نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

ساماندهی هوش مصنوعی به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری واگذار شد

 

 

رئیس مرکز راهبردی ستادهای ویژه توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری از افزایش تعداد ستادهای راهبردی معاونت علمی خبر داد و گفت: با اضافه شدن دو ستاد «افتا و امنیت سایبری» و «هوش مصنوعی» تعداد ستادهای این معاونت به عدد ۱۰ رسید و با مصوبه هیات دولت، هوش مصنوعی دارای ستادی ذیل معاونت علمی می‌شود.

 

به گزارش خبرنگار سینا، دکتر عبدالحسین بهرامی، رئیس مرکز راهبردی ستادهای ویژه توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در نشست خبری که امروز در محل معاونت علمی برگزار شد؛ گفت: در سال گذشته، حمایت‌ها از شرکت های فعال در حوزه هوش مصنوعی در دو فاز انجام شد. در فاز نخست که در اسفندماه اجرایی شد، حدود ۸.۵ میلیارد تومان یارانه به شرکت ها اختصاص یافت و در فاز دوم نیز رقمی بین ۵ تا ۶ میلیارد تومان پرداخت شد. در مجموع، حدود ۳۰ شرکت دانش‌بنیان یا واحد فناور از این خدمات یارانه‌ای بهره‌مند شدند.

 

متولی هوش مصنوعی در کشور چه نهادِ مسئولی است؟

وی با تأکید بر لزوم پایش مستمر عملکرد پردازنده‌ها افزود: ارزیابی‌های صورت‌گرفته نشان داد که برخی پردازنده‌ها خدمات مناسبی ارائه کردند اما برخی دیگر نتوانستندمتناسب با نیاز متقاضیان عمل کنند. از همین رو، ارتقاء کیفیت خدمات و تطابق آن با نیاز شرکت‌ها یکی از محورهای جدی رصد و ارزیابی ما در سال جاری خواهد بود.

بهرامی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۶ تا ۷ پردازنده فعال در ارائه خدمات به شرکت‌های دانش‌بنیان وجود دارد و این حمایت‌ها تا زمان تکمیل زیرساخت‌های جدید ادامه خواهد یافت.

رئیس مرکز راهبردی ستادهای ویژه توسعه معاونت علمی در تشریح ستادهای فعال گفت: ستادهای آب، محیط زیست، هوافضا، شهرسازی، داده، مواد و ساخت پیشرفته، ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی، پیشران مردمی‌سازی، اقتصاد دیجیتال و اتصال‌پذیری، سایبری، هوش مصنوعی، اپتیک و فوتونیک، و کشاورزی تشکیل شده و  مرکز راهبری، وظیفه پشتیبانی از این ستادها را بر عهده دارد.

عبدالحسین بهرامی در پاسخ به سئوال خبرگزاری سینا، مبنی بر اینکه متولی هوش مصنوعی به عنوان نهاد مرجع به عهده چه سازمانی است و چرا نهادهای متعدد مدعی مدیریت این حوزه هستند؛ گفت: ساماندهی و راهبری هوش مصنوعی بر اساس تصویب هیات دولت به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری واگذار شده است و ستاد هوش مصنوعی هم ذیل همین ستاد است.

 

دکتر عبدالحسین بهرامی، رئیس مرکز راهبردی ستادهای ویژه توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری

 

وی ادامه داد: اما برای گسترش مقوله هوش مصنوعی به همکاری و همراهی همه بخش های دولتی اعم از بخش اقتصادی، دولتی و صنعتی در کشور نیاز است و در این مسیر از اهتمامی که سایر دستگاه های اجرایی صنایع و هلدینگ ها و شکرت های دانش بنیان داشته باشند نیز استقبال و حمایت می کنیم. ضمن اینکه این ستاد با معرفی دبیر از سوی معاون علمی رئیس‌جمهور و با تأیید معاون اول ریاست‌جمهوری، به‌زودی فعالیت خود را آغاز می‌کند.

 

رصد، وثوق فناوری و توانمندسازی از اهداف ستادهای ویژه توسعه معاونت علمی 

رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در ادامه به سه مأموریت اصلی این مرکز اشاره کرد و گفت: رصد، پایش و ارزیابی عملکرد ستادهای دانش‌بنیان، رسوخ فناوری در زنجیره‌های ارزش اولویت‌دار اقتصاد دانش‌بنیان، و توانمندسازی و توسعه بازار فناوری و نوآوری از جمله اهداف راهبردی ما در این مرکز هستند.

وی تأکید کرد: هدف ما ایجاد هم‌افزایی، همگرایی و پیشبرد منسجم برنامه‌های کلان در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان است.

 

طراحی داشبورد نظارتی برای پایش عملکرد ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان

رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در ادامه با اشاره به برنامه‌های نظارتی و اجرایی این مرکز، از طراحی داشبورد نظارتی برای پایش دقیق‌تر عملکرد ستادها و پیشرفت پروژه‌ها بیان کرد: در اواخر سال گذشته، به‌منظور ارتقای کیفیت رصد عملکرد ستادها و پیگیری میزان تحقق برنامه‌ها، سامانه‌ای با داشبورد نظارتی تعریف شد. این داشبورد بر اساس برنامه‌هایی طراحی شده که ستادها برای سال ۱۴۰۳ پیشنهاد دادند و پس از بررسی و هماهنگی با معاون سیاست‌گذاری و توسعه و تأیید مقام عالی معاونت علمی، به تصویب رسید.

وی افزود: برای اجرای اثربخش این برنامه‌ها، لازم بود یک نظام مشخص طراحی شود تا امکان پیگیری دقیق‌تر اقدامات و راهبردهای مصوب فراهم گردد.

 

 

بیشتر بخوانید:

سند ستاد هوش مصنوعی ابلاغ شد/ ایجاد رشته‌های تخصصی هوش مصنوعی

 

 

رئیس مرکز راهبری ستادها همچنین با اشاره به مأموریت توانمندسازی، نوآوری و توسعه بازار فناوری، از تلاش برای ایجاد ارتباط ارگانیک میان صنایع بزرگ، هلدینگ‌ها، سازمان‌های توسعه‌ای و شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد.

وی اظهار داشت: در نیمه دوم سال گذشته، به هم‌رسانی بین شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایع بزرگ منجر به تعریف پروژه‌هایی در حوزه تولید بار اول و خصوصی‌سازی شد که ارزش بالایی برای اقتصاد دانش‌بنیان کشور ایجاد کرده است. این پروژه‌ها با بهره‌گیری از ابزار اعتبار مالیاتی برای صنایع و از سوی معاونت علمی طراحی و اجرا شده‌اند.

بهرامی همچنین از اجرای برنامه‌های ویژه در حوزه رسوخ فناوری در زنجیره‌های ارزش اولویت‌دار مانند معدن و پتروشیمی خبر داد و گفت: در تلاش هستیم اقدامات مؤثری را در این دو حوزه به سرانجام برسانیم.

وی در ادامه با اشاره به برنامه‌های موضوع‌محور مرکز راهبری ستادها افزود: در کنار فعالیت‌های ستادی، چند برنامه محوری نیز پیگیری شده است که از جمله آن می‌توان به نمایشگاه ایران ساخت اشاره کرد. سال گذشته دوازدهمین دوره این نمایشگاه برگزار شد و امسال نیز سیزدهمین دوره آن در دستور کار قرار دارد.

وی افزود: از دیگر برنامه‌های موضوعی مرکز می‌توان به کانون‌های هماهنگی دانشگاه آزاد اشاره کرد که با هدف انتقال جریان نوآوری به بخش‌های اقتصادی و افزایش بهره‌وری طراحی شده‌اند. برنامه توسعه ماشین‌آلات صنعتی نیز با هدف نوسازی تجهیزات تولید و جلوگیری از خروج ارز، در چارچوب تکالیف ماده ۳ قانون جهش تولید دانش‌بنیان در حال اجراست.

به گفته بهرامی، این اقدامات در راستای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان مقاوم و مستقل، با تکیه بر توان داخلی و حمایت از شرکت‌های فناور ایرانی دنبال می‌شود.

 

تسهیلاتِ تجاری سازی به شرکت‌های دارای مشتری تعلق می‌گیرد

رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان همچنین از اجرای یک برنامه ویژه در حوزه حمایت از تجاری‌سازی دانش بنیان ها و واحدهای فناور خبر داد و گفت: یکی از برنامه‌هایی که به‌صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته، ارائه تسهیلات تجاری‌سازی به واحدهای فناور است؛ واحدهایی که یا مستعد دانش‌بنیانی هستند یا در حوزه‌های تخصصی اقتصادی متناسب با اولویت‌های منطقه‌ای فعالیت دارند.

به گفته وی، این برنامه در سال‌های گذشته نیز اجرا شده اما در سال جاری با هدف به‌روزرسانی و ارتقای کارآمدی، بازطراحی شده و با شرایط جدید در حال پیگیری است.

بهرامی افزود: سقف این تسهیلات در حال حاضر یک میلیارد تومان در نظر گرفته شده که رقم بالایی محسوب نمی‌شود، اما با هدف اثرگذاری در فرآیند تبدیل واحدهای فناور به شرکت‌های دانش‌بنیان و تسهیل رشد آن‌ها طراحی شده است. این تسهیلات به شرکت‌هایی اعطا می‌شود که دارای قرارداد و مشتری مشخص هستند، و در صورت اجرای پروژه، می‌توانند یکی از مسائل کلیدی حوزه فعالیت خود را حل کنند و مسیر دانش‌بنیانی را با سرعت بیشتری طی کنند.

وی تأکید کرد: در چنین مواردی نقش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان پررنگ‌تر می‌شود و حمایت‌های لازم برای رفع گلوگاه‌ها و تسهیل فرآیند توسعه فناوری از سوی سیستم صورت می‌گیرد.

 

توسعه زیرساخت پردازشی برای حمایت از شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی

رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان با اشاره به لزوم ایجاد زیرساخت‌های پایدار و کارآمد در حوزه هوش مصنوعی، بر ضرورت حمایت هدفمند از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان فعال در این عرصه تأکید کرد.

دکتر بهرامی اظهار داشت: اگر می‌خواهیم در آینده و در حوزه هوش مصنوعی حرفی برای گفتن داشته باشیم، باید زیرساختی مطمئن و مناسب برای فعالیت نوآوران و فناوران کشور فراهم کنیم. این خلأ در دولت قبل نیز احساس می‌شد و اگرچه برخی شرکت‌های بخش خصوصی اقدام به تأمین پردازشگر و ارائه خدمات به دانشگاه‌ها و شرکت‌ها کرده بودند، اما این خدمات پایدار و پاسخگوی نیازهای واقعی جامعه نبودند.

 

لزوم تقویت اطلاع‌رسانی دستاوردهای ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان

رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری با اشاره به نقش مهم اطلاع‌رسانی در تقویت اعتماد عمومی و ارتقای جایگاه اقتصاد دانش‌بنیان، از اصحاب رسانه خواست در انعکاس دستاوردهای این حوزه همراهی بیشتری داشته باشند

 

۱۹۰ طرح نوآورانه و فناورانه در ستادهای معاونت علمی تعریف شد/ حمایت ۶۰۰ میلیاردی از این طرح ها

دکتر بهرامی اظهار داشت: در سال گذشته حدود ۱۹۰ طرح نوآورانه و فناورانه در قالب برنامه‌های ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان تعریف شد که عمدتاً در حوزه‌هایی مانند توسعه فناوری، افزایش سهم ساخت داخل و جلوگیری از خام‌فروشی متمرکز بود. مجموع حمایت‌های معاونت از این طرح‌ها، رقمی در حدود ۶۰۰ میلیارد تومان را شامل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه یکی از چالش‌های جدی در سال گذشته ضعف اطلاع‌رسانی درباره نتایج و دستاوردهای ستادها بوده، تصریح کرد: بسیاری از خروجی‌ها به‌خوبی به جامعه علمی، رسانه‌ای و مردم منتقل نشدند، در حالی که همین دستاوردها می‌توانند موجب اعتماد عمومی و اقتدار علمی کشور شوند.

به گفته بهرامی، از محل برنامه رسوخ فناوری، در سال گذشته محصولاتی با ارزش تقریبی ۳۵ میلیون دلار در قالب تولید بار اول، با مشارکت صنایع داخلی برای طراحی و اجرای پروژه ها هزینه شده است. این پروژه‌ها با هماهنگی ستادها تا مرحله بررسی در کمیته تولید بار اول پیش رفته و پس از تصویب، ابلاغیه رسمی دریافت کرده‌اند. حجم واقعی تلاش‌ها فراتر از این ارقام بوده و بخشی از پروژه‌ها هنوز در حال پیگیری برای تصویب نهایی هستند.

 

 

خروج از نسخه موبایل