داور نهمین جشنواره ملی اسباببازی ایران با اشاره به اینکه سهم طراحان اسباببازی از لحاظ مادی و معنوی رعایت نمیشود بر ضرورت تدوین قوانین حمایتی از طراحان این حوزه تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری سینا، عطاالله پورعباسی با بیان اینکه امسال نسبت به سالهای قبل کیفیت اسباببازیها بهتر بود، گفت: کیفیت تولید، بخشهای مرتبط با سناریوها و جریانهایی که در بازیها دیده میشود، تقویت شده است. در یکی دو سال اخیر توجه ویژه به بخش سناریو شده و گروههایی از بازیسازان وارد این حوزه شدند. در بازیهای شناختی شاهد محتوای خوب هستیم.
داور نهمین جشنواره ملی اسباببازی بر لزوم ضرورت تغییر نگاه در جامعه نسبت به بازی و اسباببازی تاکید کرد و افزود: بازی در سالها و نسلهای قبل ابزارِ سرگرمی محسوب میشد. به همین دلیل یکی از اهداف خانوادهها و مربیان این بود که سهم بازی را زیاد نکنند تا بچهها بیشتر به تحصیل بپردازند. در حال حاضر بازی به عنوان یک ابزار آموزشی و تربیتی حتی در سطوح بالای آموزشی در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه امروزه حتی در آموزش پزشکی از بازی به عنوان ابزارِآموزشی استفاده میشود، بیان کرد: کیفیت آموزش از طریق بازی افزایش مییابد، بر این اساس نگاه به بازی باید تغییر کند. یکی از بسترهای ترویج این نگاه، جشنوارههایی هستند که در سطح استانی و ملی برگزار میشوند.
دوره گذار در صنعت اسباببازی را طی کردیم
داور نهمین جشنواره ملی اسباببازی اشارهای به صنعت اسباببازی کرد و گفت: وقتی یک صنعت تکامل پیدا میکند باید مراحل مختلفی را بگذراند. از وقت شکلگیری مفهوم تا ایجاد صنعت آن، راه زیادی در پیش است. ما دوره گذار را در صنعت اسباببازی طی کردیم و وارد دوره جدید شدیم.
بخش قابل توجه بازیها در کشور به نوعی کپیبرداری و گرتهبرداری از نمونههای خارجی است. رفع این مساله نیاز به اقدامات در سطح بالا اعم از قانونگذار و سیاستگذار دارد
وی لازمه بلوغ صنعت اسباببازی در کشور را پرداختن به دو مساله عنوان کرد و افزود: مساله اول این است که بازی و اسباببازی هنوز سنتیساز هستند و کارها در این حوزه از معادلههای بازارنوین کمتر پیروی میکند. ورود جوانان به این حوزه، به دلیل باور به بازار دیجیتال، این رویکرد را تغییر میدهد.
دبیر کارگروه بازیهای شناختی در ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی ادامه داد: مسئله دوم این است که وقتی یک محصول به بازار عرضه میکنیم، یک طرف طراح و طرف دیگر تولیدکننده است. طراحان نقش مهمی در صنعت اسباب بازی دارند در حالیکه متاسفانه حقوقشان به رسمیت شناخته نمیشود.
پورعباسی با بیان اینکه سهم طراحان اسباببازی از لحاظ مادی و معنوی لحاظ نمیشود، گفت: به همین دلیل شاهد هستیم که بخش قابل توجه بازیها در کشور به نوعی کپیبرداری و گرتهبرداری از نمونههای خارجی است. رفع این مساله نیاز به اقدامات در سطح بالا اعم از قانونگذار و سیاستگذار دارد.
تدوین قوانین حمایتی از طراحان اسباببازی ضروری است
داور نهمین جشنواره ملی اسباببازی ادامه داد: نظام قضایی ما باید با کپیرایتها در حوزه اسباببازی آشنا شوند. همانگونه که حقوق مولفان تصویب شد، این مساله باید برای طراحان اسباببازی هم لحاظ شود. در این راستا شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی میتوانند نقش برجستهای ایفا کنند.
وی با اشاره به ضرورت تدوین قوانین حمایتی از طراحان اسباببازی بیان کرد: دستگاههای قضایی نیز باید کمک کنند تا در محاکم از حقوق معنوی طراحان دفاع شود. وقتی طراحان احساس حمایت کنند، طرحها را با خیال راحت در اختیار تولید کنندگان قرار میدهند. تمام اینها روی توسعه اکوسیستم صنعت اسباببازی اثرگذار است.
آثار طراحان داخلی قابل ارائه به شرکتهای خارجی است
پورعباسی معتقد است، مقایسه با محصولات داخلی با خارجی نشان میدهد طراحان ما به لحاظ خلاقیت و نوآوری در سطح خوبی هستند و اگر حمایت شوند طرحهایشان حتی برای شرکتهای خارجی قابل ارائه است و در این راستا بستر خوبی برای توسعه اقتصادی کشور نیز فراهم خواهد شد.
داور نهمین جشنواره ملی اسباببازی ایران تصریح کرد: طراحان باید هویت مستقل داشته باشند، باید حقوق معنوی برای آنها تعریف شود که بتوانند به خوبی نقش خود را با خیالی راحت ایفا کنند. کارهای خوبی در این زمینه انجام شده است که از آن جمله میتوان به ایجاد شورای نظارت بر اسباببازی اشاره کرد. البته تا نقطه مطلوب فاصله زیادی است.
دبیر کارگروه بازیهای شناختی در ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی ریاست جمهوری با بیان اینکه در چند سال اخیر اتفاقهای خوبی برای طراحان افتاده است، عنوان کرد: شورای نظارت بر اسباببازی طرحها را ثبت میکند و این اتفاق خوبی است. سال قبل کانون طراحان بازی به عنوان تشکل صنفی خودجوش تشکیل شد که میتواند نقش خوبی در این راستا ایفا کند.
نهمین جشنواره ملی اسباببازی با شعار«بازی، تمرین زندگی» ۲۵ دی تا ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ صبح تا ۲۰ در مرکز آفرینشهای فرهنگی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب تهران در حال برگزاری است.
منبع: ایرنا