نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

مدیریت هوش مصنوعی در دانشگاه‌های استرالیا

گزارش‌های جدید نشان می‌دهد ۵۳.۶ درصد از تکالیف دانشجویان استرالیایی با کمک هوش مصنوعی تهیه شده‌اند؛ آماری که دانشگاه‌های این کشور را به بازنگری در شیوه‌های آموزش و ارزیابی و البته مدیریت استفاده از هوش مصنوعی واداشته است. کارشناسان تأکید می‌کنند چالش اصلی، استفاده از هوش مصنوعی نیست، بلکه آموزش بهره‌گیری درست، اخلاقی و هدفمند از این فناوری در فرآیند یادگیری است.

به گزارش سیناپرس، هوش مصنوعی دیگر یک ابزار جانبی برای دانشجویان نیست؛ بلکه به بخشی از زندگی روزمره دانشگاه‌ها تبدیل شده است. تازه‌ترین آمار منتشرشده از استرالیا نشان می‌دهد بیش از نیمی از تکالیف دانشگاهی این کشور با کمک هوش مصنوعی تهیه شده‌اند؛ آماری که اگرچه در نگاه نخست نگران‌کننده به نظر می‌رسد، اما کارشناسان معتقدند مسئله اصلی «استفاده از هوش مصنوعی» نیست، بلکه «نحوه استفاده از آن» است.

بر اساس گزارش شرکت آمریکایی Turnitin(سامانه‌ای که بسیاری از دانشگاه‌های جهان برای شناسایی سرقت علمی از آن استفاده می‌کنند) ۵۳.۶ درصد از تکالیف دانشجویان استرالیایی که بین اکتبر ۲۰۲۵ تا آوریل ۲۰۲۶ بررسی شده‌اند، به نوعی با کمک هوش مصنوعی نوشته شده‌اند. حتی در ۱۰ درصد این موارد، بیش از ۸۰ درصد متن توسط هوش مصنوعی تولید شده است.

همزمان، داده‌های شرکت Anthropic نیز نشان می‌دهد استرالیا اکنون بالاترین سرانه استفاده از چت‌بات «کلود» را در جهان دارد و بخش قابل توجهی از این استفاده به انجام تکالیف دانشگاهی اختصاص یافته است.

با این حال، متخصصان آموزش عالی تاکید می‌کنند که این آمار نباید به معنای تقلب گسترده دانشجویان تلقی شود. ابزارهای تشخیص هوش مصنوعی تنها احتمال استفاده از این فناوری را مشخص می‌کنند و نمی‌توانند درباره تخلف آموزشی قضاوت کنند.

با این حال، نگرانی اصلی زمانی آغاز می‌شود که هوش مصنوعی به جای کمک به یادگیری، جایگزین تفکر و تحلیل دانشجو شود. به همین دلیل، بسیاری از دانشگاه‌های استرالیا در حال بازنگری شیوه‌های آموزش و ارزیابی هستند. در مدل‌های جدید، تنها نتیجه نهایی ملاک نمره‌دهی نیست، بلکه دانشجویان باید روند استفاده خود از هوش مصنوعی را نیز مستند کنند؛ اینکه چگونه پاسخ‌های تولیدشده را ارزیابی کرده‌اند، کدام پیشنهادها را پذیرفته یا رد کرده‌اند و چرا به چنین تصمیمی رسیده‌اند.

به نقل از ایسنا، کارشناسان همچنین معتقدند دانشگاه‌ها به ابزارهای اختصاصی هوش مصنوعی نیاز دارند؛ سامانه‌هایی که برخلاف چت‌بات‌های عمومی، برای محیط‌های آموزشی طراحی شده باشند و ضمن کمک به یادگیری، امکان نظارت بر نحوه استفاده دانشجویان از هوش مصنوعی را نیز فراهم کنند.

در نهایت، تجربه دانشگاه‌های استرالیا نشان می‌دهد عصر ممنوعیت هوش مصنوعی رو به پایان است. چالش امروز دانشگاه‌ها دیگر حذف این فناوری نیست، بلکه آموزش استفاده درست، اخلاقی و هدفمند از ابزاری است که به سرعت در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان آموزش عالی جهان است. 

خروج از نسخه موبایل