مدیرکل حوزه ریاست موزه ملی علوم و فناوری ایران ضمن پاسداشت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی، این موزه ملی را تجلی میراث علمی دانست و در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، گفت: دانشمندان ایرانی از تاریخ تمدن و گذشتههای دور تا امروز در حوزه علوم مختلف سرآمد بودند و همواره سرمنشا خیر به شمار میآمدند و مجموعه موزه ملی علوم و فناوری با توجه به رویکرد آشنایی عموم مردم با میراث علمی شرایط تعامل و رویارویی با آثار موجود در این موزه را فراهم کرده است.
پریسا ساسانی: حفاظت از فرهنگ تمدنی یکی از مهمترین مقولههای ملتها در نظامهای سیاسی و اجتماعی است که موزهها و همواره کتابخانهها در سطح کلانِ ملی و بینالمللی حافظ میراث معنوی، میراث مکتوب هستند. با تغییر وجوه زندگی اجتماعی و نو به نو شدن تکنولوژی بخش مهمی از نوآوریهای فناورانه با گذشت زمان به تاریخ پیوستند و ضرورت نگهداشت از این میراث وطنی و یا به عبارت بهتر میراث علمی واجب و با راه اندازی موزه ملی علوم و فناوری ایران عملیاتی شد.
موزه ملی علوم و فناوری تعاملی برای درک علم در زندگی روزمره
محسن جعفرنژاد، مدیرکل حوزه ریاست موزه ملی علوم و فناوری درباره مجموع آثاری که در این موزه نگهداری میشود؛ در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، گفت: موزه ملی علوم و فناوری نه تنها مکانی برای حفظ و نمایش آثار علمی و فناوری است، بلکه سعی شده تجربهای زنده و تعاملی برای درک علم در زندگی روزمره انسان امروز در این موزه فراهم شود.
وی ادامه داد: ایران جز کشورهایی بوده است که دانشمندان آن در حوزه علوم و فناوری دوران خود شناخته شده و سرآمد بودند و مجموعهای از ابتکارات بینظیر در حوزه مکانیک سیالات و نجوم در این موزه وجود دارد. یکی از ویژگیهای مهم در چیدمان این موزه توجه به این مطلب است که در موزههای میراث فرهنگی وسایل و ادوات موزهای داخل ویترین قرار میگیرند و ممانعت از لمس اشیاء در این نوع موزهها مشهود است.
این مدیر علمی تاکید کرد: اما در موزه ملی علوم و فناوری ایران به منظور درک بهتر مردم، آثار علمی موجود، سادهسازی شده و در معرض تماشا قرار گرفته است و بازدیدکنندگان میتوانند با در نظر گرفتن وجه تعاملی، آنها را لمس کنند.
شاخصههای یادگیری برای دانشآموزان
محسن جعفرنژاد ادامه داد: با این تعامل شاخصههای یادگیری به خصوص برای دانشآموزان پر رنگ میشود و به اعتقاد من یکی از ویژگیهای مهم همین وجه تمایز و شاخصه یادگیری است.
مدیرکل حوزه ریاست موزه ملی علوم و فناوری در ادامه صحبتهای خود با اشاره به این مطلب که غیر از مکانیک سیالات این موزه علمی در 2 شاخه دیگر فعال است گفت: این موزه در حوزههای دیگر مانند فناوریهای بومی و فناوریهای نوین نیز آثاری را برای بازدید عموم در نظر گرفته است. به عنوان مثال سیر تحولات ارتباطی از دوران بدوی تاریخ مانند استفاده از دود و کبوتر نامهرسان تا تلفنهای هوشمند در معرض دید قرار داده است.
جعفرنژاد در پاسخ به این سئوال که آیا آثاری از فناوریهای قدیم به موزه ملی علوم و فناوری اهدا میشود؛ گفت: علاقهمندان به سیر تحول تکنولوژی، مجموعه آثاری را از گذشته تا امروز نگه داشتهاند که تمایل دارند آنها را به موزه اهدا کنند.
موزه ملی علوم و فناوری ایران تجربهای ملموس برای مخاطبان
وی در پایان خاطرنشان کرد: موزه ملی علوم و فناوری ایران، با ساختاری متفاوت از موزههای سنتی، تلاش میکند تا علم را از قاب کتاب و کلاس بیرون کشیده و در قالب تجربهای ملموس و دیداری به مخاطبان خود عرضه کند به واقع هدف اصلی این موزه، نه فقط حفظ آثار، بلکه ایجاد انگیزه و الهام برای نسل جوان و بازنمایی نقش علم در حل چالشهای زندگی معاصر است. همچنین مجموعه جدید موزه ملی علوم و فناوری در فضای گردشگری میزبان علاقمندان به حوزه علم و فناوری است و امروز به مناسبت روز جهانی موزه به شکل رایگان میزبان علاقمندان هستیم.
لازم به توضیح است موزه ملی علوم و فناوری در ساختمان جدید واقع در قطب گردشگری فرهنگی عباسآباد تهران واقع است و با هدف تسهیل یادگیری مفاهیم علمی و روایت سیر تاریخی علم در تمدن ایرانی-اسلامی، گام بلندی در مسیر ترویج علم و پیوند نسل جوان با دستاوردهای ارزشمند دانش بشری برداشته است. این موزه، همچنین محلی مناسب برای بازدید گروهی دانشآموزان و دانشجویان، خانوادهها، معلمان و فعالان حوزه علمآموزی است.