نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

شاخص‌های آمار نشر اردیبهشت و خرداد چه پیامی دارند؟

نشر و کتاب

 

 

نگاهی به آمار نشر کتاب در اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۴ از رشد ۵ درصدی تولید در دومین‌ماه سال و رشد ۲۶ درصدی میانگین قیمت کتاب در خردادماه حکایت دارد.

 

به گزارش خبرگزاری سینا، صنعت نشر کشور در دو ماه پایانی بهار ۱۴۰۴ با فراز و فرودهای مختلفی همراه بود؛ مشابه ادوار گذشته اردیبهشت‌ماه، به‌مناسبت برپایی سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در دو بخش مجازی و فیزیکی، فصل رونق و بهار کتاب بود.

نگاهی به آمار منتشر شده موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران نشان می‌دهد، آمار و ارقام تولید کتاب طی این دو ماه با نوساناتی نسبت به سال گذشته روبه‌رو بود، اردیبهشت‌ماه تولید عناوین کتاب رشد ۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را تجربه کرد اما این عدد، خردادماه با کاهش ۱۷ درصدی مواجه شد.

رشد ۵ درصدی عناوین در اردیبهشت ۱۴۰۴

نگاهی به آمار تولید کتابِ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که این ماه، حدود ۱۳ هزار و ۷۰۶ عنوان کتاب از سوی هزار و ۵۱۵ ناشر منتشر شده که در مقایسه با دوره مشابه یعنی اردیبهشت ۱۴۰۳، حدود ۵ درصد افزایش را تجربه کرده است. شمارگان کل کتابِ اردیبهشت‌ماه سال جاری نیز ۱۷ میلیون و ۶۸۲ هزار و ۸۲۲ نسخه است.

در این ماه، از میان ۱۳ هزار و ۷۰۶ عنوان کتاب منتشر شده، حدود ۱۰ هزار و ۳۳۲ عنوان کتاب تالیفی و ۳هزار و ۳۷۴ عنوان ترجمه شده بود، طبق این آمار، بیشترین آمار تالیف کتاب به ترتیب به حوزه کمک درسی و آموزشی با هزار و ۹۵۳ عنوان، علوم اجتماعی با هزار و ۷۵۴ عنوان و ادبیات با هزار و ۶۲۹ عنوان اختصاص دارد.

در بخش ترجمه نیز حوزه کودک و نوجوان با ۸۶۲ عنوان در رتبه نخست قرار دارد، پس از آن نیز ادبیات با ۷۴۰ عنوان، علووم عملی با ۴۶۴ عنوان و فلسفه و روان‌شناسی با ۴۲۳ عنوان هستند.

براساس اعداد و ارقام منتشر شده، کتاب‌های چاپ نخست در این ماه ۸هزار و ۵۶۵ عنوان و چاپ مجدد، ۵ هزار و ۱۴۱ عنوان بوده است، بیشترین آثار چاپ نخست به حوزه علوم اجتماعی با هزار و ۷۱۶ عنوان و پس از آن حوزه ادبیات با هزار و ۶۲۲ عنوان بود. در حوزه آثار تجدید چاپی نیز بیشترین آمار به ترتیب در حوزه کمک درسی و آموزشی با هزار و ۴۰۲ عنوان و کودک و نوجوان با هزار و ۱۰۷ عنوان بود.

آمار و درصد تغییر تعداد کتاب‌های اردیبهشت ۱۴۰۴ نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۳، بیشترین افزایش در رده‌های کلیات به میزان ۳۴ درصد، سپس موضوعات علوم اجتماعی ۳۲ درصد و کمک درسی و آموزشی ۲۹ درصد بوده است. همچنین براساس این آمار، بیشترین کاهش در رده‌های زبان به میزان ۲۴ درصد و کودک و نوجوان ۱۶ درصد بوده است.

آمار مقایسه‌ای نشر کتاب در استان تهران و سایر استان‌ها در این دو بازه زمانی نیز حاکی از این است که اردیبهشت‌ماه سال جاری ۹ هزار و ۱۵۷ عنوان کتاب در تهران و ۴ هزار و ۵۴۹ عنوان در سایر استان‌ها منتشر شده که درصد تغییر آن‌ها به ترتیب ۶ و ۴ درصد بوده است.

همچنین میانگین شمارگان کتابِ اردیبهشت‌ماه سال جاری هزار و ۲۹۰ نسخه بوده که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳ حدود ۵۴ درصد رشد داشته است، میانگین قیمت نیز سال ۱۴۰۴، یک‌میلیون و ۹۵۴ ریال است که این عدد نسبت به اردیبهشت سال گذشته، ۲۸ درصد رشد داشته است.

مرور آمار دیگر اردیبهشت‌ماه، نشان می‌دهد که حدود ۲ هزار و ۶۵ عنوان کتاب در حوزه کودک و نوجوان منتشر شده است، این عدد در اردیبهشت‌ماه سال گذشته ۲ هزار و ۴۴۹ عنوان بوده که حاکی از ۱۶ درصد کاهش تولید در این بخش است.

همچنین بیش از ۵۱ درصد آمار کتاب‌های چاپ نخست در اردیبهشت ۱۴۰۴ به تهران اختصاص دارد و پس از آن استان‌های قم با ۸۴۳ عنوان، خراسان رضوی با ۳۲۷ عنوان و البرز با ۲۰۰ عنوان هستند.

رشد ۲۶ درصدی میانگین قیمت خرداد ۱۴۰۴

خرداد ۱۴۰۴ حدود ۹۰۸ ناشر در کشور ۶هزار و ۵۵۴ عنوان کتاب منتشر کرده‌اند که در مقایسه با ۷ هزار و ۹۲۳ عنوان در دوره زمانی مشابه سال ۱۴۰۳، ۱۷ درصد کاهش داشته است. شمارگان کل کتابِ خردادماه نیر۴ میلیون و ۹۰۵ هزار و ۶۸۱ نسخه بوده است.

مروری بر آمار و درصد تغییر تعداد کتاب‌های خردادماه ۱۴۰۴ نسبت به زمان مشابه سال گذشته، نشان می‌دهد که بیشترین کاهش در رده کمک درسی و آموزشی به میزان ۳۱ درصد و سپس موضوعات زبان با ۳۰ درصد و دین حدود ۲۹ درصد بوده است.

از میان ۶هزار و ۵۵۴ عنوان کتاب منتشر شده در خردادماه سال جاری، حدود ۴هزار و ۶۲۲ عنوان تالیفی بودند که نشان می‌دهد بیش از دوسوم عدد و ارقام این ماه به تالیف اختصاص دارد، همچنین هزار و ۹۳۲ عنوان کتاب نیز ترجمه است.

بیشترین آثار تالیفی به حوزه علوم اجتماعی با ۸۶۱ عنوان اختصاص دارد و پس از آن ادبیات با ۸۲۹ عنوان، کودک و نوجوان با ۶۱۴ عنوان و کمک درسی و آموزشی با ۵۹۷ عنوان قرار دارد. در بخش ترجمه نیز بیشترین عدد در اختیار حوزه کودک و نوجوان با ۶۳۷ عنوان است، پس از آن نیز ادبیات با ۴۰۰ عنوان اثر ترجمه شده و فلسفه و روانشناسی با ۲۲۸ عنوان بیشترین ترجمه را داشته است.

بیش از دوسوم کتاب‌های خرداد ماه امسال نیز چاپ نخست هستند به‌طوری که طبق آمار، ۴ هزار و ۲۳۴ عنوان چاپ نخست و ۲ هزار و ۳۲۰ عنوان تجدید چاپ است. بیشترین کتاب چاپ نخست نیز به حوزه علوم اجتماعی با ۸۵۶ عنوان و بیشترین کتاب چاپ دوم به حوزه کودک و نوجوان با ۶۰۴ عنوان اختصاص دارد.

همچنین میانگین قیمت خرداد ۱۴۰۴، رشد ۲۶ درصدی را تجربه کرده به‌طوری که در این ماه میانگین قیمت کتاب ۲ میلیون و ۳۰ هزار تومان بود و این عدد در خرداد سال گذشته، یک‌میلیون و ۶۱۶ هزار ریال بوده است. میانگین شمارگان کتاب نیز در خرداد سال جاری ۷۴۹ نسخه بود که این عدد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳، ۱۴ درصد کاهش داشته است.

براساس آمار منتشر شده موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، تولید کتاب‌های کودک و نوجوان در خرداد امسال، ۱۲ درصد کاهش داشته و از تولید هزار و ۴۲۷ عنوان در سال گذشته به هزار و ۲۵۵ نسخه رسیده است.

براساس آمار این ماه، پس از استان تهران با ۲هزار و ۴۱۵ عنوان کتاب که ۵۷ درصد سهم تولید کتاب کشور را در اختیار دارد، استان‌های قم با ۳۰۰ عنوان، مازندران با ۱۷۹ عنوان و خوزستان با ۱۵۷ عنوان قرار دارند.

خروج از نسخه موبایل