صابر فیضی مدیرعامل شرکت فناپ تلکام:
توسعه فیبرنوری در کشور به کمک شرکت های خصوصی انجام میشود
در سیستم های مخابراتی، کابل یکی از محیط های انتشار و انتقال اطلاعات از فرستنده به گیرنده به حساب می آید که امنیت بالایی هم دارد. در ایران و در دوره های مختلف وزارت ارتباطات در تلاش برای گسترش ارتباطات زمینی با عنوان فیبرنوری بوده است.
زهرا خلجی: در سال های اخیر به ویژه از اواخر دولت دوازدهم همواره تلاش بر این بوده است که ارتباطات مردم با قدرت و سرعت بیشتر به سمت ارتباطات زمینی پیش برود. از این رو شرکت های مختلفی مسئول گسترش و توسعه شبکههای فیبرنوری در کل ایران شدند. سهم شرکت های خصوصی در این رابطه در سال های اخیر پررنگ بوده است. صابر فیضی، مدیرعامل سابق شرکت مخابرات ایران که در سال 91 در این سمت بازنشسته است اکنون چند سالی است مدیرعامل شرکت فناپ تلکام است.
فیضی با توضیح درباره اینکه از چه زمانی گرایش به سمت فیبرنوری در دنیا آغاز شد، به خبرگزاری سینا گفت: «در جهان دو مجموعه در رابطه با این موضوع تصمیم گیری می کنند که یکی از آنها IOT به عنوان سازمان جهانی ارتباطات است و دیگری سمیناری است که همه ساله در بارسلون برگزار می شود. در سال 2013 جمع بندی این دو مجموعه این بود که “هیچ ارتباطات رادیویی جایگزین ارتباطات زمینی نخواهد شد.” از آن زمان دنیا به سمت تقویت ارتباطات زمینی رفت.»
یکی از مدیران عامل شرکت مخابرات ادامه داد: «کشورهای مختلف بر اساس شرایطی که داشتند تا کنون کار را پیش برده اند. به عنوان مثال کشورهای اروپایی و آمریکایی فیبرنوری را با کابل تقویت کردند که به خانه ها برسانند و در مدت زمان 10 سال با آرامش پیش رفتند تا اینکه کابل نوری به همه خانه ها رسید. در این بین البته چند کشور هم دچار عقب ماندگی شدند. مثلا آلمان به قدری از ابن قافله عقب ماند که در دو سال گذشته مجبور به جبران مافاقت شد. لندن هم تنها شهری است که در این زمینه با عقب ماندگی صددرصدی روبروست چرا که شهردار آنجا اجازه حفاری برای کار گذاشتن کابل را نمیدهد. تا زمانی که اختلاف اپراتورها با شهردار لندن حل نشود نیز پیشرفتی حاصل نخواهد شد.»
بیشتر بخوانید:
تولید تبلت ویژه نابینایان با هدف تسهیل آموزش و رفع نیازها
نجات جان بیمار قلبی با فناوری ایرانی
فیضی با اعلام اینکه ایران نیز در حوزه ارتباطات ثابت بسیار عقب مانده است و در بین کشورهای دنیا در رده 53 و 54 قرار دارد، افزود: «یکی از مشکلاتی که باعث این عقب ماندگی شده است گران بودن کابل مسی است. اما از اواخر دولت دوازدهم توجهی به فیبر شد که توسعه پیدا کند.»
او افزود: «االبته کابل نوری در ایران از سال های قبل بود حتی از زمان مدیرعاملی من در مخابرات تمام ارتباطات بین شهری را در سال های 85 و 86 اجرایی کردیم به طوری که شهرهای با جمعیت بالای 15 هزار نفر از دو مسیر، مراکز استانی حداقل از سه مسیر و 8 کلان شهر حداقل از چهار مسیر به کابل نوری متصل شدند.»
او در خصوص مزایای کابل نوری گفت: «کابل نوری علاوه بر سرعت و حجم کل و قیمت پاییف برای نگهداری یک حسن دیگر هم دارد که دنیا بیشتر به این دلیل به دنبال آن رفتند و آن این است که کابل نوری در مقابل بمبهای الکترومغناطیس صدمه نمیبیند. به این دلیل که کابل نوری هادی جریان الکتریکی نیست در مقابل صدمات نویز مقاوم است.»
فیضی درباره شرکت فناپ تلکام گفت: «این شرکت جوان ترین شرکت حوزه ارتباطات فناپ تلکام است و از سال 96 توسعه کابل نوری را در رشت و فولاد شهر شروع کردیم. در روشی که ما با استانداردهای سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پیش میرویم، تخریب در شهرها تقریبا صفر است. فقط حفره ای به عرض 10 و به عمق 45 سانتی متر کنده می شود یک میکرولب در آن کار گذاشته می شود و سپس با ماسه بادی، بتن و سپس آسفالت روی آن پوشانده می شود. این روش هم از حیث زمان بسیار سریع است و هم صدمه ای به شهرسازی نمی زند.»
فیضی درباره سرعت توسعه فیبرنوری در کشور گفت: «با تصویب قوانینی در مجلس برای گسترس هرچه سریعتر فیبرنوری وبرطرف کردن عقب ماندگی ها، کارها به بخش خصوصی واگذار شده است. بر این اساس مجوزهایی صادر شد و 10 شرکت مجوز توسعه شبکه را دارند که یکی از آن شرکت ها فناپ تلکام است.»
او افزود: «به جز دو شرکت اصلی مخابرات ایران و ایرانسل که به ترتیب 8 میلیون و 5 میلیون پوشش تعهد دارند، مابقی شرکت چیزی در حدود یک و نیم میلیون تعهد پوشش دارند. ما هم در حال حاضر کار را پیش می بریم و طبق برنامه ریزی قرار است کل تعهدات ده ساله خودمان را امسال تمام کنیم.»
او با تاکید بر اینکه نزدیک به 650 هزار از تعهدات را تا پایان سال گذشته انجام داد و به تایید سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی رسانده اند، گفت: «کل استان گیلان به جز آستارا، کل همدان به جز دو شهرستان و کل شهرستان مبارکه شامل فولادشهر و بهارستان در اصفهان و همچنین شهرستان ماهشهر در خوزستان در لیست پوشش های محوله به این شرکت است. ضمن اینکه هر شهری که تعهدات پوششی شروع شده است، همزان فروش تجهیزات نیز انجام شده است.»
او درباره فرهنگسازی استفاده از فیبرنوری بین مردم گفت: «بسیاری از مردم تصور می کنند کابل نوری امن نیست، اما این فناوری بسیار امن و مقاوم است. در کنترل ترافیک هم تاثیر گذار است. 80 درصد دوربین ها در تهران به کابل نوری وصل است. تجهیزات آن هم ارزان تر از سایر خدمات اینترنتی است. مودم های معمولی موجود در منازل با یک مبدل قابل تبدیل به مودم فیبرنوری است. بر اساس سیاست وزارت ارتباطات، فیبرنوری محدودیت پهنای باند هم ندارد و اگر دستگاهی که در خانه استفاه می شود توانایی داشته باشد تا یک گیگ پهنای باند وجود دارد.»