نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

غرق‌شدگی؛ سایه مرگ در گرمای تابستان

هر تابستان شماری از افراد هنگام تلاش برای نجات عزیزانشان در آب جان می‌بازند؛ کارشناسان هشدار می‌دهند ورود بدون آموزش به آب برای نجات فرد غرق‌شده می‌تواند حادثه‌ای تک‌نفره را به فاجعه‌ای خانوادگی تبدیل کند.

به گزارش سیناپرس، پیدا شدن پیکر بی جان پنج جوان کاشانی که برای تفریح به دریا رفته بودند اما بی احتیاطی و بی توجهی به هشدارها جانشان را گرفت این روزها داغ جدیدی بر دل به فضای مجازی نشانده و از یک تفریح تابستانی، غمی ناتمام برای چند خانواده ایجاد کرد و بار دیگر لزوم توجه به هشدارهای غرق شدگی در کشور را پررنگ کرد.

هر ساله با گرم شدن هوا و افزایش تقاضا برای شنا و آب تنی شاهد هستیم که با یک تصمیم لحظه ای اشتباه، جان یک یا چندنفر در لحظه به خاطر شنا در دریاها، سدها، رودخانه ها و حتی استخرهای کشاورزی از دست می رود.

در بسیاری موارد مشاهده می شود که چندنفر با هم در یک زمان غرق می شوند و این به این معنا نیست که همه آنها با هم به شنا رفته بودند و در واقع دیده می شود که یک نفر از اعضای خانواده یا دوستان بی احتیاطی کرده و غرق شده و سایرین برای نجات عزیزشان دل به آب می زنند و به این شکل همگی با هم جان خود را از دست می دهند و این زنجیره نجات های نافرجام، به یک باره چندخانواده را داغدار می کند در حالیکه سازمان های مربوطه هشدار می دهند حتی اگر شناگر ماهری نیز هستید بی محابا دل به آب نزنید.

افزایش ۳۰ درصدی قربانیان غرق شدگی در سال جاری

بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور، سال گذشته ۸۸۸ نفر شامل ۷۸۴ مرد و ۱۴۰ زن بر اثر غرق شدگی جان خود را از دست دادند. بر اساس این آمار ۱۲۳ نفر در استان خوزستان، ۸۳ نفر در استان فارس و ۷۴ نفر نیز در مازندران غرق شدند.

نکته قابل تامل این است که آمارهای غرق شدگی در رودخانه ها بالاست به طوریکه ۲۹ درصد از جان باختگان در رودخانه ها جان خود را از دست داده اند.

شنا در دریاچه پشت سدها می‌تواند مرگبار باشد. لجن، تجهیزات نیروگاهی، دمای متغیر آب، دریاچه های خروج و موانع کف دریاچه جان شناگران در سد را تهدید می‌کند.

به گفته دکتر میعادفر رئیس سازمان اورژانس کشور، حوادث آبی در سال جاری تاکنون ۳۳۶ کشته و ۲۴۶ مصدوم برجای گذاشته و این آمار نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته است. این آمار تلخ در حالی ثبت می شود که بیش از ۴۰ درصد تلفات غرق‌شدگی در فصل تابستان رخ می دهد و هنوز تقریبا دو ماه تا پایان تابستان باقی مانده و احتمال افزایش قربانیان نیز با افزایش سفرهای مردم به سواحل شمال و جنوب کشور وجود دارد.

قاتل خاموش سواحل را بشناسید

یک مربی امداد و نجات جمعیت هلال احمر درباره حوادث مربوط به دریا و سواحل می گوید: ما یک قاتل خاموش در سمت سواحل داریم که به آن جریان شکافنده می گویند. در این جریان دریا مثل یک انسان حالت دم و بازدم دارد و موج هایی که می آیند همین حالت را تداعی می کنند.

دریا با این حالت های موج خود را تخلیه می کند و قدرت این موج به حدی بالاست که از قدرت هر شناگری ماهری بیشتر است و ممکن است در همین حالت تخلیه انرژی موج، فرد را با خود ببرد و امکان شنا در خلاف جهت آب وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه راه مقابله با جریان شکافنده چیست، ادامه داد: تنها راه نجات از این جریان این است که با آن مقابله نکنید، خلاف جهتش حرکت نکنید، خودتان را به جریان آب بسپارید. در واقع این جریان ممکن است شما را تا ۱۰ یا ۲۰ متر به عقب ببرد اما جریان روند آهسته پیدا کرده و وقتی این روند جریانی آهسته شد، از پهنه دیگری موازی با ساحل شنا کنید و خود را به خشکی برسانید.

وی می افزاید: وقتی دریا آرام و صاف است امکان شنا وجود دارد اما متاسفانه عده ای بدون توجه به هشدارها، وقتی دریا طوفانی است وارد جریان آب می شوند و بیشترین غرق شدگی ها نیز در همین حالت زمان می دهد.

این مربی ادامه می دهد: شنا کردن در استخرها و دریا بسیار متفاوت است و اگر شناگری بخواهد با این جریان های دریاها مقاومت کند خیلی زود خسته می شود همچنین امکان استرس شدید، منقبض شدن عضلات و در نهایت سنکوب کردن و غرق شدن وجود دارد.

این مربی سازمان امدادونجات تاکید می کند که افراد غیربومی چون آشنایی به آب و منطقه ندارند، وقتی برای اولین بار این جریان آبی مواجه می شوند با آن مقابله می کنند که متاسفانه باعث غرق شدنشان می شود.

وی می گوید که ساختار ساحل استان گیلان پلکانی است یعنی ممکن است در ابتدای ورود شما به آب، میزان آب تا زانوی شما باشد و در پله بعدی آب تا سینه شما بالا آید بر همین اساس به همه مسافران توصیه می کنیم فقط در محل های امن، شناخته شده و دارای تابلو شنا کنند و از پیدا کردن مناطق خاص و بکر پرهیز کنند زیرا ممکن است سطح آب به یک باره به شدت بالا آید و خطرآفرین باشد.

رعایت چند نکته جانتان را نجات می دهد

کارشناسان هلال احمر تأکید می‌کنند که اکثر موارد غرق‌شدگی قابل پیشگیری است. رعایت نکات ایمنی ساده میتواند از بروز این فجایع جلوگیری کند.

در ابتدا، هرگز در مناطق ممنوعه و بدون حضور ناجی غریق شنا نکنید و به تابلوهای شنا ممنوع توجه کنید زیرا بسیاری از حوادث در مناطقی رخ می دهد که شنا در آنها ممنوع اعلام شده است. از جلیقه نجات استفاده کنید، به ویژه هنگام قایقرانی و شنا در آب‌های آزاد حتی اگر مسلط به شنا کردن هستید.

کودکان را هرگز بدون نظارت در کنار آب رها نکنید، والدین باید نظارت مستمر بر کودکان داشته باشند و آنها را در نزدیکی مکان‌های آبی تنها نگذارند. از شنا در رودخانه‌های خروشان و مناطق ناشناخته خودداری کنید و حتما نسبت به عمق آب و وجود موانع زیر سطحی آگاهی داشته باشید. از شنا کردن در استخرهای کشاورزی و آب‌های راکد که فاقد تجهیزات ایمنی هستند، جدا خودداری کنید.

به نقل از ایسنا، هرچند سازمان‌های امدادی مانند اورژانس و هلال‌احمر تمام توان خود را برای نجات و کاهش امار غرق شدگی به‌کار می‌گیرند، اما در نهایت این آگاهی و رفتار مسئولانه مردم است که می‌تواند مانع از تکرار این حوادث و اندوه‌های تکراری شود.

امید است با پایان یافتن سفرهای تابستانی در نیمه‌شهریور، شمار غرق‌شدگان کاهش یابد و خانواده‌های کمتری، گرمای تابستان را با غم فقدان عزیزانشان به خاطر بیاورند.

خروج از نسخه موبایل