نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

کمیت حداقلی و رقابت حداکثری؛ نگاهی به دو شاخصه مهم جشنواره تئاتر فجر ۴۳

جشنواره تئاتر فجر

چهل‌وسومین دوره جشنواره تئاتر فجر در حالی از امروز آغاز به کار خواهد کرد که یک چابک‌سازی در بخش‌ها و پذیرش آثار به‌نسبت دوره قبلی صورت گرفته است. همچنین تلاش شده تا با ابتکارهایی چون برگزاری کلاس‌های انتقال تجربه با حضور اساتید صاحب‌نام، اجرای آثار شایسته رویدادهای مهم تئاتری کشور و رقابتی شدن «فجر پلاس» زمینه رونق بیشتر جشنواره فراهم شود.

به گزارش خبرگزاری سینا، بزرگ‌ترین رویداد تئاتری کشور، از امروز چهارشنبه سوم بهمن آغاز به کار خواهد کرد. چهل‌وسومین دوره جشنواره تئاتر که قرار است طی ۱۰ روز، بیش از ۱۰۰ نمایش را در گونه‌های مختلف برای علاقمندان اجرا کند.

جشنواره امسال فارغ از تمام بخش‌های معمول این رویداد، چند اتفاق خوب را در خود جای داده است. یکی از این رویکردهای خوب، برگزاری کارگاه‌هایی با حضور قطب‌الدین صادقی، حمیدرضا نعیمی، امیر دژاکام و نادر برهانی‌مرند است که می‌تواند فوائد بسیاری در حوزه انتقال تجربه محسوب شود علی‌الخصوص آن‌که در زمان برگزاری جشنواره، استقبال حداکثری از جانب علاقمندان به عمل می‌آید و این روند با توجه به اعتبار سنگین اساتید و نیازمندی مخاطبان این کارگاه‌ها، قطعا بر اهمیت آن و بهینه‌شدن فرآیند انتقال تجربه کمک شایان‌توجهی می‌کند.

طرح‌هایی در خدمت جذب مخاطبان بیشتر

همچنین در این دوره قرار است اجراهایی از جشنواره تئاتر کویر، سودای عشق، مقاومت و توان‌بخشان به روی صحنه برود که این اتفاق می‌تواند فراگیری خوبی در باب اشاعه نگاه منحصری که در این رویدادها جاری است، رقم بزند. همچنین موقعیت مناسبی است که آثار شایسته این رویدادها، از کمیت مخاطب خود خارج شده و با طیف مخاطبان گسترده‌تر و متفاوت‌تری مواجه می‌شوند و می‌توانند محک خوبی در این زمینه بخورند.

در بخش «به اضافه فجر»(فجر پلاس) نیز یک ابتکار درخور رقم خورد و آن، رقابتی شدن این بخش محبوب است. اتفاقی که طی آن، مدیران تماشاخانه‌های خصوصی، حداکثر ۳ اجرای منتخبی که طی یک سال اخیر میزبان آن بودند را به دبیرخانه فرستادند تا در انتها، از ۳ نمایش برتر این حوزه تقدیر به عمل آید. این اتفاق با توجه به جنبه رقابتی شدن آن و البته انتخاب آثار توسط بخش خصوصی، می‌تواند برآیند بسیارخوبی از فعالیت بخش خصوصی طی یک سال اخیر به حساب آید که مشوق مناسبی برای فعالان این حوزه است.

این ۳ اتفاق خوب، افت کمیت نسبی آثار این دوره در مقایسه با جشنواره سال گذشته را تاحدود زیادی جبران می‌کند و حتی می‌تواند در نگاه دیگر، به جذب مخاطبان هدف از جنسی دیگر منجر شود که تنور این رویداد مهم را گرم‌تر می‌کند.

افزایش بودجه و کاهش تعداد آثار حاضر در جشنواره

اگرچه مشکل ادوار اخیر جشنواره که مربوط به بحث هزینه است، برای امسال نیز همچنان پابرجاست که این اتفاق باتوجه به هزینه‌بر بودن اقدامات مدیریتی در حوزه تئاتر، اجازه مانور بیشتر را به مدیریت نمی‌دهد. بودجه امسال اگر تماما محقق شود، قطعا نمی‌تواند تکافوی هزینه‌های یک رویداد بین‌المللی در حوزه تئاتر که به‌صورت گروهی صورت می‌گیرد را پوشش دهد چه برسد به آن‌که ابتکارهایی نیز بخواهد طی آن مطرح شود.

تا اینجا که استقبال خوبی از جشنواره به عمل آمده است. همان‌گونه که انتظار می‌رفت، پیش‌فروش بلیت نمایش‌ها در اکثر بخش‌ها با استقبال خوبی همراه شده است. همچنین ایده‌هایی برای بیشتر دیده‌شدن نمایش‌های خیابانی در نظر گرفته شده است تا این گونه از اجراها نیز در مقایسه با اجراهای صحنه‌ای، از حمایت‌ خوبی برخوردار باشد.

اتفاق خوب دیگری که در جشنواره امسال شاهد خواهیم بود آن‌که تقریبا تمامی استان‌های کشور در بخش‌های مختلف این رویداد، نمایندگانی دارند. مهندسی خوبی برای پذیرش آثار مختلف در تمامی بخش‌های جشنواره صورت گرفته تا هر استان، با در نظر گرفتن وجوه کیفی، حداقل یک نماینده در این دوره از جشنواره داشته باشد. این تنوع جغرافیایی گروه‌های اجرایی سبب تقویت انگیزه در گروه‌های شهرستانی، تنوع مخاطبان و البته گسترش عدالت تئاتری خواهد بود و جنبه ملی این رویداد را پررنگ‌تر خواهد نمود.

هر چند در این دوره انتقادهایی همچون کاهش بخش‌های جنبی به‌نسبت دوره قبل و البته کاهش نسبی آثار مطرح است که باید دید این افت کمی محسوس، چه تاثیری بر روی تکثر اجراها و البته کیفیت آثار حاضر در این دوره خواهد داشت.

منبع: ایرنا

خروج از نسخه موبایل