تفاهمنامهای برای همکاری متقابل و حفظ امنیت شغلی بین کانون کارگردانان سینمای ایران و انجمن صنفی عکاسان سینما امضا شد.
به گزارش خبرگزاری سینا، نشستی با حضور فریدون جیرانی، محمدرضا عرب، سامان سالور، دانش اقباشاوی، مهدی جعفری، اصغر نعیمی و وحید موسائیان هیئت مدیره کانون کارگردانان سینمای ایران و محمد فوقانی، علی نیک رفتار، امیر عابدی، حسن شجاعی اعضای هیئت مدیره انجمن صنفی عکاسان سینمای ایران، برای بررسی چالش های چگونگی اجرای امنیت شغلی و امضای تفاهمنامه ای در این زمینه در خانه سینما برگزار شد.
در ابتدای این جلسه محمد فوقانی با اشاره به چالش های عکاسی فیلم و دغدغه انجمن صنفی عکاسان سینما در این زمینه تاکید کرد: به جهت ایجاد بهتر امنیت شغلی، کارگردانان سینمای ایران که از ارکان مهم و هدایتگر آثار سینمایی و نمایش خانگی هستند، باید نسبت به حضور عکاس حرفه ای در آثارشان حساس تر باشند و با دقت و وسواس بیشتری به این موضوع نگاه کنند، چرا که در نهایت خروجی تبلیغات آنها که مهم ترین بخش آن عکس است تاثیر مستقیمی در نحوه معرفی محصول دارد.
عکسها روایتی ماندگار از فیلم هستند
امیر عابدی نیز در ادامه با تاکید بر اینکه نیاز است کارگردان به عکس های اثرش حساس باشد، گفت: طبیعی است که فیلم ها طی سالیان به فراموشی سپرده می شوند، اما عکس ها که اساساً روایتی است از شرایط اجتماعی و سیاسی جامعه همواره باقی می مانند.
وی اضافه کرد: باید به این موضوع هم توجه کرد که عکاسی سینما با توجه به تجهیزاتی که عکاس به همراه دارد در مقابل دستمزدی که عکاس می گیرد رقم چندانی نیست اما حضور عکاس حرفه ای برگ برنده یک اثر سینمایی یا نمایش خانگی محسوب می شود.
علی نیک رفتار نیز تصریح کرد: پیش از این نیز جلسات مختلفی از طرف انجمن عکاسان سینما با کانون کارگردانان برگزار شده است و هدف از جلسات این است که عکاسان حرفه ای سینما مورد حمایت اعضای کانون کارگردانان قرار بگیرند. باید به این موضوع واقف باشیم که اساساً عکاسان حرفه ای سینما به آگاهی در کارشان رسیده اند که نتیجه نهایی کارشان برای تهیه کننده و کارگردان رضایت بخش است. این حرف به این معنا نیست که ما مانعی برای کار عکاسان غیر صنف ایجاد می کنیم، بلکه به نظر می رسد از گذشته تا به امروز عکاسی سینما برای عده ای که دغدغه این حرفه را ندارند مجوزی برای ورود به سینما است و عکاسان غیر حرفه ای به ماهیت اصلی عکاسی فیلم ضربه می زنند.
حسن شجاعی در ادامه گفت: نگاه کارگردانان سینما برای عکاسان مهم است و دوست داریم نگاه شما به عکاسی فیلم سخت گیرانه باشد و از عکاسان حرفه ای و عضو صنف بیشتر استفاده کنید. این روزها بحث حضور عکاسان غیر حرفه ای در سینما بیشتر از سابق است. عکاسانی که نمی توانند خواسته تهیه کننده و کارگردان را در تبلیغات اثر برآورده کنند و تصور می کنم می توان به این موضوع پر اهمیت توجه ویژه ای داشت.
به نسل جدید فرصت تجربه بدهیم
فریدون جیرانی در ادامه این جلسه عنوان کرد: باید بپذیریم که نسل ها تغییر می کنند و نسل جدید جایگزین می شود. یاد حسین ملکی و رضا بانکی به خیر. نسل عوض شده و عکاسان دیگری جای آنها را گرفته اند. موضوعی که از ابتدا به آن اشاره کردید ۲ وجه دارد؛ وجه کیفی آن قطعاً مهم است. یعنی کارگردان از عکس دفاع کند. همچنان که باید از فیلمبردار و باقی همکارانش در یک فیلم یا سریال دفاع کند. موضوعی که باید در نظر بگیرد هم این است که اساساً به نسل جدید امکان بدهید که وارد شوند و تجربه کنند. حرف های شما مبنی بر حساسیت کارگردان نسبت به عکس بسیار مهم و درست است. ما طی این جلسات می توانیم به یک چشم انداز و راه حل مشترک برسیم و باید به این موضوع صنفی نگاه شود.
برگزاری ورک شاپ با هدف فرهنگسازی
محمدرضا عرب نیز تاکید کرد که باید به این موضوع آگاه باشیم که تغییر نسل داده ایم و سینما هم از چرخه خانواده ها خارج شده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه شما راه را برای عکاسان تازه کار باز گذاشتید که با اجازه گرفتن از صنف شما قبل از ورود به پروژه می توانند مشغول به کار شوند. این مسیر باید شکل و شمایل خاص خودش را پیدا کند. پیشنهادم برگزاری ورک شاپ بین کانون کارگردان ها و عکاسان سینما است. به نظر من زمانی که تریبون داشته باشیم می توانیم در مورد کیفیت عکس صحبت کنیم.
بدعت جدید پلتفرمها در عکاسی تبلیغاتی
سامان سالور در بخش دیگری از این جلسه گفت: بسیاری از اوقات عکاس توسط تهیه کننده به پروژه معرفی می شود و شاید کارگردان در میان مشغله های بی شماری که دارد این بخش کمی از چشمش پنهان می ماند. اما واقعیت این است که نگرانی انجمن عکاسان سینما را کاملاً درک می کنم و پیشنهادم برگزاری چنین جلساتی با تهیه کنندگان هم است تا در نهایت این صحبت ها به یک تفاهمنامه اجرایی ختم شود و قدرت اجرایی داشته باشد تا عکاسی که مورد تایید صنف شما نیست، نتواند کار کند.
وی افزود: این بدعت جدید پلتفرم ها را متوجه نمی شوم که غیر از عکاسی که در صحنه حضور دارد، عده ای دیگر برای تبلیغات سریال عکاسی می کنند. وقتی بهترین عکس ها را در صحنه داریم چرا باید تن بدهیم به عکس های تکراری تبلیغاتی از سریال ها؟ این هم موضوعی است که باید در مورد آن صحبت شود.
دانش اقباشاوی نیز در بخش دیگری از این جلسه تصریح کرد: عکاسی مادر سینما است. دوره ای که فیلم کوتاه می ساختم یا دستیار کارگردان هایی بودم که عکس برای آنها مهم بود ارزش و جایگاه واقعی عکس مشخص تر بود. الان دوره تهیه کننده محوری هم نیست بلکه دوره سرمایه محوری است. پیشنهاد من هم به انجمن عکاسان این است که کمی شرایط عضویت را ساده تر کنند.
فوقانی در ادامه صحبت های اقباشاوی تاکید کرد که در حال حاضر هم شرایط عضویت در انجمن عکاسان سینما پیچیده و سخت نیست. اما بسیاری از عکاسانی که صرفاً با داشتن دوربین عکاس فیلم یا سریال می شوند و مراحل حضور در صنف را رعایت نمی کنند، طبیعتاً خروجی خوبی هم برای آثار سینمایی و نمایش خانگی ندارند.
مهدی جعفری نیز عنوان کرد: بهتر است به برگزاری ورک شاپ ها با همکاری کانون کارگردانان و انجمن عکاسان فکر و آن را اجرایی کنیم.
تغییر شکل تبلیغات در سینما
اصغر نعیمی نیز در ادامه گفت: من فکر نمی کنم تهیه کننده به دلیل صرفه جویی در هزینه های فیلم از عکاس غیرحرفه ای استفاده می کند. به نظر من دلیل آن تغییر شکل تبلیغات است. واقعیت این است که زمان ساخت فیلم یا سریال به عنوان کارگردان آنقدر روی مسائل دیگر باید چانه بزنیم که گاهی عکس به حاشیه رانده می شود. تصور می کنم موضوع امنیت شغلی عکاسان سینما باید در شورای عالی تهیه کنندگان نیز مطرح شود تا با آن دوستان هم به نتیجه مشخص و درستی برسیم.
وحید موسائیان از دیگر اعضای هیئت مدیره کانون کارگردانان نیز تصریح کرد: ما هم در کانون کارگردانان با این موضوع رو به رو هستیم و کارگردان هایی مشغول به کار هستند که اصلاً آنها را نمی شناسیم. این رویایی است اگر فکر کنیم کارگردان می تواند در انتخاب همه عوامل دخالت کند. تا زمانی که صنف، خانه سینما و کانون کارگردان ها قدرت ندارد، تفاهم نامه هم به جایی نخواهد رسید. شاید نیاز است انجمن عکاسان به جای برگزاری سالانه یک جشن، برنامه های دیگری هم برگزار کند. باید جوان ها را جذب کنید و به آنها آموزش بدهید.
در پایان تفاهمنامه ای در راستای همکاری متقابل و حفظ امنیت شغلی بین کانون کارگردانان سینمای ایران و انجمن صنفی عکاسان سینما امضا شد.
منبع: مهر