مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: فیبرهای موجود در نان و غذا در صورتی که با روش صحیح بهکار برده شوند باعث پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش خواهد شد.
حجت اله کمکی با بیان این نکته که درحال حاضر توجه ویژهای به ارتقای کیفیت نان و تولید نانهای سبوسدار و نان کامل از سوی مسئولین و بهویژه وزارت بهداشت شده، اظهار کرد: با تغییر سبک مصرف از نانهای سفید به نان های سبوس دار(تیره) تقاضا برای تولید و مصرف این نوع نان ها افزایش پیدا کرده و با رعایت سبک زندگی و تغذیه سالم شاهد ارتقاء سلامتی هم وطنان خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه فیبرهای غذائی نقش بسزائی در پیشگیری از اختلالات دستگاه گوارش و یبوست دارند، ادامه داد: این فیبرها در غذاها موجب تنظیم عملکرد سیستم گوارشی میشوند و در پیشگیری از دیابت، ابتلا به چربی خون بالا و حتی پیشگیری از برخی سرطانهای دستگاه گوارش نقش دارند و از طرفی مواد سمی حاصل از تجزیه مواد غذائی را جذب و از روده دفع میکنند.
کمکی افزود: متخصصین امر برای پیشگیری از چاقی، دیابت، افزایش چربی خون، تنظیم و پیشگیری از برخی بیماریهای دستگاه گوارش همواره توصیه به مصرف مواد غذائی حاوی فیبر از جمله نانهای سبوسدار و نان کامل میکنند اما برای اینکه سبوس نقش و تأثیرات مفیدش را در سلامتی افراد ایفا کند لازم است نانوایان یک سری شرایط را رعایت کنند.
مدیر نظارت بر غذا و فرآوردههای خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو در ادامه تصریح کرد: سبوس باید همراه با آرد، فرآیند تخمیر را بطور کامل و در مدت زمان کافی طی کند و نانوایان از پاشیدن سبوس خام بر روی سطح خمیر تخمیر شده و آماده پخت خودداری کنند.
وی با بیان این که از نظر علمی اثبات شده است که سبوس خام مادهای بنام اسید فیتیک دارد و اگر تخمیر نشده باشد با یونها و املاح دو ظرفیتی مانند آهن، کلسیم و فسفر ترکیب شده و آنها را از بدن دفع میکند گفت: بلانکیتها موجب آسیب به دستگاه گوارش میشوند.
کمکی با اشاره به افزودنیهایی که موجب آسیب به مصرف کنندهها میشود گفت: نانوایان توجه داشته باشند که به هیچ وجه از مواد و افزودنی های غیر مجاز مانند جوش شیرین و جوهر قند(بلانکیت) که به دستگاه گوارش مصرف کننده آسیب می زند یا نمک بیش از اندازه مجاز که برای مصرف کنندگان مضر است نباید استفاده کنند.
وی بیان کرد: علاوه بر رعایت مدت زمان تخمیر، مراحل مختلف آماده سازی خمیر از انتخاب مواد اولیه گرفته تا مخلوط کردن خمیر، فرآوری و دست ورزی خمیر و پخت مناسب نان باید بهطور کامل انجام شود تا یک نان مرغوب با پخت کامل و مناسب در اختیار مردم قرار گیرد و موجب کاهش ضایعات نان شود.
گزارش: فاطمه عزیزی هرمز