نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

صفر تا صد استانداردهای ایمنی در کتاب راهنمای کاربردی مدیریت ایمنی، سلامت و محیط‌زیست

استانداردهای ایمنی

جلد سوم کتاب «راهنمای کاربردی مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست» به همت انتشارات جهاددانشگاهی خراسان رضوی به معرفی و بحث حرفه‌ای و تخصصی پیرامون استانداردهای ایمنی، چگونگی مدیریت حوادث و رویدادها، طرح شرایط اضطراری و صفر تا صد شیوه تدوین طرح ایمنی، سلامت و محیط زیست می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری سینا، جلد سوم کتاب «راهنمای کاربردی مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست» به عنوان یک راهنمای سریع در محیط کار و اجرا برای کارکنان صنایع و سازمان‌های مختلف به معرفی و بحث حرفه‌ای و تخصصی پیرامون استانداردهای ایمنی، چگونگی مدیریت حوادث و رویدادها، طرح شرایط اضطراری و صفر تا صد شیوه تدوین طرح ایمنی، سلامت و محیط زیست می‌پردازد.

استاندارد بین‌المللی سیستم‌های مدیریت ایمنی و سلامت شغلیISO 45001 در سال ۲۰۱۸ با هدف جلوگیری از آسیب‌ها و بیماری‌های مرتبط با کار و فراهم کردن محل‌های کار ایمن و سالم تدوین شده است که برای هر سازمانی صرفنظر از اندازه، نوع و فعالیت آن قابل اجرا است و پیاده‌سازی آن یک تصمیم استراتژیک و عملیاتی مهم است.

در استاندارد سیستم مدیریت ایمنی، سلامت، و محیط زیست (HSE-MS)، به مسأله محیط زیست توجه فراوانی شده که با اجرای آن تعهد مدیریت سازمان، اصولِ کاری، ساختار سازمانی، مدیریت ریسک، طرح‌ریزی فعالیت‌های کاری، ممیزی و انجام اقدامات اصلاحی و بازنگری فعالیت‌ها تببین می‌شود و اطمینان حاصل می‌شود که سازمان در مسیر درست ایمنی، سلامت، و محیط زیست حرکت می‌کند.

در این کتاب بر این نکته تاکید می‌شود که اساس سیستم مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست، رهبری و تعهد مدیریت ارشد سازمان و آمادگی آن به منظور فراهم کردن منابع کافی برای HSE است. شرکت باید یک فرهنگ سازمانی ایجاد کند که در آن به خواسته‌های شرکت در زمینه بهبود عملکرد HSE اعتقاد وجود داشته باشد، برای بهبود عملکرد HSE انگیزه وجود داشته باشد، افراد در زمینه HSE مسئول و پاسخگو باشند و در تمام سطوح برای توسعه سیستم مدیریت HSE مشارکت وجود داشته باشد.

همچنین در جهت پیشگیری از بروز وضعیت‌های اضطراری و جلوگیری از گسترش وضعیت‌های اضطراری به جامعه و آسیب رسیدن به افراد و اموال عمومی تدوین طرح واکنش در شرایط اضطراری (ERP) برای هر پروژه و سازمانی ضرورت دارد. در این کتاب روش‌های به‌روز واکنش در شرایط اضطراری، تشکیل کمیته اضطراری، تدوین دستورالعمل‌های آمادگی و واکنش اضطراری، ارتباط مؤثر با منابع خارجی مانند آتش‌نشانی و اورژانس و تمرین شرایط اضطراری کاملاً تشریح و آموزش داده شده است.

جان کلام کتاب ضرورت تدوین طرح ایمنی، سلامت و محیط زیست یا HSE-PLAN به معنای مجموعه‌ای از روش‌ها و اقدامات تعریف‌شده برای کنترل و مدیریت مخاطرات یک پیمان خاص یا سازمان در فازهای بهره‌برداری و ساخت است. هدف از تدوین طرح ایمنی، سلامت و محیط زیست تشریح کلیه فعالیت‌های تاثیرگذار بر HSE برای پیشگیری از بروز حوادث جانی، خسارات مالی، آسیب‌های زیست‌محیطی، بیماری‌های شغلی همکاران، کارفرما، پیمانکاران فرعی و کلیه افراد ذینفع و در نهایت بهبود عملکرد HSE در پروژه می‌باشد.

کتاب رهنمود می‌دهد که طرح تدوین‌ شده باید اهداف خود را شفاف بیان کند، منابع مورد نیاز را مطرح کند، برنامه زمانبندی داشته باشد، مسئولیت‌ها برای رسیدن به اهداف مشخص کند، روش‌های کاربردی دستیابی به اهداف را تشریح کند، سازوکارهای بازخورد به کارکنان در مورد عملکرد ایمنی آنها را تعیین کند و سازوکارهایی برای ارزیابی و پیگیری مشخص کند. براین مبنا صفر تا صد تدوین طرح ایمنی، سلامت و محیط زیست شامل هدف، دامنه کاربرد و تعاریف؛ خط‌مشی و اهداف؛ مدیریت ریسک HSE؛ الزامات قانونی و استانداردها؛ صلاحیت، آموزش و آگاهی؛ ارتباطات و مشارکت؛ مستندات HSE و کنترل عملیات و روش‌های اجرایی HSE را در این کتاب مطالعه خواهید کرد.

از فرازهای مهم کتاب تاکید آن بر امر آموزش همه کارکنان در زمینه HSE و همچنین در نظر گرفتن برنامه‌های انگیزشی برای تمامی پرسنل مانند جایزه ایمنی است که از اهمیت اجرای طرح ایمنی، سلامت و محیط زیست در همه سطوح یک سازمان حکایت دارد.

جلد سوم کتاب «راهنمای کاربردی مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست» تألیف دکتر قاسم ذوالفقاری در ۲۰۲ صفحه با قطع وزیری را انتشارات سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی رهسپار بازار کتاب کرده است.

منبع:سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی

خروج از نسخه موبایل