به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان، عضو تیم اجرایی این طرح روز دوشنبه اظهار کرد: سیب زمینی در بیش از 130 کشور جهان و در مساحتی بالغ بر 18 میلیون هکتار کشت می شود و از آنجا که تکثیر این محصول عمدتاً از طریق غیرجنسی است، در اغلب مناطق جهان مورد تهدید امراض و آفات متعدد قرار می گیرد.
صابر محمدنیا با اشاره به انتقال و گسترش بیماریهای بین نسلی از طریق غده های بذری آلوده تصریح کرد: محققان کشورمان همگام با سایر کشورهای دنیا، تحقیقات دامنه داری را در زمینه تولید گیاهچه های عاری از ویروس از طریق کشت بافت و تولید ریزغده های گلخانه ای عاری از عوامل بیماری زای ویروسی، با هدف دستیابی به یک فناوری قابل دسترس و سازگار با نیازها و امکانات داخلی پی ریزی و اجرا کرده اند.
وی افزود: بدین منظور سیستم کارآمد تولید رسمی غده بذری سیب زمینی که در زمینه تولید غده های بذری پیش پایه و پایه پیشرفت های قابل توجهی را حاصل نمود، ایجاد شد.
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان تهیه غده های بذری عاری از ویروس سیب زمینی با استفاده از تکنیک های کشت بافت را مهمترین مشخصه این طرح بیان کرد و افزود: در این فرآیند ابتدا گیاهانی که مشخصه اصلی رقم مورد نظر را دارند انتخاب شده و سپس وارد فرآیند ویروس زدایی میشوند.
محمدنیا اضافه کرد: در ادامه مریستم ها یا اندام های هوایی دارای بیشترین رشد گیاه جدا شده و بر روی محیط های کشت مناسب کشت می شود و در ادامه گیاهچه های حاصل پس از تکثیر مقدماتی، توسط آزمایشگاه های مستقل مورد آزمون عاری از ویروس بودن قرار می گیرند.
وی انجام آزمون ELISA و تکثیر گیاهچه های موجود در صورت عاری بودن آنها از هرنوع ویروس بر مبنای این آزمایش را دیگر مرحله این فرآیند بیان کرد.
وی ادامه داد: پس از این آزمایش با کشت گیاهچه های تکثیر شده در گلخانه های استاندارد، ریزغده یا مینی تیوبر تولید می شود.
محمدنیا بیان کرد: در پایان این فرآیند، ریزغده های حاصل مجدداً مورد آزمون عاری از ویروس قرار گرفته و در صورت مساعد بودن جواب، بعد از شکسته شدن خواب در اختیار تولیدکنندگان غده های بذری قرار خواهد گرفت.
وی ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان رشته کشاورزی، دستیابی به جدیدترین فناوری تولید غده های بذری عاری از ویروس سیب زمینی و کمک به خودکفایی کشور و تامین نیازهای کشاورزان استان و منطقه در این زمینه و شناسایی، تولید و معرفی ارقام جدید سیب زمینی متناسب با نیازهای منطقه را مهمترین اهداف حاصل شده در انجام این طرح بیان کرد.
طرح تولید غده های بذری عاری از ویروس سیب زمینی به شیوه کشت بافت توسط هسته کشاورزی پژوهشکده شهید اعتباری دانشگاه صنعتی اصفهان با همکاری دانشکده کشاورزی این دانشگاه و شرکت انبوه کشت اصفهان در راستای ترویج و تقویت روحیه کارآفرینی در مساحتی قریب به یکهزار و 500 متر مربع در دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد.
No tags for this post.