نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

افزایش امنیت غذایی کشور با تولید گیاهانی مقام و سازگار

 

 

بیتا اکبری: گرمایش زمین، تولید گازهای گلخانه‌ای، کم آبی و بروز خشکسالی از جمله مواردی هستند که به علت فعالیت‌های اقتصادی انسان و بکارگیری سیاست‌های نادرست باعث پدیده تغییر اقلیم  در جهان شده‌اند؛ مساله‌ای که امنیت غذایی تمامی کشورها را به طور مستقیم نشانه گرفته است.

 

ایران نیز کشوری گرم و خشک است از اینرو بحران آب، خشکسالی‌های متعدد و تغییر اقلیم نیز می‌تواند تاثیر چشمگیری در بحث امنیت غذایی کشور به همراه داشته باشد به همین دلیل باید سیاست‌ها و راهبردهای کلانی در سطح ملی برای مقابله با تغییر اقلیم و امنیت غذایی ایران به کار گرفته شود تا سازمان‌ها و نهادهای متولی در راستای اجرای آن برنامه‌ها گام بردارند.

 

محمدعلی ابراهیمی، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا در این باره گفت: توسعه گیاهان اقلیم سازگار به علت تغییرات اقلیمی موضوع همه جانبه‌ای است که پروژه کلانی و در سطح ملی در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی انجام می‌شود.

 

وی افزود: پژوهشگاه بیوتکنولوژی نیز در این راستا چند کار انجام داده است. یک، طبق قانون برنامه هفتم، گیاهان تراریخته را در سطح آزمایشگاهی و گلخانه‌ای (نه رهاسازی و کشت) توسعه داده‌ایم تا ارقام مهندسی ژنتیک شده را که به تنش‌های مختلف خشکی، شوری و گرما مقاومت دارند را ایجاد کنیم.

 

وی اظهارکرد: همچنین در زمینه ژنومیکس (مطالعه ژنوم‌ها) همکاری‌های گسترده‌ای را با سایر موسسات مانند موسسه تحقیقات پنبه کشور و موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور انجام داده‌ایم. این موسسات یک سری فرایندها را شروع کرده‌اند و ما کارهای ژنومیکس مانند انتخاب والدین آن را انجام می‌‍دهیم.

 

وی یادآورشد: در بخش فیزیولوژی مولکولی‌مان نیز روی گیاهان ارزن، سورگوم و کینوا کار می‌کنیم. دنیا اکنون به سمت استفاده از این گیاهان می‌رود و سلیقه‌های غذایی را جابه جا کرده است. اکنون دسر و غذاهای مخصوص از ارزن تولید می‌شود. آینده مربوط به این گیاهان است. پژوهشگاه بیوتکنولوژی در حال حاضر چندین رقم ارزن، کینوا و موارد دیگر که شرایط سازگار دارند را به عنوان تامین کننده منابع غذایی معرفی می‌کنند. ارزن امید آینده است. گیاهی سازگار با تنش‌های گرما و خشکی است. ما مجبوریم یک سری گیاهانی که جزو سبدغذایی‌مان نبوده را وارد سبدغذایی‌مان کنیم.

 

وی به جایگاه ایران در زمینه بیوتکنولوژی و فرصت‌ها و چالش‌های این حوزه پرداخت و گفت: در مجموع پژوهشگاه بیولوژیک کشاورزی ایران در خاورمیانه رتبه نخست را دارد. رقیب اصلی ایران در زمینه بیوتکنولوژی کشاورزی کشورهای ترکیه و پاکستان هستند. قصد داریم با هم افزایی و همکاری که با پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری داریم جایگاه فعلی‌مان را ارتقا دهیم. شرط تحقق این مهم برقرار تعامل و همراهی نقش آفرینان حوزه بیوتکنولوژی است.

 

ابراهیمی تاکید کرد: همچنین ایران در زمینه بیوتکنولوژی صاحب دانشمندان بسیار خوبی است. از شرکت‌های دانش بنیان و فناور در حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی نیز حمایت می‌کنیم.

 

رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در پایان افزود: اکنون شرکت‌های دانش‌بنیان خوبی در این حوزه تخصصی به فعالیت می‌پردازند؛ ۵۱ شرکت فعال در این حوزه داریم. مرکز نوآوری‌مان نیز به سمت شرکت‌هایی که در حوزه تامین خوراک دام، طیور و آبزیان فعال هستند، حرکت می‌کند. در حال حاضر در مرکز نوآوری مشهدمان شرکت‌های دانش‌بنیانی مستقر هستند. قصد داریم برای فعالیت شرکت‌ها در پژوهشکده رشت‌مان نیز مجوزی اخذ کنیم تا زیست بوم فناوری و نوآوری این مرکز نیز فعال شود.

 

 

 

 

خروج از نسخه موبایل