موسیقی به گفته بسیاری از اهالی هنر، زبان گفتگوست، زبان بین المللی که می توان به راحتی با آن ارتباط برقرار کرد و همین ارتباط باعث شکل گیری آن در تمامی زمانها و مکانها و مناسبتها شده است. هنرمندان موسیقی نیز در هر برهه تاریخی، اجتماعی و مذهبی با خلق آثاری سعی در بیان احساسات خود به مخاطب شدهاند.
سحر طاعتی: ماه محرم و صفر برای مسلمانان و خصوصا هنرمندان موسیقی یکی از وقایع تاریخی-مذهبی است که مملو از نت و موسیقی است. از نوحه ها و مرثیهها گرفته تا آهنگها و آلبومهایی که با مضمون عاشورا در ژانرهای مختلف توسط آهنگسازان و مداحان و خوانندگان ساخته و اجرا شدهاند.
به گزارش اختصاصی خبرگزاری سینا، بی شک یکی از مشهورترین و برجستهترین آثار موسیقی عاشورایی، موسیقی «نی نوا» است که توسط حسین علیزاده در دستگاه نوا ساخته شده است. این اثر که برای ساز نی و کوارتت زهی در سال ۱۳۶۲ ساخته شده طی دهههای اخیر توسط ارکسترهای مختلف اجرا شده است. حسین علیزاده بارها در گفتگوهای مختلف عنوان کرده است که نینوا آن واژهای است که ما همه حسها را میتوانیم دربارهٔ آن داشته باشیم. اگر میخواهند موضوع و حس مبارزه امام حسین (ع) را به آن اطلاق کنند، من افتخار میکنم.
دیگر اثر موسیقایی در ژانر موسیقی سنتی ایران، آلبوم «وداع» به آهنگسازی سید محمد میرزمانی و خوانندگی سیدحسام الدین سراج و دکلمۀ زندهیاد اصغر فردی است. این اثر که با شعرهای آن که از عمان سامانی است به زیبایی ماجرای عاشورا را تفسیر و روایت میکند. در تولید و شکل گیری این اثر برجسته هنرمندان بنامی چون مسعود حبیبی، ارسلان کامکار، مازیار ظهرالدینی، همایون رحیمیان، کریم قربانی، علیرضا خورشیدفر و بسیارانی دیگر در جایگاه نوازنده حضور داشتهاند.
اثر دیگری از محمدمیرزمانی در جایگاه آهنگساز در فضای موسیقی عاشورایی آلبوم موسیقی «عطش و آتش» است که با صدای حاج صادق آهنگران در سال ۱۳۷۴ منتشر شده است. این اثر که تمام آن در ژانر موسیقی پاپ است، اولین آلبومی است که فضای آن مبتنی بر نوحه خوانی های قدیمی است و در آن صدای یک مرثیهخوان با سازهای موسیقی تلفیق شده است. مشهورترین قطعه این آلبوم، قطعه نخست با شعر زندهیاد ابوالقاسم حسینجانی است؛ جاده و اسب مهیاست بیا تا برویم…
آلبوم «عطش و آتش» تنها اثر در ژانر موسیقی پاپ نبوده که با مضمون عاشورا و محرم ساخته شده است چرا که آلبوم «گلچین» با صدای محمد اصفهانی دیگر اثری بود که در این فضا منتشر شده است. یکی از نکات قابل توجه در این اثر همکاری چند آهنگساز همچون فریدون شهبازیان، سیدمحمد میرزمانی، شهریار فریوسفی، علی بکان، مجید اخشابی و خود اصفهانی است. معروفترین قطعه این آلبوم هم «فرصت بدرود» با شعر قیصر امینپور است؛ کجا رفتی ای آبروی دو عالم …
آلبوم «غریبانه» با آهنگسازی «مجید رضازاده» و اجرای «غلامعلی کویتیپور» دیگر اثر تولیدی در سبک موسیقی پاپ و یا نوحهخوانی است که در سال ۱۳۸۲ منتشر شد و تبدیل به یکی از موفقترین و محبوبترین آلبومهای عاشورایی آن دهه شد. در این اثر هم شاهد همراهی یک مرثیهخوان با موسیقی سازی هستیم .
محبوبترین قطعه آلبوم «چنگ دل» با شعر محمدعلی مجاهدی است؛ چنگ دل آهنگ دلکش میزند / نالهی عشق است و آتش میزند …
متن این آهنگ مقدمه شعری عاشورایی درباره جناب حبیب ابن مظاهر و گفتگوی عاشقانهایشان با امام حسین (ع) است.
در کنار این آلبوم ها تک آهنگها و نوحه و مریثههای بسیاری با صدای نوحه خوانان و خوانندگان پاپ امروزی هم منتشر شده است که بسیاری از آنها در ایام محرم و صفر از شبکه های رادیو و تلویزیون پخش می شوند.
شاید یکی از آثار شاخص با مضمون عاشورا که در سالهای اخیر محبوبیت بسیار دارد را آلبوم «ذوالجناح» دانست. این اثر که توسط عماد توحیدی و بابک شهرکی آهنگسازی شده است و در دهه ۸۰ منتشر و تا به امروز جز مشهورترین آثار ساخته شده عاشورایی است.
ساخت موسیقی های عاشورایی فقط در ژانر موسیقی ایرانی و پاپ انجام نگرفته است چرا که هنرمندان موسیقی ارکسترال نیز در دهه های مختلف آثار بنامی ساخته اند که توسط بزرگترین ارکسترهای داخلی و خارجی اجرا شده است که از آن جمله می توان به اپرای عاشورا ساخته بهزاد عبدی، «خسوف» ساخته محمدسعید شریفیان و «عاشورا» ساخته لوریس چکناواریان اشاره کرد .