مانند هر ماده غذایی دیگری، راه های مختلف برای خوردن سبزیجات وجود دارند: خام، بخار پز، پخته یا حتی سرخ شده؛ اما باید توجه داشت که برخی روش های پخت، باعث از بین رفتن ارزش غذایی سبزیجات می شوند.
بهترین روش مصرف سبزیجات
باید توجه داشت که حفظ ارزش غذایی سبزیجات به دو عامل: نوع سبزیجات و روش پخت بستگی دارد. سبزیجات با جدا شدن از ریشه اصلی، بخشی از ارزش غذایی خود را از دست می دهند.
یکی از راه های دیگری که منجر به کاهش ارزش غذایی سبزیجات می شود، کنسرو کردن یا بلانچینگ (قرار دادن سبزی در آب جوش یا در معرض بخار آب برای بیاثر كردن آنزیمهای آن) پیش از منجمد کردن است. این کار باعث کاهش چشمگیر ویتامین C موجود در سبزیجات می شود؛ درعین حال، زمانی که سبزی حاوی ویتامین C پخته می شوند، باقی مانده ویتامین نیز وارد آب می شود.
مطالعه صورت گرفته توسط محققان دانشگاه کالیفرنیا در دیویس نشان می دهد که بیشترین میزان کاهش مواد مغذی، ناشی از روش (نادرست) پردازش موادغذایی است؛ به عنوان مثال، نحوه پردازش یا پخت سبزیجات می تواند باعث کاهش 15 تا 55 درصدی سطح ویتامین C شود.
به گزارش سیناپرس، در روش پخت در مایکروویو، بدلیل سرعت بالای طبخ، ارزش غذایی سبزیجات بیش از روش های دیگر از جمله سرخ کردن یا پخت در آب حفظ می شوند.
مصرف سبزیجات به صورت خام یا پخته؟
باید به این نکته توجه داشت که مصرف خام سبزیجات به حفظ ارزش غذایی آنها کمک زیادی می کند، اما پخت سبزیجات همیشه بی فایده نیستند؛ به عنوان مثال، پختن هویج در آب باعث افزایش کاروتنوئیدها (مانند بتا- کاروتن) می شود؛ بخارپز کردن باعث کاهش میزان ویتامین C و کاروتنوئیدها می شود، اما میزان اسیدهای فنلی (نوعی از آنتی اکسیدان ها) را افزایش می دهد.
ساده ترین راه برای اطمینان از حفظ ارزش غذایی سبزیجات، رعایت این نکات است:
- چه سبزیجاتی بهتر است به صورت خام مصرف شوند؟
- مناسب ترین روش پخت برای سبزیجاتی که باید به صورت پخته مصرف شوند، کدام است؟
ذکر این نکته نیز ضروری است: با هر ذائقه ای که دارید، مصرف سبزیجات را ترک نکنید، چه به شکل خام یا به شکل پخته، چرا که بخش زیادی از مواد مغذی مورد نیاز بدن توسط سبزیجات تأمین می شوند.
مترجم: معصومه سوهانی
منبع: popsci
No tags for this post.