تیمی از پژوهشگران بین المللی موفق به ساخت و ارائه واکسن ابولا شدند که در برخی افراد داوطلب آزمایش شده و نتایج به دست آمده از آن طی مدت شش ماه که از انجام این آزمایش ها گذشته ، بسیار رضایت بخش بوده است.
گفتنی است سرپرستی این تیم پژوهشی بر عهده محققان کانادائی قرار دارد. می الشریف (May ElSherif) از پژوهشگران ارشد این تیم تحقیقاتی و نویسنده گزارش نهائی مطالعات فوق در این رابطه اعلام کرد:« طی آزمایش های بالینی مختلفی در قالب همکاری های هماهنگ و تلاش های بین المللی برای ارزیابی و ساخت سریع واکسن ویروس ابولا، تلاش شده است تا شرایط دسترسی به کنترل این بیماری فراهم شود.»
ساخت واکسن ابولا از این نظر دارای اهمیت است که هنوز در قاره آفریقا شاهد ابتلای موارد جدید به این بیماری هستیم و از سوی دیگر افرادی که به ابولا مبتلا شده و جان سالم به در برده اند به طور بالقوه می توانند این ویروس را به سایر افراد منتقل کرده و آن ها را آلوده کنند.
ساخت واکسن ابولا از این نظر دارای اهمیت است که هنوز در قاره آفریقا شاهد ابتلای موارد جدید به این بیماری هستیم و از سوی دیگر افرادی که به ابولا مبتلا شده و جان سالم به در برده اند به طور بالقوه می توانند این ویروس را به سایر افراد منتقل کرده و آن ها را آلوده کنند.
در آزمایش های انجام شده، 40 فرد داوطلب و سالم در رده های سنی مختلف 18 تا 65 سال تحت تزریق امن واکسن ابولا قرار گرفته و پس از تکرار سه بار تزریق و سه دوز از واکسن، بدن آن ها نسبت به ویروس فوق مصون شد.
ویروس ابولا یکی از کشنده ترین ویروس هاست که باعث عفونت گسترده در بدن بیمار و در نهایت مرگ میشود . این ویروس نخستین بار در سال 1976 میلادی شناخته شد و طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی از قاره آفریقا به دیگر نقاط جهان منتشر شد ه است و به طور خاص در میان انسان و میمون ها شایع است .
به گفته کارشناسان ، علائم اولیه ابولا که در بیمار ظاهر می شود بسیار ساده ، شبه برانگیز و عادی به نظر بی ضرر می آید . این علائم اولیه عبارت اند از؛ سردرد ، درد در بخش هایی از بدن ، تب و لرز، و گلو درد. این بیماران احساس یک بیمار معمولی و عادی را دارند . زمانی که ویروس این بیماری وارد بدن می شود ، پس از 21 روز علائم آن ظاهر می شود.
اما زمانی که ویروس در بدن این بیماران پیشرفت می کند ، علائم بیماری در آنها شدت پیدا کرده و ایمنی بدنشان را به خطر می اندازد. از علائم ثانویه این بیماری می توان به حالت تهوع و استفراغ، اسهال، جوش و تحریکات پوستی به همراه خارش، درد قفسه سینه و سرفه ، کاهش وزن و خونریزی اشاره کرد. در برخی مواقع که پیشرفت بیماری بسیار زیاد باشد ، اندام حیاتی بدن کارشان مختل شده و باعث خونریزی می شوند که به هیچ عنوان نمی توان آن را کنترل کرد و خونریزی بدون توقف ادامه خواهد داشت تا بیمار جان خود را از دست بدهد.
در مرحله پایانی بیماری ، در یک فرآیند معروف به نام طوفان سیتوکین (cytokine storm)، مولکول های بدن به بافت های خود بدن حمله می کند و موجب تخریب سلول های بدن می شوند .
قابل ذکر است که سیتوکین ها دستهای از مولکولهای پروتئینی محلول در آب هستند و از سلولهای گوناگون ترشح میشوند که این فرآیند بیشتر در پاسخ به یک تحریک صورت می گیرد. این سیتوکین ها وظیفه انتقال پیام بین سلولها را برعهده دارند. گفتنی است که پیآمد حضور سیتوکین٬ تغییر در رفتار سلولها از جمله رشد٬ تغییر و یا مرگ سلولی است. سیتوکین تولید شده از یک سلول، بیشتر بر سلول های پیرامون همان سلول اثر می گذارد اما قابل ذکر است که این سیتوکین ها توانایی کنش سیستمی و اثر بر تمامی ارگانیزم بدن را نیز دارند.
طوفان سیتوکین نیز یک واکنش بالقوه از بین برنده ایمنی بدن محسوب می شود. این واکنش به گونه ای است که سیتوکین ها در سطح بسیار بالا با سلول های سفید خون به مقابله بر می خیزند و آن ها را از بین می برند و به دیگر بافت های بدن نیز آسیب جدی وارد می کنند.
در این مرحله ، دیگر این ویروس نیست که باعث مرگ بیمار می شود ، بلکه این سیستم ایمنی بدن است که با اختلالاتی که در آن ایجاد شده است ، به دیگر بافت های بدن حمله کرده و باعث از بین رفتن آنها می شود و در نهایت مرگ بیمار را در پی خواهد داشت .
تکرار سه فاز مختلف تزریق واکسن ارائه شده فوق نشان دهنده تاثیرگذاری مناسب آن در ایجاد مصونیت نسبت به ابتلای به ابولا بوده و سرپرست این تیم تحقیقاتی در رابطه با نتایج به دست آمده از آزمایش های بالینی فوق اعلام کرد: «در حقیقت این دستاورد ماحصل تلاش ها و همکاری های مختلف پژوهشگران بود که منجر به ساخت واکسنی موثر علیه ابولا شده است و به این ترتیب می توان از جان انسان ها در برابر این ویروس مرگبار محافظت کرد.»
شرح کامل این پژوهش و نتایج به دست آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی انجمن پزشکی کانادا (Canadian Medical Association Journal) منتشر شده و در اختیار پزوهشگران قرار دارد.
ترجمه: فاطمه کردی
No tags for this post.