سهم اندک فارس در حمل‌ونقل ریلی کشور/ حمل‌ونقل پرهزینه مانع توسعه تجارت در فارس

عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی فارس گفت: استان فارس به‌ دلیل ضعف زیرساخت‌های ریلی، از سهم اندکی در حمل‌ونقل ریلی کشور برخوردار است.

سهراب شرفی امروز، ۱۷ اردیبهشت ماه در جلسه کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی فارس با موضوع بررسی مشکلات حمل ‌و نقل ریلی استان فارس که با حضور مدیرکل بازرگانی راه‌ آهن جمهوری اسلامی ایران و سایر اعضای آن در این اتاق برگزار شد، بیان کرد: نبود خطوط مؤثر، اتصال ضعیف به شبکه‌های ملی و کمبود ایستگاه‌های باری، موجب کندی توسعه اقتصادی و افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل در استان شده است.

وی افزود: فاصله استان فارس تا مرزهای کشور زیاد است و بهترین راه حمل کالا راه‌آهن و استفاده از خطوط ریلی است. البته احداث بارانداز و ایجاد فضای دپو کالا از اساسی‌ترین نیازهای استان فارس می‌باشد و متمرکز شدن در یک سایت باعث بهبود فرایند خواهد شد.

شرفی اظهار کرد: از ابتدا سیاست اجرای پروژه‌های شهرک‌های صنعتی در بحث مکان‌یابی و جانمایی اشتباه بوده است. معمولاً احداث شهرک‌های صنعتی باید در کنار جاده‌های بین‌المللی و خطوط ریلی باشد. جایگاه شهرک صنعتی بزرگ شیراز نه از نظر مکانی و نه از نظر امکانات به‌درستی دیده نشده است.

وی اضافه کرد: اگر شهرک صنعتی روبه‌روی پالایشگاه شیراز احداث شده بود، هم در کنار جاده بین‌المللی و هم خط ریلی بود، هم از نظر آب در مسیر خط آب‌رسانی سد درودزن بود، هم از نظر آب‌وهوایی جهت احداث منازل مسکونی کارگران مناسب بود و هم زمینه احداث سایت باربری فراهم می‌گردید.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس ادامه داد: استان فارس به‌ عنوان مرکز تجارت جنوب کشور نیاز مبرم به توسعه ریلی در خصوص حمل‌ونقل کالاهای سنگین دارد؛ اما با وجود بروکراسی و قوانین دست‌وپاگیر و غیرکارشناسی تاکنون به این هدف نرسیده‌ایم.

شرفی عنوان کرد: باید در جهت پالایش قوانین تلاش کنیم. ما در کشور سرمایه‌های فراوانی داریم؛ اما نیازمند بسترسازی و داشتن دانش اقتصادی هستیم. باید از فرار سرمایه جلوگیری کنیم و از سرمایه‌گذاران استقبال کنیم.

در ادامه این جلسه، مدیرکل بازرگانی راه‌ آهن جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: ارائه قابلیت‌های حمل‌ونقل ریلی و خطوط راه‌آهن، شناخت انواع واگن‌ها و معرفی حمل‌ونقل ریلی به تجار و بازرگانان اهمیت دارد.

عابدین هادی ‌نژاد افزود: طبق دستور مقام معظم رهبری در سیاست‌های کلی نظام، گسترش خطوط راه‌آهن تکلیف شده است به این صورت که ۳۰ درصد حمل بار به بخش حمل‌ونقل ریلی انتقال یابد و حمل بار به‌وسیله خطوط راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در جهت توسعه از ۱۱ درصد به ۳۰ درصد افزایش باید.

هادی نژاد اظهار کرد: از جمله مشکلات کلی راه‌آهن می‌توان به کمبود لوکوموتیو، مشکل در تأمین قطعات تعمیری، مشکل تأمین ناوگان کشنده، تحریم‌های ظالمانه و… می باشد که با پیگیری این مشکلات امسال توانستیم اعتبارات و بودجه بیشتری دریافت نماییم.

وی اضافه کرد: همچنین قراردادهایی با بخش خصوصی در خصوص تأمین ریل بسته شده است که سرمایه‌گذاران کوچک و بزرگ در مبحث ریلی استقبال نمودند. جهت رو به توسعه و رشد بدون کمک سرمایه‌گذار بخش خصوصی ممکن نیست.

هادی نژاد ادامه داد: ما نگاه جاده ستیزی نداریم؛ جاده و ریل مکمل یکدیگر هستند. در جهت رقابت سالم باید تفکیک سیاست‌گذاری‌های ریل و جاده در وزارتخانه صورت پذیرد. از جمله مزایای حمل با ریل می‌توان به مصرف سوخت کمتر (ریل یک‌ششم جاده سوخت مصرف می‌کند)، حمل بارهای بلند برای ریل با سوخت کمتر و بار کوتاه (مسیرهای کوتاه) برای جاده، اشاره کرد.

وی عنوان کرد: قابلیت حمل کالاهای ترافیکی با قیمت ارزان در زمان کمتر نسبت به جاده را نیز داریم. بارهای ترافیکی به جاده خسارت می‌زنند، ایجاد ترافیک، هزینه بالا، عدم ایمنی کافی، مصرف سوخت بالا و پاک نبودن این مدل حمل‌ونقل از مشکلات حمل‌ونقل کالاهای سنگین به‌صورت جاده‌ای است. نرخ حمل ریلی باید حداقل ۵ درصد زیر نرخ حمل جاده‌ای شود.

هادی نژاد از ایجاد اداره کل لجستیک باهدف ایجاد دهکده و شهر لجستیک در فارس خبر داد و تصریح کرد: اگر پایانه لجستیک ساخته شود تجار نیز تعهد بدهند که کالا آورده شود. سرمایه‌گذار خودش به‌صورت شخصی و خصوصی نیز می‌تواند انبار، بارانداز و پایانه لجستیک بسازد. ما نیز در قسمت رساندن ایمن و سریع کالا و تعدیل نرخ تعهد می‌دهیم. همچنین در خصوص نقص در احداث خطوط ریلی، عدم اتصال خطوط به پتروشیمی‌ها، شهرک‌های صنعتی و کارخانه‌های فولاد و سیمان و غیره، سیاست‌گذاری جدید راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران جهت حل این مشکلات می‌باشد.

در ادامه این جلسه، مدیرکل راه‌آهن استان فارس نیز با اعلام خبر اینکه ایجاد دهکده لجستیک در شیراز و جهرم گفت: راه‌آهن برای مناطق شهری و روستایی مزایای اجتماعی فراوانی دارد و باعث رفاه مردم می‌شود.

مهرداد انصاری افزود: در بعضی مناطق ریل خارج از مناطق شهری حرکت می‌کند که برای حمل مواد شیمیایی خطرناک بسیار مناسب است و همچنین راه‌آهن برای حمل‌ونقل سنگین کالا بسیار مناسب است که دارای مزایایی همچون تخلیه و بارگیری مکانیزه، بیمه کالا، رهگیری باربری کالا از طریق سایت، جرثقیل‌های مخصوص، انواع لیفتراک و… می‌باشد.

انصاری اظهار کرد: خطوط راه‌آهن دارای واگن‌های مختلفی از جمله: واگن‌های روباز برای حمل مواد معدنی تا ۱۲۰ تن، واگن‌های فله بر و مسقف، واگن‌های مخزن‌دار و… تا ظرفیت حمل بار حداکثر ۱۰۵ مترمکعب می‌باشد.

همچنین معاون برنامه ریزی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان فارس با اشاره به تولیدات عظیم و صنایع بزرگ استان فارس مانند فولاد، کربنات سدیم، کارخانه‌های سیمان، صنایع شیشه، صنایع خاک نسوز، تولیدات کاشی و سرامیک و… بر تکمیل مسیرهای ریلی و افزایش خطوط راه‌آهن در استان فارس و استفاده از ظرفیت حمل‌ونقل ریلی موجود برای حمل کالا و بار این ظرفیت‌های استان فارس در بخش صنایع و معادن تأکید کرد.

به گزارش سینا و به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی فارس، سیدرضا ساداتی افزود: حمل‌ونقل باید اقتصادی باشد و با توجه به اینکه ظرفیت‌های واحدهای صنعتی استان فارس رو به افزایش است و چون استان فارس دارای معادن بسیار زیادی است و امکان فعالیت اقتصادی زیادی را داراست‌‌؛ باید برای توسعه حمل‌ونقل نیز اهتمام ورزیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا