روشی موثر برای از بین بردن زیست‌لایه بالغ و درمان عفونت

به گزارش سیناپرس،به نقل از زیست فن،بیش از %۷۰ عفونت‌ها ناشی از زیست‌لایه‌هاست که سالانه منجر به مرگ هزاران نفر در شمال آمریکا می‌شود. علت عمده دشواری درمان این نوع عفونت‌ها، ماتریس مقاوم زیست‌لایه است که از میکروب داخل زیست‌لایه در برابر سیستم ایمنی بدن و آنتی‌بیوتیک‌ها محافظت می‌کند.

به تازگی محققان موفق به ابداع تکنولوژی نوین آنزیمی‌ای شدند که از توانایی‌های خود میکروب بر ضد آن استفاده می‌کند، که به کمک آن می‌توان به پیشگیری و یا پاکسازی زیست‌لایه بالغ پرداخت. در این پروژه از باکتری Pseudomonas aeruginosa و قارچ Aspergillus fumigatus استفاده شد. عفونت‌های ریوی غالباً از این دو میکروب ناشی می‌شود.

در حین مطالعه مکانیزم تشکیل زیست‌لایه این میکروب‌ها، محققان با آنزیمی مواجه گشتند که مولکول‌های قندی EPS را، که غالبا به فرم پلی‌ساکاریدی هستند، از بین می‌برد. این آنزیم باعث هیدرولیز پیوندها گلیکوزیدی پلیمرهای قندی می‌شود. مولکول‌های قندی عامل اتصال میکروب‌ها در زیست‌لایه است. علت اینکه این آنزیم‌ها در داخل زیست‌لایه پیوندهای قندی را ازبین می‌برند، نیاز میکروب‌ها به بازسازی و ساخت مجدد زیست‌لایه، برای رشد بیشتر است.

محققان با به کارگیری این آنزیم بر روی زیست‌لایه بالغ، توانستند ماتریس محافظ زیست‌لایه را به طور کامل از بین ببرند و میکروب‌های بدون محافظ را، در معرض استراتژی‌ها درمانی رایج قرار دهند. محققان آنزیم‌های جدا شده از باکتری را، بر روی زیست‌لایه بالغ قارچی نیز به کار بستند و مشاهده کردند که آنزیم مورد نظر دقیقا به همان صورتی که زیست‌لایه باکتریایی را از بین برد، باعث نابودی زیست‌لایه قارچی هم می‌شود.

در تحقیقات پیشین، موفقیت‌های محدودی حاصل شده بود و تنها در پیشگیری از تشکیل زیست‌لایه‌ها روش‌هایی موثر ابداع شده بود، اما این روش که اساس آن بهره‌گیری از امکانات خود میکروب بر ضد آن است، علاوه بر پیشگیری، می‌تواند باعث از بین رفتن زیست‌لایه بالغ و درمان عفونت هم بشود. با تجاری سازی این روش، می‌توان گامی بزرگ در راستای درمان عفونت‌های بیمارستانی برداشت.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا