گردوغبار ایران جهانی شد

 معصومه ابتکار دیشب در مراسم اختتامیه گفت که با برگزاری این کنفرانس مسئله ملی گردوغبار ابعادی جهانی یافت. دیروز همچنین «گری لوییس» نماینده مقیم سازمان ملل متحد در تهران هم گفت که سازمان ملل برای حل سریع مسئله گردوغبار در کنار ایران خواهد ایستاد.

معصومه ابتکار درباره این نشست‌ها و برگزاری سه روزۀ کنفرانس گفت:« نتیجه این دو نشست، صدور دو بیانیه سیاسی وزرا و فنی و تکنیکی بود که در نوع خود بی نظیر است و مواضع و انتظارات کشورها هم در همکاری های دو جانبه و هم منطقه ای را مشخص کرد. همچنین هم پیمانی هایی که سازمان ملل و آژانس های مختلف باید برای کمک انجام دهند را مورد تاکید قرار داد».

یکی دیگر از دست‌آوردهای مهم این کنفرانس توصیه‌های فنی و تکنیکی در غالب بیانیه پایانی است که می‌تواند راه‌گشای کشورها در برخورد با مسئله گردوغبار باشد. همچنین «اریک سولهایم» رییس برنامه محیط‌ زیست ملل متحد، گفته است که به اعضای نشست‌های تکنیکی توصیه کرده از تجارب ارزشمند چین در کنترل ریزگرد بهره کافی ببرند و گفته است که سازمان ملل متحد می‌تواند از این کارشناسان برای کمک به کشورهای منطقه درخواست کمک کند.

دکتر سعدی، متصدی معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست همچنین گفت که این بیانیه‌ها در وضعیت فعلی جزء اسناد سازمان ملل متحد محسوب می‌شوند  که با حضور 43 کشور به میزبانی جمهوری اسلامی ایران، همچنین حدود 12 آژانس سازمان ملل و دانشمندان و متخصصان حوزه گرد و غبار در سطح جهان به تصویب رسیده است.

او همچنین گفته است در بیانیه پایانی به پرکردن خلاء‌های تحقیقاتی در زمینه گردوغبار اشاره شده است که موضوع بسیار مهمی محسوب می‌شود، چون در حال حاضر کشور ترکیه با استناد به خلاء‌های تحقیقاتی در زمینه دلایل بروز و شدت گرفتن گرد‌وغبار در منطقه از پذیرش اثرات محیط‌ زیستی سدسازی‌هایش سر باز می‌زند، اما کارهای تحقیقاتی معتبر در این زمینه می‌تواند سند قاطعی محسوب شود.

یک نکته دیگر هم در این زمینه می‌تواند، تغییر رویکردها در حوزه مدیریت آب در داخل باشد، سدسازی‌های بی رویه در داخل کشور از جمله بهانه‌هایی است که کشورهای همسایه ایران ساختن سدهایشان را با آن توجیه می‌کنند و قطعاً بهبود مدیریت آب بر مبنای ملاحظات محیط‌ زیستی می‌تواند، توان ایران برای چانه‌زنی در سطح سیاسی را بالاتر ببرد.

همچنین دیروز مجید شفیع‌پور رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست از تلاش کشورهای شرکت‌کننده در این کنفرانس برای رسیدن این بیانیه به دستور کار وزیران و سران کشورهای شرکت کننده در مجمع عمومی سازمان ملل متحد که اواخر شهریور در سطح سران برگزار می شود، خبر داده است.

مجموعه این تلاش‌ها به همراه بیانیه پایانی این اجلاس که محتوی راه‌حل‌ها و نکات تکنیکی است، گام‌های بلندی برای حل مسئله گردوغبار محسوب می‌شود، چون این مسئله است که بدون یک اجماع جهانی و منطقه‌ای قابل حل نیست.

 

غزال غضنفری

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا