سلسله نشستهای هوش مصنوعی در عصر هوش مصنوعی در سالن فناوریهای نشر سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با بررسی هوش مصنوعی از جهات گوناگون در صنعت نشر برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری سینا، میلاد بخشی، مدرس و مشاور هوش مصنوعی و تحقیقات بازار در نشستی که در سالن فناوریهای نشر برگزار گردید، نتیجهی عدم توجه ناشران به هوش مصنوعی را غرق شدن این صنعت در دنیای جدید دانست.
بخشی در مورد ورود هوش مصنوعی به صنعت چاپ توضیح داد: «بحث خلاقیت انسانی برای هوش مصنوعی هنوز حل نشده، اما اتفاق گریزناپذیری است. هرچقدر ناشران بیشتر به سمت آن بروند، بهتر است وگرنه سیل هوش مصنوعی آنها را خواهد برد.»
او با اشاره به این نکته که کتابهای الکترونیک در سالهای اخیر رشد داشته و با استقبال مخاطبان روبرو شدهاند، گفت: «گاهی از ویدئو برای کتابخوانی بهره گرفته و در پایان با کمک هوش مصنوعی شخصیسازی صورت گرفته است.»
بخشی افزود: «هوش مصنوعی هنوز تا به امروز به جایگاه اصالت نویسنده نرسیده و نتوانسته جای آن را بگیرد. احتمال اینکه هوش مصنوعی در صنعت نشر بهطور کامل جایگزین انسان شود کم اما محتمل است.»
او با اشاره به این نکته که صنعت نشر از بهبود فرایندها میتواند کمک بگیرد، توضیح داد: «قیمتگذاری گویا و کنترل موجودی کتابها مواردی است که میتوان از آن در این حوزه استفاده کرد. پیشبینی و شناسایی قیمت مناسب از جمله اقدامات هوش مصنوعی است.»
بیشتر بخوانید:
تعامل خلاق بلاگران کتاب با هوش مصنوعی؛ فرصتی برای ارتقا، به جای تهدید
امیدوارم اقتصاد مصرفی نشر به اقتصاد پررونق تبدیل شود
بخشی خاطرنشان کرد: «هوش مصنوعی به ناشر کمک میکند مسأله لحظه را درک و او را هدایت کند تا چه نوع محتوایی تولید کند. هوش مصنوعی با شبکهنگاری میتواند نویسندگان جوان را شناسایی کند. بحث دیگر بهبود خلاقیت و بهبود کارشان است. اگر از فضا درست استفاده کند، موثر خواهد بود.»
او در مورد لزوم اهمیت قانون برای استقاده از هوش مصنوعی توضیح داد: «در دنیا ناشران مطرح باید اعلام کنند چه استفادهای از هوش مصنوعی میکنند تا در فضای کتاب نیز ترویج شود. این مراحل باید شفاف گفته و قوانینی برای آن در نظر گرفته شود. باید بررسی کرد هوش مصنوعی تا کجا پیش میرود و در فضای قانونگذاری باید وارد شود، طبیعتاً ساز و کارها باید برای ناشران مشخص میشود. هوش مصنوعی فرآیندها و مدلهای کسب و کار گذشته را تغییر میدهد و سرانه مطالعه را بالا میبرد، بیشتر مطالعه میکنند و در فرایند چابکسازی، نقشهایشان حذف میشود مانند ویراستارها و مترجمان.»
بخشی درباره اهمیت انطباق انسانها با هوش مصنوعی گفت: «هوش مصنوعی معطل نمیماند و انسانها باید خودشان را با آن انطباق بدهند. برای تدوین قواعد هوش مصنوعی در صنعت چاپ، گفتمان در نویسندگی و ویراستاری و ترجمه باید شروع شود تا به جمعبندی برسیم.»
او افزود: «با پررنگ شدن هوش مصنوعی در فضای مجازی محتواهای بیمایه و کممایه میتواند افزایش پیدا کند، در حوزه ادبیات این محتواها ممکن است افزایش پیدا کند که از نقاط سیاه هوش مصنوعی است و باید راه حلی برای آن اندیشید.»
بخشی بیان کرد: «رویکرد ترکیبی مناسبی باید اتخاذ شود تا به نقطه بهینهای برسد، طبیعتاً باید سعی کرد انسان و ماشین همدیگر را کامل کنند.»
وی در مورد اینکه آیا در زمانه هوش مصنوعی ناشر و مترجم و ویراستار باید از حقوق مالکیت فکری بگذرند، گفت: «بستگی به سطح درگیری هوش مصنوعی دارد، آیا تمام مراحل را انجام میدهد؟ باید سطوح مختلفی برای آن در نظر گرفته شود.»
سالن فناوریهای نشر یکی از برنامههای نوآورانه سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است که با همکاری پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگیِ جهاددانشگاهی و خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور شرکتهای خلاق و دانش بنیان در حوزه کتاب و نشر پذیرای علاقهمندان است. گفتنی است برنامههای ثابتی در زمینه برگزاری نشستهای تخصصی در موضوعات فناورانه مرتبط با کتاب و نشر برگزار میشود که ۴ نشست آن توسط پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی انجام میشود.