رئیس مرکز اطلاعات و مدارک علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، گفت: پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) به منظور دسترسی آسان جامعه علمی کشور به منابع و اشاعه اطلاعات؛ سامانههای متعددی برای ثبت پایاننامه، پیشنهاده و رساله راه اندازی شده و دستاوردهای علمی و پژوهشی را به صورت استاندارد ذخیره سازی میکند.
پریسا ساسانی: فریبرز درودی، رئیس مرکز اطلاعات و مدارک علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با بیان این مطلب در گفت: پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) یک نهاد حاکمیتی است که وظیفه اصلی آن گردآوری، سازماندهی و انتشار منابع کشور است که براساس بیشترین آمار مراجعه، پایاننامه، رساله تحصیلات تکمیلی در سامانه پارسا بارگزاری میشود.
وی در پاسخ به این سئوال مدیریت منابع علمی در ساماندهی اطلاعات تا چه اندازه کمک رسان جامعه پژوهشی است؛ گفت: واقعیت این است که علاوه بر ساماندهی اطلاعات برای جامعه پژوهشی، این یک وظیفه حاکمیتی است تا مدیریت منابع علمی تا پژوهشگران، استادان و دانشجویان بتوانند به شکل درست و مدقن از داشتههای علمی بهره بگیرند.
رئیس مرکز اطلاعات و مدارک علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران افزود: برهمین اساس پایگاههای اطلاعاتی مانند «گنج»، «جهت»، «در»، «نما»، «دا»، «ساد» و غیره راهاندازی شد که اطلاعات به شکل دقیق و به صورت کامل در این سامانهها بارگزاری میشود و پژوهشگاه تمام متن را به شکل رایگان در اختیار جامعه پژوهشی قرار داده میشود.
فریبرز درودی در پاسخ به این سئوال که حق مالکیت دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به چه صورت خواهد بود در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا گفت: بعد از دفاع از پایاننامه در مقطع کارشناسی ارشد 18 ماه و رساله دکتری 30 ماه به دانشجویان این فرصت داده میشود تا حق مولف در نظر گرفته شود و بعد از گذشت این مدت زمان متن کامل در پایگاه «گنج» منتشر میشود.
رئیس مرکز اطلاعات و مدارک علمی (ایرانداک) در پاسخ به این سئوال که کتابخانه ملّی هم به مرجع نیز بانک اطلاعاتی مربوط به پایاننامه و رساله دکتری هم دارد و آیا با فعالیت پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران همپوشانی دارد؟ گفت: پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با کتابخانه ملّی مراوده دارد. اما بر اساس قانون گردآوری اطلاعات براساس تصویب شورای مجلس اسلامی در سال 1396 تمامی رسالهها و پایاننامهها موجود در دانشگاههای کشور اعم از دانشگاه دولتی، وزارت علوم، دانشگاه آزاد، دانشگاه علوم پزشکی ، حوزه علمیه و غیره به عهده ایرانداک است.
وی در پایان یادآور شد: بر همین اساس کتابخانه ملّی وظیفه گردآوری، ساماندهی منابع مربوط به میراث مکتوب را دارد بنابراین فعالیتهای علمی به عهده پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران است. بنابراین نوع فعالیت کتابخانه ملّی و ایرانداک در یک راستا و در جهت رفع نیازهای اطلاعاتی است. اما قبول دارم که در برخی از موارد به دلیل نزدیکی جنس فعالیتها با یکدیگر همپوشانی دارند.