نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

پارک‌های علم و فناوری، سرچشمه زایش شرکت‌های دانش‌بنیان

نشست روسای ادوار پارک‌های علم و فناوری

 

معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، نقش حیاتی پارک‌های علم و فناوری در رشد شرکت‌های دانش‌بنیان و توسعه فناوری در کشور را برجسته و بر لزوم همکاری بین‌بخشی برای بهبود زیست‌بوم فناوری تأکید کرد.

 

به گزارش خبرگزاری سینا، نشست روسای ادوار پارک‌های علم و فناوری، با هدف مرور تجربه‌های دو دهه فعالیت و ترسیم چشم‌انداز آینده این مراکز نوآوری، امروز یازدهم اردیبهشت‌ماه در محل صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.

در این رویداد، تورج امرایی معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، محمد صادق خیاطیان رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، حمید مهدوی دبیر انجمن علمی پارک‌های علم و فناوری و سازمان‌های نوآوری ایران، علی باستی عضو هیأت مدیره انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان نوآوری ایران و محمد‌نبی شهیکی‌تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به ایراد سخنرانی پرداختند و دیدگاه‌های خود را در خصوص نقش و اهمیت پارک‌های علم و فناوری در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان بیان کردند.

 

تورج امرایی، معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری

 

همچنین در حاشیه این نشست، سه پنل تخصصی با عناوین «تجربه‌نگاری در پارک‌های علم و فناوری»، «پارک‌های علم و فناوری از گذشته تا آینده» و «نشست تعاملی روسای ادوار پارک‌های علم و فناوری» برگزار شد.

تورج امرایی، معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، حضور در میان روسای ادواری پارک‌های علم و فناوری را فرصتی مغتنم دانست و تأکید کرد: این پارک‌ها، سرچشمه زایش شرکت‌های دانش‌بنیان هستند.

وی با اشاره به وجود بیش از ۱۵ هزار واحد فناور و شرکت در این پارک‌ها و همچنین ظرفیت بالای ۶۰ پارک علم و فناوری با ماموریت‌های مختلف در کشور، ابراز امیدواری کرد: با هم‌افزایی بین پارک‌ها، وزارت علوم، صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی، می‌توان کارآمدی زیست‌بوم فناوری کشور را به ویژه با تمرکز بر توسعه فناوری افزایش داد.

امرایی در ادامه بر چالش‌های این حوزه متمرکز شد و گفت: استان به استان و پارک به پارک چالش‌ها متفاوت است. در پارکی زیرساخت خوبی ایجاد شده، اما ورودی پارک‌ها مناسب نیست، در جای دیگر مشکل زیرساخت است و این موضوع کار را برای معاونت فناوری وزارت علوم سخت می‌کند.

وی ضعف در زیرساخت‌ها، چالش در تجاری‌سازی محصولات به دلیل عدم حمایت دولت و سرمایه‌گذاران، و محدودیت منابع مالی را از جمله چالش‌های مشترک بین پارک‌ها دانست. با این حال، امرایی مهم‌ترین چالش را «شبکه‌سازی و شکل‌گیری ارتباطات برای فعال‌سازی ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان» عنوان کرد.

این مقام مسئول در مورد توسعه فناوری، به دو مسیر پیش روی کشور اشاره کرد و گفت: تکیه بر منابع محدود دولتی یا استفاده از ظرفیت‌های قانون جهش دو مسیر پیش روی ما است که ۲۰ ماده قانون جهش، ظرفیت قابل توجهی برای پارک‌های علم و فناوری ایجاد می‌کند و آنها می‌توانند از این ظرفیت‌ها بهره‌مند شوند.

امرایی همچنین به تخصیص ۷.۵ همت اعتبار مالیاتی ماده ۱۱ در سال ۱۴۰۳ اشاره کرد که از این میزان، حدود ۱.۵ همت صرف توسعه زیرساخت و سرمایه‌گذاری شده است. وی افزود: دانشگاه‌ها نیز حدود ۳۰۰ میلیارد تومان از این اعتبار را دریافت کرده‌اند، این آمار نشان می‌دهد هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ در این حوزه پیشتاز بوده‌اند.

معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، آمادگی این معاونت را برای مشارکت و حمایت در فعال‌سازی ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان اعلام کرد و گفت: ما در معاونت علمی به عنوان متولی کمیته اعتبار مالیاتی و متولی کارگروه تولید بار اول، در فعال‌سازی این ظرفیت مشارکت و حمایت خواهیم کرد و از طریق دبیرخانه اعتبار مالیاتی در پارک‌ها این نکات را تشریح می‌کنیم تا دوستان از این ظرفیت استفاده کنند.

وی همچنین با اشاره به توسعه همکاری‌های معاونت علمی با پارک‌های علم و فناوری، اظهار کرد: ما در معاونت علمی با برخی از پارک‌ها تفاهم‌نامه امضا و روی مواردی تفاهم کردیم. از جمله این موارد می‌توان به شناسایی شرکت‌های دانش‌بنیان و واحد‌های فناوری که می‌توانند به جمع دانش‌بنیان‌ها اضافه شوند، استفاده از ظرفیت‌های پارک‌ها، ارزیابی فنی دانش‌بنیان‌ها و… اشاره کرد همچنین اگر پارکی علاقمند است در این مسیر با ما همکاری داشته باشد ما آماده همکاری هستیم.

امرایی در پایان تاکید کرد: هماهنگی بین معاونت علمی، وزارت علوم، پارک‌های علم و فناوری و صندوق نوآوری و شکوفایی، منجر به شکوفایی زیست‌بوم علم و فناوری کشور خواهد شد.

 

جایزه ملی نوآوری و فناوری «دوگیان»

علی باستی، عضو هیأت مدیره انجمن علمی پارک‌های فناوری و سازمان نوآوری ایران، طی سخنانی در این نشست از طراحی و راه‌اندازی جایزه «دوگیان» به منظور تقدیر از شرکت‌های دانش‌بنیان نوآور و ارزش‌آفرین خبر داد.

وی با اشاره به برگزاری تور‌های فناوری، کارگاه‌های آموزشی و انتشارات علمی در حوزه‌های نوآوری و فناوری، بر ضرورت وجود جایزه‌ای ملی برای تقدیر از فعالان این عرصه تاکید کرد.

باستی افزود: انجمن علمی پارک‌های فناوری با هدف ارج نهادن به تلاش‌های شرکت‌های نوآور، آیین‌نامه جایزه دوگیان را تنظیم کرده و این جایزه سالانه به برترین شرکت حقوقی در حوزه نوآوری و فناوری اهدا خواهد شد. نخستین دوره این جایزه در آبان‌ماه سال جاری در شهر زاهدان اهدا می‌شود.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: شرکت‌های متقاضی برای شرکت در این رقابت، باید عضو انجمن علمی پارک‌های فناوری بوده و یا در سازمان‌هایی عضویت داشته باشند که در این انجمن عضو هستند.

وی در پایان اذعان کرد: فراخوان شرکت در این جایزه از اواسط اردیبهشت‌ماه از طریق وب‌سایت انجمن به آدرس stpia.ir منتشر خواهد شد.

خروج از نسخه موبایل