نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

عدالت در سلامت به معنای بهره‌مندی همه افراد از سلامت برابر است

علی منتظری
با فرارسیدن هفته سلامت و گرامیداشت روز عدالت در سلامت (۱ اردیبهشت)، دکتر علی منتظری عضو هیات علمی جهاددانشگاهی، بر اهمیت عدالت در سلامت و ضرورت ایجاد فرصت‌های برابر برای تمامی افراد جامعه به منظور برخورداری از یک زندگی سالم و با کیفیت تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری سینا، علی منتظری رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه «عدالت در سلامت» مفهومی فراتر از دسترسی به خدمات سلامت است، بیان کرد: «این مفهوم به معنای فراهم کردن شرایط و فرصت‌های برابر برای تمام افراد جامعه است تا یک زندگی سالم، شاد، ایمن و با کیفیت داشته باشند.»

وی همچنین به این نکته مهم اشاره کرد که سلامت انسان‌ها تنها به عوامل زیستی و جسمانی وابسته نیست. بلکه عواملی مانند وضعیت اجتماعی، اقتصادی و محیطی نقش زیادی در تعیین سلامت افراد دارند.

دکتر منتظری توضیح داد: «محل تولد، شرایط زندگی، وضعیت اشتغال، سطح سواد، درآمد و دسترسی به خدمات سلامت، همگی می‌توانند به‌طور مستقیم بر سلامت افراد تأثیر بگذارند.»

وی در ادامه تأکید کرد که یکی از اقدامات اساسی برای تحقق عدالت در سلامت، شناسایی و رفع نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی است.

عضو هیات علمی جهاددانشگاهی افزود: «نابرابری‌ها در دسترسی به منابع و برخورداری از امکانات، مانند آموزش، اشتغال و خدمات رفاهی، نه تنها سلامت جسمانی و سلامت روانی- اجتماعی افراد را تهدید می‌کند، بلکه به عنوان عاملی برای بازنمایی و بازتولید کننده نابرابری‌های سلامت در نسل‌های آینده است.»

منتظری پنج عامل کلیدی را که به‌عنوان موانع اصلی تحقق عدالت در سلامت شناخته می‌شوند، چنین برشمرد: «سیاست‌های اجتماعی نامطلوب، مناسبات اقتصادی ناعادلانه، فضای سیاسی و حکمرانی ضعیف (بد)، مولفه‌های ساختاری معیوب و وضعیت نامناسب زندگی روزمره».

وی توضیح داد که این مسائل باعث می‌شوند برخی گروه‌های اجتماعی بیشتر در معرض خطر بیماری‌ها و مخاطرات سلامت قرار گیرند.دکتر منتظری افزود: ما می‌توانیم این پنج عامل را به دو عامل اصلی خلاصه کنیم که اول؛ بهبود شرایط زندگی عمومی و معیشت مردم و دوم توزیع عادلانه قدرت، ثروت و خدمات سلامت است.

رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه این نابرابری‌های اجتماعی، عامل اصلی بروز مشکلات بهداشتی هستند، بیان داشت: بی‌عدالتی اجتماعی نه تنها باعث بیماری‌ها می‌شود، بلکه خود عامل اصلی نابرابری در سلامت است. وی در ادامه تأکید کرد: برای رسیدن به عدالت در سلامت، سیاست‌گذاری‌ها باید به‌طور همزمان به مسائل مختلفی چون آموزش، اشتغال، مسکن، حمل‌ونقل و تأمین اجتماعی توجه کرد.

منتظری تصریح کرد: «این امر تنها با همکاری و همبستگی تمامی نهادها و بخش‌های مختلف سیاست‌گذاری، قانون گذاری و اجرایی کشور میسر خواهد شد.»

عضو هیات علمی جهاددانشگاهی همچنین به لزوم ارتقای آگاهی عمومی در زمینه سلامت اشاره کرد و گفت: «آگاهی‌بخشی به مردم برای درک بهتر از عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و نحوه تأثیر آن‌ها، گامی اساسی برای ایجاد یک جامعه سالم و عادلانه است. فقط زمانی که همه افراد جامعه به‌طور برابر از امکانات بهداشتی، آموزشی، مسکن و اشتغال برخوردار شوند، می‌توان به یک جامعه سالم و عادلانه دست یافت.

وی در پایان تأکید کرد که عدالت در سلامت باید به‌عنوان یک حق همگانی شناخته شود و نباید آن را محدود به گروه‌های خاص یا اقشار خاص کرد.

منتظری از تمامی نهادها، ارگان‌ها و فعالان حوزه سلامت خواست تا در هفته سلامت، اقدامات مؤثری برای گفتمان سازی در موضوع تحقق عدالت در سلامت و برقراری شرایط برابر برای همه افراد جامعه انجام دهند.

 

خروج از نسخه موبایل