ثبت جهانی ۸ مسجد تاریخی فارس کلید خورد
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2025/02/IMG_20250209_203442-780x470.jpg)
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس با بیان اینکه فرایند ثبت جهانی ۸ مسجد تاریخی فارس آغاز شده است، گفت: این اقدام میتواند جایگاه استان را بهعنوان یکی از قطبهای مهم گردشگری مذهبی و تاریخی کشور تثبیت کند.
به گزارش خبرگزاری سینا، محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، امروز ۲۱ بهمنماه در نشست خبری با خبرنگاران در شیراز، بر لزوم حفاظت و ثبت آثار تاریخی تأکید کرد و گفت: فرایند مرمت و ثبت جهانی ۲۰ مسجد تاریخی استان آغاز شده است.
وی با اشاره به اولویتبندی این پروژه افزود: در مرحله نخست، مساجد مشیر، وکیل، نصیرالملک، عتیق و دو مسجد در داراب مرمت خواهند شد.
ثابت اقلیدی ادامه داد: همچنین در نشست شورای عالی بررسی ثبت جهانی آثار تاریخی کشور که از ۲۶ تا ۳۰ بهمنماه در شیراز برگزار میشود، روند ثبت جهانی مساجد تاریخی فارس آغاز خواهد شد. در نظر داریم ۸ مسجد تاریخی شامل مسجد جامع نیریز، مسجد جامع داراب، مسجد سنگی داراب، مسجد مشیرالدوله، مسجد وکیل، مسجد نصیرالملک، مسجد عتیق و مسجد نو را در فهرست ثبت جهانی قرار دهیم.
وی با بیان اینکه در دشت مرودشت نیز بیش از ۷۰ سنگنگاره تاریخی وجود دارد که تاکنون ثبت نشدهاند، تصریح کرد: با وجود تعداد زیادی کاروانسرا، تنها یک مورد ثبت شده و قنوات نیز در همین وضعیت قرار دارند که توجه بیشتر به این آثار ضروری است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در ادامه سخنان خود، از حضور این استان در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران خبر داد و گفت: این نمایشگاه، مهمترین رویداد گردشگری کشور است که هر سال بهصورت تخصصیتر برگزار میشود.
وی با تأکید بر ضرورت معرفی در تمامی فعالیتهای اقتصادی، اظهار کرد: در هر کسبوکاری که ارزش اقتصادی دارد، مهمترین نکته، معرفی محصول و خدمات به مخاطب است. در این راستا، برگزاری رویدادها یکی از مهمترین ابزارهای معرفی محسوب میشود. البته اولویت ما، میزبانی این رویدادهاست تا از منافع اقتصادی آن بهرهمند شویم، اما مشارکت در نمایشگاهها نیز اهمیت زیادی دارد.
ثابت اقلیدی با اشاره به برنامههای این استان در نمایشگاه، عنوان کرد: امسال استان فارس با چند رویکرد در نمایشگاه حضور دارد. یکی از این رویکردها، توجه به جایگاه سومین حرم اهلبیت (ع) و تقویت گردشگری زیارتی است که از نظر اقتصادی نیز اهمیت ویژهای دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس اضافه کرد: در تلاش هستیم تا با شهرهای مشهد و قم، مثلث کرامت نور را در حوزه گردشگری شکل داده و این موضوع را در نمایشگاه تهران بهطور جدی دنبال کنیم.
ثابت اقلیدی همچنین با اشاره به پیشینه تمدنی استان فارس، گفت: امسال با شعار «فارس، شکوه تمدن و تدین» در نمایشگاه حاضر خواهیم شد.
وی به اهمیت معرفی آثار تاریخی استان هم اشاره و تصریح کرد: یکی از محورهای اصلی حضور ما در نمایشگاه، معرفی سنگنگاره والرین است؛ مجسمهای که شکست والرین، امپراتور روم از امپراتوری ایران را به تصویر میکشد. رهبر معظم انقلاب نیز بر معرفی این اثر تاریخی تأکید کردهاند، چرا که فارس یکی از مهمترین خاستگاههای تمدن ایران محسوب میشود و معرفی این آثار نقش مهمی در شناساندن تاریخ و هویت فرهنگی استان دارد.
وی با اشاره به حضور استارتاپهای هوشمند در حوزه صنایعدستی، گردشگری و میراث فرهنگی در غرفه فارس، بر اهمیت نقش کودکان در سفر و برنامهریزی ویژه برای تقویت گردشگری کودک محور تاکید کرد و گفت: در غرفه فارس، ابتکاراتی برای ترویج گردشگری خانوادگی نیز در نظر گرفته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس به دیگر برنامههای غرفه این استان در نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران اشاره کرد و گفت: در این نمایشگاه، ۱۶ هنر سنتی در قالب کارگاههای زنده (ورکشاپ) به نمایش گذاشته خواهد شد و نمایشگاه را فرصتی ارزشمند برای معرفی توانمندیهای استان در حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی دانست.
ثابت اقلیدی همچنین با تأکید بر ضرورت حفاظت از آثار تاریخی فارس، بیان کرد: با توجه به گستردگی محور ساسانی و هخامنشی در فارس، حفاظت آثار تاریخی باید به سمت هوشمندسازی حرکت کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس خاطرنشان کرد: فارس بهعنوان پایلوت کشور برای هوشمندسازی حفاظت آثار تاریخی انتخاب شده است. در این راستا، پایش شبانه محدوده تخت جمشید تا بیضا با استفاده از پهپادهای دید در شب انجام خواهد شد.
وی با اشاره به کمبود نیروی انسانی در ادارات میراث فرهنگی شهرستانها، اعلام کرد: تاکنون مجوز جذب نیرو در این بخش صادر نشده بود، اما اکنون مجوز استخدام بیش از ۶ هزار نیروی متخصص گردشگری در سطح کشور اخذ شده که فارس سهم قابلتوجهی از آن دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس یادآور شد: با این اقدام، ساختار اماکن گردشگری استان پایدار خواهد شد و برای هر بخش از این اماکن، نیروی مشخصی تعریف میشود.