نگاهی به چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر
جشنواره موسیقی فجر فرصتی برای رونق اقتصادی جشنواره موسیقی فجر
جشنواره بین المللی موسیقی فجر در حالی به ایستگاه چهلم رسیده که با افزایش بودجه و رشد حضور هنرمندان و تمرکز بر مخاطبان داخلی و خارجی روبرو است و همین افزایش و رشد ۴۰ درصدی تأثیرات بسزایی بر چرخه اقتصاد هنر و ظرفیتهای درآمدزایی آن فراهم میکند، خصوصا اینکه امسال ۱۰۶ گروه در قالب ۱۴۶۴ هنرمند در ژانرهای مختلف به اجرا خواهند پرداخت و همین مسئله است که جشنواره بین المللی موسیقی فجر در همه این سالها با ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، فرصتهای جدیدی برای توسعه اقتصادی فراهم کرده است.
به گزارش خبرگزاری سینا، صنعت موسیقی مجموعهای گسترده از مشاغل را در بر میگیرد؛ از نوازندگان و آهنگسازان تا تولیدکنندگان تجهیزات صوتی و برگزارکنندگان رویدادهای موسیقایی. برگزاری این جشنواره، اشتغالزایی مستقیم برای هنرمندان و غیرمستقیم برای صنایع مرتبط مانند گردشگری، تبلیغات و تکنولوژیهای رسانهای ایجاد کرده است.
بودجه و سرمایهگذاری در هنر
امسال بودجه چهلمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر ۱۸ میلیارد تومان شده است که نسبت به سال گذشته رشد ۴۰ درصدی داشته است. این افزایش بودجه نشاندهنده توجه سیاستگذاران فرهنگی به تقویت زیرساختهای هنر موسیقی است. هر چند چنین بودجه ای هم باتوجه به حضور گروههای بین المللی در جشنواره و پرداختن به همه ژانرهای موسیقی در قالب یک رویداد مبلغ زیادی نیست اما می توان با سرمایه گذاری بهتر و جذب سرمایه گذاران در کشور به رشد این جشنواره که تنها جشنواره جامع موسیقی در کشور است کمک کرد، چرا که همین یک رویداد که در قالب بین المللی برگزار میشود میتواند گردشگران زیادی را داشته باشد که از کشورها و حتی شهرهای دیگر برای دیدن برنامه ها در سالن های تهران حضور پیدا میکنند.
عدالت اقتصادی و شنیداری در ارائه هنر
یکی از نکات برجسته این دوره، قیمتگذاری مناسب بلیتها و تخفیف ۵۰ درصدی برای دانشجویان و هنرستانهای موسیقی است. این اقدام، علاوه بر جذب مخاطبان بیشتر، عدالت اقتصادی در دسترسی به موسیقی را تقویت میکند. از آنجایی که در طول سال کنسرتهای موسیقی بعضا با بلیتهای گزاف فروخته میشود برگزار کنندگان جشنواره با در نظر گرفتن فضایی برای بهره مندی همه اقشار اجراهای موسیقی نواحی مردم وار را در فرهنگسرای بهمن با قیمتهای مناسبتر در نظر گرفتهاند.
گردشگری فرهنگی و موسیقی
حضور ۶ گروه بینالمللی و تأکید بر موسیقی نواحی ظرفیت بالایی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی ایجاد کرده است. گردشگری موسیقی، با فروش بلیت، رزرو اقامتگاهها و حمایت از صنایع محلی، میتواند درآمد قابل توجهی ایجاد کند. این امر، چرخهای از رونق اقتصادی را شکل میدهد که تأثیرات آن فراتر از زمان برگزاری جشنواره خواهد بود.
مشارکت استانها در برگزاری جشنواره
حضور پررنگ استانهای گوناگون ایران در برگزاری جشنواره موسیقی فجر در مرکز استان به صورت مستقل نیز یکی دیگر از راههای جذب گردشگر خارجی است چرا که توریست علاوه بر سفر و دیدن جاذبه های تاریخی و گردشگری از تمام ظرفیت استان برای بهره مندی از فضاهای هنری و موسیقی استفاده خواهد کرد.
احیای موسیقی بانوان و کودکان؛ گامی برای توسعه اقتصاد موسیقی
امسال در چهلمین جشنواره بین المللی موسیقی فجر توجه ویژه ای به موسیقی بانوان و کودکان شده است به طوری که فرهنگسرای نیاوران در دو سانس به ۱۲ گروه بانوان اختصاص داده شده است و فرهنگسرای ارسباران نیز به صورت ویژه میزبان اجرای کودکان و نوجوانان و ارکسترهای دانشجویان و هنرستانیهاست که علاوه بر دیده شدن بهتر این گروهها و ژانرهای موسیقی، میتواند ارزش افزوده اقتصادی به همراه داشته باشد.
در کل میتوان گفت چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، با تأکید بر ارتقای کیفی، افزایش بودجه، گسترش بخشهای نوین و تمرکز بر بازارهای بینالمللی، نقشی کلیدی در رونق اقتصاد هنر و موسیقی ایفا خواهد کرد چرا که این جشنواره نهتنها یک رویداد هنری، بلکه بستری برای بازگرداندن چرخه اقتصاد هنر و توسعه پایدار اقتصاد خلاق در ایران است.بنابراین با برنامهریزی دقیق و بهرهگیری از ظرفیتهای ملی و بینالمللی، موسیقی میتواند به موتور درآمدزایی هنر تبدیل شود و جایگاه ایران را در بازارهای جهانی ارتقا دهد.