سلسله نشست‌های صنعت نشر در عصر هوش مصنوعی:
حمایت ساختاری از استارتاپ‌های نشر با تفاهم‌نامه میان پارک ملی و خانه کتاب

 

 

دکتر ابراهیم نبیونی، معاون فناوری پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی که یکی از 4 نشست سالن فناوری‌های نشر در سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب است، به برنامه‌ها و اهداف این پارک‌ها در توسعه فناوری‌های نرم پرداخت.

 

به گزارش خبرگزاری سینا، نبیونی در نشست «نقش پارک‌های علم و فناوری در توسعه فناوری‌های نرم» به معرفی پارک‌های علم و فناوری پرداخت و گفت: «در حال حاضر حدود ۷۰ پارک علم و فناوری در ایران شکل گرفته که یا استانی و یا دانشگاهی هستند. از بین این پارک‌ها، ۴ پارک به صورت تخصصی فعالیت می‌کنند که یکی از آن‌ها پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی است که به‌شکل تخصصی بر روی صنایع خلاق فعالیت می‌کند. حوزه صنایع خلاق بر اساس تقسیم‌بندی سیستم‌های بین‌المللی به ۲۳ کدرشته تبدیل شده است، حوزه‌هایی مانند گردشگری، نقاشی، سینما، طراحی، معماری، صنایع دستی و … حتی صنایع آی تی و آی سی تی را در خودش جا داده است.»
او با اشاره به این نکته که مهم‌ترین موضوعی که امروزه در دنیا مطرح شده، هوش مصنوعی است، توضیح داد: «پارکی با ایده تخصصی صنایع خلاق ایجاد شده و موضوعاتی همچون انیمیشن و بازی‌های رومیزی و بازی با پلی‌استیشن همگی در این حوزه قرار داد. علت اینکه ما در حوزه فناوری نشر وارد شده‌ایم، به این خاطر است که یک بخش از صنایع خلاق حوزه کتاب و نشر است.»

 

 

بیشتر بخوانید:

تعامل خلاق بلاگران کتاب با هوش مصنوعی؛ فرصتی برای ارتقا، به جای تهدید

امیدوارم اقتصاد مصرفی نشر به اقتصاد پررونق تبدیل شود

 

نبیونی با بیان این مساله که همواره در ایران به موضوع فرهنگ به‌عنوان یک حوزه هزینه‌بر دیده می‌شود، گفت: «در دنیا به حوزه فرهنگی به‌عنوان یک حوزه درآمدزا دیده می‌شود و کشورهای کره جنوبی با موسیقی و ترکیه با سینما و برنامه‌های تلویزیونی متناسب با فرهنگ‌شان، خودشان را به دنیا نشان می‌دهند و مدل لباس و گردشگری و فرهنگ خودشان را تبلیغ و در نتیجه درآمدزایی می‌کنند. در کشورهای اطراف ایران نیز امارات، قطر و عربستان با صنایع خلاق مثل ورزش و سرگرمی، گردشگری و رویدادهای استارتاپی این کار را کرده اند.»
او خاطرنشان کرد: «پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی در حوزه نشر با خانه کتاب بررسی کرده که استارتاپ‌های فعال در حوزه نشر هر کدام فعالیت خود را به‌صورت جداگانه انجام می‌دهند و نهادی برای حمایت از آن‌ها وجود ندارد، مثلا انجمن صنفی هوش مصنوعی، انجمن صنفی بازی‌های یارانه‌ای داریم که در فناوری‌های حوزه نشر وارد شده‌اند. پس تصمیم گرفتیم حمایت مشترکی جهت گرد هم آوردن این استارتاپ‌ها داشته باشیم.»
نبیونی در مورد حضور در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ و ایجاد تفاهم‌نامه جهت حمایت از استارتاپ‌ها گفت: «با اعلام فراخوانی در سطح کشور، شرکت‌هایی را برای حضور در سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مستقر کردیم. بین خانه کتاب با پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی تفاهم‌نامه‌ای انعقاد کردیم تا با تشکیل فضای مشترک، بتوانیم از استارتاپ‌های حوزه نشر حمایت کنیم. علاوه بر این با رونمایی از رویداد جشنواره ایده‌های برتر در حوزه فناوری‌های نشر، ایده‌های استارتاپی جوانان را داوری و از بین‌شان انتخاب خواهیم کرد تا در ادامه استارتاپ‌ها با حمایت ما بتوانند رشد پیدا کنند.»
وی افزود: «از آن‌جایی که حوزه نشر نمی‌تواند از حوزه آی تی و آی سی تی جدا باشد، چون به پلتفرم‌هایی در فضای مجازی نیازمند است. برای افرادی که در حوزه هوش مصنوعی و آی تی فعالیت می‌کنند، در طول سال کارگاه‌های تخصصی ایجاد کرده‌ایم. همچنین شهریور ماه امسال در همایش کیش ٰویژن در جزیره کیش فعالان هوش مصنوعی دور هم جمع می‌شوند تا بتوانیم خانواده‌ای از متخصصان هوش مصنوعی با توسعه بیشتر به رشد یکدیگر کمک کنند.»
نبیونی در مورد امکاناتی که پارک‌های علم و فناوری به استارتاپ‌ها ارائه می‌دهند، توضح داد: «از نظر قانونی پارک‌ها می‌توانند سه امکان مهم را به شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها ارائه کنند، اول اینکه می‌توانند آن‌ها را به سمت خلاق‌تر شدن ببرند، دوم در نمایشگاه‌ها از آن‌ها حمایت کنند و سوم می‌توانند مزیت مالیاتی در اختیارشان قرار بدهند. نیروی انسانی شرکت‌های مستقر در پارک‌ها از مالیات معاف هستند که باعث کاهش هزینه‌هایشان می‌شود. همچنین معافیت عملکرد دارند و به جای هزینه مالیات روی تقویت عملکرد استارتاپ‌شان هزینه کنند.»
وی در مورد تفاوت پارک‌های علم و فناوری با شتاب‌دهنده‌ها توضیح داد: «شتاب‌دهنده‌ها این سه اقدام ذکر شده را انجام نمی‌دهد. شتاب دهنده‌ها می‌توانند عامل سرمایه‌گذاری باشند و با در اختیار گذاشتن منابع مالی، می‌توانند از ۱ تا ۹۰ درصد سهامدار استارتاپ باشند. از لحاظ قانونی پارک‌ها امکان سرمایه‌گذاری در این بخش ندارند و می‌توانند صرفا حمایت‌کننده باشند.»

سالن فناوری‌های نشر یکی از برنامه‌های نوآورانه سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است که با همکاری پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگیِ جهاددانشگاهی و خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور شرکت‌های خلاق و دانش بنیان در حوزه کتاب و نشر پذیرای علاقه‌مندان است. گفتنی است برنامه‌های ثابتی در زمینه برگزاری نشست‌های تخصصی در موضوعات فناورانه مرتبط با کتاب و نشر برگزار می‌شود که ۴ نشست آن توسط پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی انجام می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا