سلسله نشستهای صنعت نشر در عصر هوش مصنوعی:
شفافیت در استفاده از هوش مصنوعی راهحل مالکیت فکری آینده است

ماکان مهرپویا، بنیانگذار رسانه ایرانادز، در سلسله نشستهای تخصصی هوش مصنوعی در صنعت نشر در سالن فناوریهای نشر سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، به بررسی سیر تحول مالکیت فکری و چالشهای آن در مواجهه با تکنولوژیهای نوین پرداخت. وی تأکید کرد در عصر هوش مصنوعی، مفاهیم سنتی کپیرایت نیازمند بازنگری اساسیاند.
به گزارش خبرگزاری سینا، به گفته مهرپویا، مفهوم مالکیت فکری از قرن هفدهم و همزمان با ظهور چاپخانهها بهطور جدی مطرح شد و به مرور با تدوین قوانین کپیرایت در جوامع مختلف شکل رسمیتری یافت. او با اشاره به تفاوتهای مفهومی میان واژگانی چون کپی، سرقت، الهام گرفتن و گرتهبرداری، اظهار داشت: «در ایران، این مفاهیم غالباً با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند.»
مهرپویا بر اهمیت ارجاع به منابع در آثار علمی و پژوهشی تأکید کرد و افزود: «تبدیل کتابها به مقاله یا بالعکس بدون ذکر منبع، مصداقی از سرقت فکری است و نباید با اقتباس یا الهام اشتباه گرفته شود.»
بیشتر بخوانید:
مطالعه سنتی جای خود را به تجربههای چندرسانهای داده است
ایران ۷ سال از دنیا در هوش مصنوعی عقب است
وی با اشاره به ورود هوش مصنوعی به حوزه تولید محتوا، گفت: «برخی آثار تولیدشده با هوش مصنوعی از نسخههای اصلی نیز زیباترند، اما هنوز به نقطهای نرسیدهایم که بتوانیم بهروشنی بگوییم مالک این آثار چه کسی است.»
مهرپویا همچنین درباره وضعیت حقوقی ایران در حوزه کپیرایت خاطرنشان کرد: «اگرچه ایران کنوانسیون برن را امضا نکرده، اما در سال ۱۳۴۸ قانونی برای حمایت از مؤلفان تصویب کرده است که هنوز هم میتواند مبنای حقوقی باشد.»
وی در پایان بر ضرورت شفافیت از سوی خالقان آثار در استفاده از هوش مصنوعی تأکید کرد و هشدار داد: «پنهانکاری در استفاده از ابزارهای جدید میتواند به آسیبهای جبرانناپذیری منجر شود. تنها راه در آینده برای حل مسائل در این خصوص، شفافیت است.»
سالن فناوریهای نشر یکی از برنامههای نوآورانه سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است که با همکاری پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگیِ جهاددانشگاهی و خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور شرکتهای خلاق و دانش بنیان در حوزه کتاب و نشر پذیرای علاقهمندان است. گفتنی است برنامههای ثابتی در زمینه برگزاری نشستهای تخصصی در موضوعات فناورانه مرتبط با کتاب و نشر برگزار میشود که ۴ نشست آن توسط پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی انجام میشود.