با اشاره به در پیش بودن بازگشایی دانشگاه‌ها، افزود: تمامی تدابیر لازم اندیشیده شده است تا با آغاز سال تحصیلی جدید، فضای دانشگاهی مناسبی در دانشگاه ایجاد شود و دانشجویان بیشتر به فعالیت‌های آموزشی و تحصیلی بپردازند.

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهی ادامه داد: این دانشگاه که وابسته به جهاددانشگاهی است، هر روز شاهد رونق و پیشرفت بیشتری است و امروز از جمله دانشگاه‌هایی است که استعداد دانشگاه دولتی شدن را دارد؛ این ظرفیت با همت همکاران دانشگاه و حمایت مدیران عالی دفتر مرکزی جهاددانشگاهی ایجاد شده است.

دکتر ایمانی خوشخو با اشاره به افتتاح دانشکده هوش مصنوعی دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهی گفت: این اقدام آزمایشی را در سال جدید با ۱۰ رشته در مقاطع کارشناسی تا دکترا آغاز کرده‌ایم که ان‌شاءالله گام خوبی برای ارتقای دانشگاه علم و فرهنگ باشد.

وی ضمن گرامیداشت یاد شهدای اسلام و انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) و رهبر شهید، خاطرنشان کرد: شهدا با رفتن خود مسئولیت همه ما را دوچندان کردند و در ادامه راه آنان باید مراقبت کنیم خطی که با خون ترسیم شده است، خدای نکرده با خللی مواجه نشود.

جذب نیروی دانشجویی در این نهاد احیا می‌شود

در ادامه مهندس عباس ناصری معاون هماهنگی و امور مجلس جهاددانشگاهی با اشاره به برگزاری این گردهمایی در آستانه بازگشایی دانشگاه‌ها، اظهار کرد: با توجه به اهمیت موضوع و نقش جهاددانشگاهی در شوراهای فرهنگی دانشگاه‌ها و تصمیم‌گیری‌های این حوزه، لازم است ظرفیت‌های این نهاد در تعامل با دانشگاه‌ها بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

معاون هماهنگی و امور مجلس جهاددانشگاهی همچنین یکی از شیوه‌های جذب نیروی انسانی در جهاددانشگاهی را از گذشته، جذب دانشجویان عنوان کرد و گفت: در سال‌های اخیر این موضوع تا حدودی کمرنگ شده و مشکلاتی در زمینه جذب نیروهای دانشجویی ایجاد شده است.

مهندس ناصری ادامه داد: تلاش می‌کنیم این ظرفیت مجدداً احیا شود و در این مسیر به کمک و همراهی همه جهادگران نیاز داریم.

وی با اشاره به مباحثی که قرار است در ادامه این گردهمایی مطرح شود، بر ضرورت مشارکت فعال رؤسای واحدها و مراکز جهاددانشگاهی تأکید کرد و گفت: انتظار داریم در مدت برگزاری این گردهمایی، عزیزان در مباحث مطرح‌شده مشارکت فعال داشته باشند و پرسش‌ها، دیدگاه‌ها و مطالب مرتبط با موضوعات مورد بحث را با سایر شرکت‌کنندگان به اشتراک بگذارند.

معاون هماهنگی و امور مجلس جهاددانشگاهی در پایان ابراز امیدواری کرد که برگزاری این گردهمایی زمینه تحقق اهداف مورد نظر را فراهم کند و سال تحصیلی جدید، سالی پربرکت برای حوزه علم و دانش و دانشگاه‌های کشور باشد.

توجه جهاددانشگاهی به تربیت صحیح فکری و عملی دانشجویان 

در ادامه دکتر محمود علیگو معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، با قدردانی از تلاش‌های رؤسای واحدهای سازمانی و معاونان فرهنگی جهاددانشگاهی، فعالیت در این مجموعه را کاری دشوار و نیازمند تلاش و مسئولیت‌پذیری دانست.

وی با اشاره به ضرورت بازنگری در برخی رویکردهای جهاددانشگاهی، اظهار کرد: دو موضوع اساسی وجود دارد که باید از ابتدا مورد توجه قرار می‌گرفت، اما نسبت به آنها غفلت شده است و لازم است برای جبران این فاصله، با رویکردی جهادی حرکت کنیم.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با اشاره به بیانات رهبر شهید انقلاب درباره جهاددانشگاهی افزود: جهاددانشگاهی صرفاً به معنای تلاش بیشتر نیست، بلکه «کار جهادی» دارای هدف‌گیری و جهت‌گیری مشخص است. جهاددانشگاهی باید بتواند دانشجویان را جذب کند، به آنان جهت دهد و زمینه حرکت مؤثر آنان را فراهم سازد.

مساله دانشگاه برای جهاددانشگاهی، تربیت دانشجویان است

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با تأکید بر اهمیت تربیت دانشجویان گفت: مساله دانشگاه برای ما صرفاً علم نیست؛ بلکه مسأله اصلی، تربیت صحیح فکری و عملی دانشجویان است.

وی ادامه داد: باید از خود بپرسیم هر یک از ما در جهاددانشگاهی چند دانشجو را واقعاً در مسیر تربیت صحیح فکری و عملی قرار داده‌ایم. اگر هر رئیس واحد بتواند حتی تعداد محدودی دانشجو را به‌صورت جدی در این مسیر قرار دهد، باید آن را بخشی از مأموریت اصلی خود بداند.

دکتر علیگو با اشاره به هدف‌گذاری جهاددانشگاهی برای توسعه ارتباط با جامعه دانشجویی، اظهار کرد: بر اساس این هدف‌گذاری، باید درصد قابل توجهی از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه‌های کشور به جهاددانشگاهی متصل شوند و بخشی از آنان نیز به‌عنوان نیروهای فعال دانشجویی در برنامه‌های این نهاد حضور داشته باشند.

وی افزود: تحقق این هدف فاصله قابل توجهی با وضعیت فعلی دارد و جبران این فاصله نیازمند همان کار جهادی و ایجاد یک نظام سیاست‌گذاری متناسب با فضای دانشگاه است.

دانشجو باید محور فعالیت فرهنگی جهاددانشگاهی باشد

دکتر علیگو در ادامه با اشاره به تأکیدات رهبر شهید انقلاب درباره نقش جهاددانشگاهی در هدایت دانشجویان گفت: جهاددانشگاهی ظرفیت آن را دارد که موج جوان و تحصیل‌کرده دانشجوی کشور را در داخل دانشگاه هدایت کرده و آنان را به پختگی و کمال لازم برساند.

وی با بیان اینکه جهاددانشگاهی به دلیل ساختار و ماهیت خود می‌تواند ارتباط نزدیک‌تری با دانشجویان برقرار کند، افزود: پژوهش، آموزش و فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی باید با دانشجو ارتباط داشته باشد و در این میان، حوزه فرهنگی می‌تواند یکی از دریچه‌های مهم ورود و ارتباط با جامعه دانشجویی باشد.

دکتر علیگو تأکید کرد: برای شناخت دانشجو، باید بدانیم از کجا آمده، برای چه آمده و به کجا می‌خواهد برود. مساله دانشجو باید برای ما موضوعیت داشته باشد و فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی نیز باید بر اساس همین شناخت طراحی شود.

رشد جهادگران، مقدمه رشد دادن دانشجویان است

وی با تأکید بر ضرورت رشد فردی مدیران و جهادگران، اظهار کرد: اگر ورود دانشجو به جهاددانشگاهی حتی یک فایده داشته باشد و آن این باشد که خود ما رشد و ارتقا پیدا کنیم، همین موضوع یک نقطه پیروزی است.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی ادامه داد: اگر خودمان رشد کنیم، می‌توانیم رشددهنده باشیم، یعنی همزمان که خودمان بالا می‌رویم، دیگران را نیز با خود بالا ببریم.

وی با اشاره به مفهوم «پختگی» در تربیت دانشجو گفت: رشد و کمال قابل فهم است، اما پختگی زمانی شکل می‌گیرد که به فرد اجازه داده شود تجربه کند، خطا کند و از تجربه‌های خود بیاموزد.

دکتر علیگو با اشاره به نمونه‌هایی از نیروهای پرورش‌یافته در سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی، خاطرنشان کرد: در برخی موارد شاهدیم افرادی که فعالیت خود را از سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی آغاز کرده‌اند، بعدها در جایگاه‌های مدیریتی و تخصصی مختلف قرار گرفته‌اند. این نمونه‌ها نشان می‌دهد که جهاددانشگاهی می‌تواند در تربیت و پرورش نیروی انسانی مؤثر باشد

هر فعالیت جهاددانشگاهی باید نسبت خود را با تربیت دانشجو مشخص کند

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در ادامه با تأکید بر ضرورت توجه به مأموریت فرهنگی در همه فعالیت‌های این نهاد گفت: هر فعالیتی که در جهاددانشگاهی انجام می‌دهیم، چه در حوزه هوش مصنوعی، زیست‌فناوری، رادار یا سایر حوزه‌های علمی و فناورانه، باید این سؤال را نیز در نظر داشته باشد که چگونه می‌تواند دانشجو را به رشد، کمال و پختگی لازم برساند.

وی افزود: اگر در یک فعالیت علمی و فناورانه، نتوانیم نسبت آن را با تربیت و رشد دانشجو مشخص کنیم، باید در مأموریت و کارکرد آن فعالیت تأمل کنیم.

دکتر علیگو با اشاره به مباحثی که قرار است در ادامه این گردهمایی مطرح شود، گفت: در ادامه درباره مفهوم «تربیت صحیح» و مؤلفه‌های تربیت صحیح فکری و عملی دانشجویان بر اساس بیانات رهبر شهید انقلاب بحث خواهد شد تا بتوانیم این مفاهیم را به یک چارچوب قابل استفاده برای فعالیت‌های جهاددانشگاهی تبدیل کنیم.

تدوین آیین‌نامه کار دانشجویی 

در ادامه، دکتر تیمور مرجانی مدیرکل تعالی سرمایه انسانی و توسعه رفاه جهاددانشگاهی، با اشاره به ضرورت ایجاد سازوکار مناسب برای همکاری دانشجویان با جهاددانشگاهی اظهار کرد: برای استفاده از ظرفیت دانشجویان، لازم بود ساختار و چارچوب تشکیلاتی مناسبی ایجاد شود که در همین راستا، با تلاش حوزه فرهنگی و همکاران مربوط، آیین‌نامه کار دانشجویی تدوین شده است. 

وی افزود: این آیین‌نامه با انجام کار کارشناسی تهیه شده و تلاش شده است ضمن ایجاد چارچوب مشخص، جنبه‌های انگیزشی و شرایط لازم برای همکاری دانشجویان نیز مورد توجه قرار گیرد. 

دکتر مرجانی با اشاره به ضرورت احیای ارتباط میان دانشگاه و محیط کار و جامعه، خاطرنشان کرد: در دانشگاه‌ها در گذشته دفاتری برای ارتباط دانشگاه و صنعت وجود داشت که این ارتباط در مقاطعی کمرنگ شد. جهاددانشگاهی می‌تواند این ظرفیت را به‌صورت حرفه‌ای احیا کند و با ایجاد ارتباط میان دانشگاه و جامعه، دانشجویان را برای ورود به محیط کار و جامعه آماده کند. 

وی با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای تسهیل فرآیند جذب و همکاری دانشجویان، اظهار کرد: فرآیند مربوط به کار دانشجویی در سامانه سرمایه انسانی جهاددانشگاهی تعریف شده و تلاش شده است با همکاری همکاران حوزه فرآیندها و اتوماسیون، این مسیر تسهیل و اجرای آن سریع‌تر شود. 

مدیرکل تعالی سرمایه انسانی و توسعه رفاه جهاددانشگاهی از آغاز به کار «اندیشکده سرمایه انسانی» خبر داد و گفت: نخستین نشست این اندیشکده پانزدهم شهریورماه برگزار شد و قرار است این نشست‌ها به‌صورت ماهانه و آنلاین با حضور معاونان پشتیبانی واحدها و مدیران اداری برگزار شود. 

وی ادامه داد: در این اندیشکده، چالش‌های حوزه سرمایه انسانی در حدود ۹ کارگروه تخصصی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد که یکی از موضوعات این کارگروه‌ها نیز به حوزه کار دانشجویی مربوط است. 

دکتر مرجانی با بیان اینکه مسئولیت کارگروه‌ها بر عهده معاونان پشتیبانی واحدهاست، افزود: مدیران اداری و سایر اعضای مرتبط نیز در این کارگروه‌ها حضور خواهند داشت و قرار است چالش‌های موجود در واحدها شناسایی و راهکارهای آنها با همفکری و مشارکت واحدها بررسی شود. 

وی تأکید کرد: هدف این است که اداره کل تعالی سرمایه انسانی و توسعه رفاه، نقش هماهنگ‌کننده داشته باشد و راهکارها با مشارکت خود واحدهای جهاددانشگاهی تدوین و پیگیری شود. 

مدیرکل تعالی سرمایه انسانی و توسعه رفاه جهاددانشگاهی همچنین به ظرفیت دانشگاه‌های وابسته به این نهاد اشاره کرد و گفت: دانشگاه علم و فرهنگ در تهران و دانشگاه علم و هنر جهاددانشگاهی در یزد ظرفیت‌های مناسبی دارند که می‌توانند به‌عنوان پایلوت‌هایی برای اجرای طرح‌های مرتبط با کار دانشجویی مورد استفاده قرار گیرند و تجربه‌های حاصل از آنها در سایر دانشگاه‌ها و واحدهای جهاددانشگاهی توسعه یابد. 

دکتر مرجانی در پایان ابراز امیدواری کرد با سامان‌دهی فرآیندهای کار دانشجویی، جهاددانشگاهی بتواند بیش از گذشته از ظرفیت دانشجویان استفاده کند و زمینه توانمندسازی دانشجویان و آماده‌سازی آنان برای ورود به عرصه‌های مختلف جامعه و بازار کار را فراهم آورد.

گفتنی‌ست این گردهمایی تا فردا دوشنبه ۳۰ شهریورماه ادامه دارد و نشست‌های تخصصی در آن برگزار می‌شود.

خروج از نسخه موبایل