نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

تلاش برای طراحی "نانو نماد" آسیایی

به گزارش سیناپرس به نقل از خبرگزاری ایسنا، از سوی سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO)، مشخصات فنی TS -13830 در سال 2013 با عنوان «فناوری نانو- دستورالعملی برای برچسب زنی اختیاری محصولات مصرفی شامل نانو اشیاء ساخته شده» منتشر شد. هدف از این دستورالعمل فراهم آوردن چارچوبی برای تسهیل یک روش هماهنگ در زمینه برچسب زنی برای محصولات مصرفی است که حاوی نانو ذرات هستند.

سازمان ISO اشاره می‌کند که این TS یک دستورالعمل اختیاری برای انتقال اطلاعات خاص محصول است که یک تولید کننده برای اظهار بر روی برچسب محصول انتخاب می‌کند و این دستورالعمل برای ارائه الزامات اجباری برچسب زنی که توسط نهادهای نظارتی مربوط به هر کشور ایجاد شده، در نظر گرفته نشده است.

این استاندارد و سایر استانداردهای این حوزه در پی نگرانی‌هایی که در زمینه استفاده از محصولات مبتنی بر نانو بیان شده، تدوین شدند؛ چرا که امروزه شاهد خیل عظیمی از محصولات مبتنی بر نانو از هستیم که صحت و سقم این ادعاها نیاز به روش‌های اعتبار سنجی این محصولات دارد. همچنین عمده این نگرانی‌ها مربوط به ایمنی نانو و اثرات این فناوری بر سلامت انسان و محیط زیست می‌شود.

بر این اساس تدوین استانداردها می‌تواند در کاهش این نگرانی‌ها نقش موثری داشته باشد و ایران بعد از تایوان دومین کشوری است که موضوع برچسب‌گذاری و گواهی‌دهی به محصولات نانو را آغاز کرده است.

در این راستا در اواخر سال 86 همزمان با رشد تولیدات علمی در حوزه نانو فناوری اقدام به ایجاد واحد «بررسی مقیاس مواد و محصولات نانو» در ستاد نانو به منظور بررسی ادعاهای مختلف در این حوزه شد که از آن زمان بررسی محصولات نانو آغاز شده است.

«نانو نماد» یا «نانو مارک» به محصولاتی اعطا می‌شود که مبتنی بر فناوری نانو باشند و کاربرد این فناوری در محصولات تولید شده به تایید رسیده باشد و همچنین موجب ارتقاء زندگی مردم شود و این نماد برای تک تک محصولات نانویی شرکت‌های فعال در این حوزه به مدت 2 سال صادر می‌شود.

تا پایان مهر ماه سال 88 بیش از 30 تقاضای دریافت نانو مارک به این واحد ارسال شد و پس از انجام آزمون‌هایی چون اثبات مقیاس نانومتری از طریق آزمون‌هایی چون SEM ،TEM و آنالیز اندازه ذرات، اثبات افزایش قابل ملاحظه خواص با انجام آزمون‌های مقایسه‌ای میان خواص محصولات تولیدی و محصول رایج غیر نانو و اثبات تکرارپذیری فرآیند با ارائه روش تولید اصولی و علمی بر روی موارد ارسال شده، تعداد 13 محصول مبتنی بر فناوری نانو تایید و نانو نماد اعطا شد.

این محصولات شامل مواردی چون «نانو سیال»، «کود کلات آهن خضراء»، «رنگ ضد خش ترافیکی»، «زینک اکساید»، «آمیژه نانو تیتان»، «پلی پروپیلن مقاوم به خراش»، «پلی لاتیس»، «نانو اکسید تیتانیم»، «اسپری زعفران»، «نانو سیلیس»، «نانو جاذب زئولیتی»، «نانو ذرات نقره»، و «نانو کامپوزیت» می‌شود.

استاندارد سازی گام اول کسب بازارها

دکتر علی بیت‌اللهی، رییس کمیته استانداردسازی ستاد توسعه فناوری نانو  با تاکید بر اینکه در حال حاضر 60 استاندارد ملی در حوزه نانو فناوری تدوین و منتشر شده است، افزود: از سوی دیگر استانداردهای بین‌المللی تدوین کرده‌ایم که در کمیته PC229 ایزو برای تصویب عرضه کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه تدوین این استانداردها بر اساس نیاز محصولات و دانش‌های توسعه یافته مبتنی بر نانو فناوری بوده است، اضافه کرد: در حال حاضر یکی از محصولاتی که با استفاده از فناوری نانو توسعه یافته، نانو الیاف مورد استفاده در فیلترهای نانویی است که استاندارد آن تدوین و به کمیته PC229 ایزو پیشنهاد شده است.

بیت اللهی از تصویب این استاندارد در این کمیته خبر داد و یادآور شد: بر این اساس ایران به عنوان تدوین کننده استاندارد بین المللی فیلترهای نانویی تعیین شده است.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل