وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین نشست خبری:
طرح استفاده از هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ در حال انجام است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت مردمیسازی و عدالت فرهنگی را از ابتدای دولت چهاردهم در دستور کار قرار دادهایم، مردم به شکل عادلانه باید در برنامهها حضور داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری سینا، سیدعباس صالحی صبح یکشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: حوزه رسانه فضای بیدار و رصدگری بر فضای دولتمردان است و باید خوشحال باشیم این فضا در مسیر به ما در راه تکامل و نقد و پیشنهاد کمک می کند.
وی افزود: من نیز رسانهای بودم و اعتقاد دارم اگر به جایگاه رسانه توجه شود در راه توسعه و عدالت قدم برداشتهایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برنامههای چهارگانه ارائهشده این وزارتخانه به مجلس، با تاکید بر اینکه التزامی باید داشت که این برنامهها چه مسیری را طی کرده است، تصریح کرد: از ابتدای دولت چهاردهم چهار برنامه را پیگیری میکنیم که اولین برنامه مردمیسازی و عدالت فرهنگی است. مردم به شکل متعادل و عادلانه در برنامهها باید حضور داشته باشند و از آن بهرهمند شوند که بخشی مبتنی بر چشماندازهای قبل بوده و بخشی هم اصلاح شده است.
صالحی ادامه داد: مسیر حوزه فرهنگ باید روان و سهل باشد و در مسیر مقررات هم باید به تسهیلگری فکر کرد. این مسیر را مجددا با جدیت شروع کردیم و امیدواریم تا پایان سال شرایط هم در بحث مجوزها هم در تعداد صدور مجوزها تسهیل شود.
وی با اشاره به دومین برنامه این وزارتخانه گفت: شفافسازی یکی از اقدامات جدی است که در دستورکار قرار گرفته است و تاکید داریم تصویر درستی از خدمات ارائه شود در همین راستا کمیته شفافسازی راه افتاده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: تا الان ۲۰۰ سند را بارگذاری کردیم که از حسابرسی موسسات تا حقوق دریافتی، اطلاعات کارکنان، هزینهکرد دستگاهها، مدارک درجه هنری، کارت صلاحیت تدریس، آرای دیوان را شامل میشود، در واقع تمام مواردی که به فرهنگ مربوط میشود.
صالحی در مورد قانون عفاف و حجاب گفت: این قانون با تاخیر زمانی در ابلاغ روبهرو شده است. یکی از پیشنهاداتی که وجود دارد لایحه جایگزین است و دو مجرا میتوانند برای این لایحه جایگزین با هم حرکت کند که معاونت حقوقی ریاستجمهوری یکی از این مجراها است و مسیر این لایحه جایگزین را پیش خواهد بُرد و شورای فرهنگی در حد مصوبات عمل میکند.
وی همچنین درباره طرحهای حاشیهای دوره قبلی و بودجه فرهنگ و هنر اظهار کرد: درست است که در شرایط ویژهای آمدم ولی اینطور نبود که کار با تاخیر همراه شود چراکه با وزارت فرهنگ آشنا بودم و این آشنایی قبلی کمک میکرد تا بتوانم سریعتر و متفاوتتر عمل کنم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: به دلایلی مانند شهادت آیتالله رئیسی و انتخابات ریاستجمهوری، وزارت فرهنگ در شرایط نیمهمستقر بود که البته طبیعی هم بود؛ در این چند ماه جشنوارههای متعدد و متنوعی در حوزههای فرهنگ و هنر برگزار شد. این رویدادها بینقص نبودند اما با توجه به دورهای که پشت سر گذاشتیم معاونتها تلاش کردند این رویدادها قابل دفاع باشند. در واقع تلاش کردیم افقها و برنامههای جدید را تعریف و بارگذاری کنیم و از برخی برنامههای غیرقابل ادامه فاصله بگیریم و این امر نیازمند تثبیت است. همیشه میشود پس زد ولی نباید عجله کرد، باید در صورتی که جایگزینی داریم این طرحها را پس بزنیم. وقتی به نتیجه مطلوب برسیم این بارگذاریها تغییر خواهند کرد.
طرح استفاده از هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ در حال انجام است
صالحی با شاره به برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه فناوریهای نوین، تصریح کرد: طرح استفاده از هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ در حال انجام است. سند نظام محتوا و خدمات محتوا آماده و در حال ارائه آن، هستیم. دولت الکترونیک به صورت جدی در حال تداوم است و اقداماتی صورت گرفته اما کار قابل توجه داریم.
وی در ادامه به مسکن خبرنگاران اشاره و اظهار کرد: من هم در حد گزارشهایی که چه اتفاقاتی افتاده خبر دارم و جریان مسکن و گزارشهای موجود، گزارشهای خوبی نیست و مسکن در بخشهای مختلف شرایط مناسبی ندارد و باید از معاونت مطبوعاتی پیگیری انجام شود.
وی با اشاره به چالشهای حوزه فرهنگ گفت: چالش عمده در کل حاکمیت، چالش سرمایه اجتماعی و کاهش اعتماد مردم به حکمرانان است. روشن است که در حوزه فرهنگ و هنر شتاب بیشتری پیدا کرد، عوامل مختلفی باعث گسست و گسل در سرمایه اجتماعی فرهنگی هنر نسبت به نظام حکمرانی شده که قالبهای مختلف دارد از قهر و فاصله تا نفرت و اعتراض را شامل میشود. این واقعیت اجتماعی خود ماست که باید آن را بفهمیم و با برداشت درست با آن مواجه شویم. کل جامعه دچار اغتشاشات ذهنی و معرفتی است و در اصحاب فرهنگ و هنر مضاعف شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مهمترین مسئله این است، اگر اعتماد ذینفعان را نداشته باشید کاری درست اتفاق نمیافتد و موجب میشود کاری را که شروع میکنیم، از همان ابتدا از دیوار بیاعتمادی فرو بریزد. این اهم چالشهاست و تلاش کردیم و کار سختی بود، زیرا اعتماد یک شبکه است و تلاش بنده این بوده است.
صالحی با تاکید بر اینکه روزهای سختی را پیشرو داریم تصریح کرد: سعی داریم با توجه به موقعیت ایران و بحرانهایی که ممکن است در پیش داشته باشیم، گردهم بیایم و از نزدیک باهم باشیم، حرف هم را بهتر بفهمیم و مهمترین چالش این بوده است. بخشهای دیگر نظام حکمرانی را به اینکه جامعه ما قابل اعتماد و قابل احترام است متوجه کنیم و اعتماد از دست رفته را برگردانیم.
رایزنی درباره قیمت کاغذ
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی درباره قیمت کاغذ و کتاب نیز تصریح کرد: در سالهای پیش با توجه به ثبات نسبی قیمت کاغذ و یارانههای بودجهای که از حالت ارزی در خدمت کتاب قرار میگرفت مدیریتی به طور نسبی در مورد قیمت کاغذ حاکم بود اما در سالهای اخیر این موضوع نبوده است؛ حوزه ارز در نوسانات قیمت کتاب موثر است و نامهای به آقای عارف در مورد قیمت کاغذ داشتیم تا ببینیم شرایطی که در کشور در حوزه نوسانات قیمت ارز حکمفرماست چطور پیش میرود. در هرصورت قیمت کاغذ این خطر را جدی میکند که کتاب به شکل کالای لوکس درآمده است.
وزارت ارشاد مرشد نیست، کارگزار مردم و کارگزار قانون است
صالحی درباره موضوع ممیزی کتابها هم گفت: در بحث ممیزی کتابها اختلاف نظر و اختلاف سلیقه به وجود میآید، باید از سلیقهها بکاهیم نه اینکه آنها را از بین ببریم، باید باب گفتوگو را باز کنیم. گفتوگوها را باید به رسمیت بشناسیم. وزارت ارشاد مرشد نیست، کارگزار مردم و کارگزار قانون است.
وی درباره به رسمیت شناختن موسیقی رپ، موسیقی خیابانی و با اشاره به بازگشت هنرمندان خارج از کشور گفت: این سوالها مهم است ولی اینکه این مقدار علاقه به موسیقی کرهای در سالهای گذشته در کشور به وجود آمد این بازخواست از خودمان را پدید میآورد که چه کردیم مذاق نسل جدید اینطور شده است؛ من نمیخواهم بگویم آن سوالها مسئله نیستند ولی مسئله اصلی این است که وقتی جریان موسیقیای که میتوان به سمت آن رفت تنگ شده، به اینجا میرسیم. بحثهایی که درباره سند موسیقی داشتیم نشان میدهد که فضاهایی به وجود آمده که یک قدم به جلو است و ما باید براساس دغدغههای مبنایی پیش برویم تا به سوالهای روبنایی برسیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره طرح ساخت پایتخت فرهنگی و هنری در پایتخت توضیح داد: طرحی در دولت قبل مطرح بود و زمینی در نظر گرفته شده بود. اما این طرح منابع اعتباری قابل توجهی را نیاز دارد، تأمین این مقدار بودجه در همان زمان نیز محل تردید بود. البته پرونده ادامه دارد و دوستان در حال بررسی هستند.
صالحی افزود: پروژههای نیمهتمام همیشه معضل هستند، اینکه کلنگی زده شود و بعد بشود آینه دق، اگر طرحی بخواهد انجام شود نباید به گونهای باشد که شروع شود ولی بعد از آن رها شود. اکنون نیز منابع مورد تردید است، اگر این تردید را حل نکنیم نمیشود، کار را شروع کرد.
وی همچنین درباره وضعیت بودجه وزارت ارشاد نیز گفت: دوستان ما در رسانه این موضوع را دنبال کنند، این موضوع بخشی از کار شماست. اینکه جمعی مدعی بودند بودجه ۲۰ برابر شده است. قانون بودجه مشخص و علنی است. بروید بودجه پنج سال گذشته را موضوع گزارش قرار بدهید تا بفهمیم بودجه چقدر رشد پیدا کرده است. ما هم خبرهایی از افزایش بودجه میشنیدیم و خوشحال بودیم از سر و روی وزارتخانه پول میبارد و دیگر شرایط عسرت و تنگدستی قبل نیست اما آنچه در بودجه ۱۴۰۳ قابل مشاهده است این است که بودجه ۱۷ درصد رشد داشته است اما حقوق و دستمزد و پشتیبانی ۳۰ و ۴۰ درصد افزایش داشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: از طرف دیگر اینکه چقدر بودجه تخصیص داده شده هم بحث دیگری است، تاکنون ۵۷ درصد بودجه تخصیص داده شد. تأکید بر بند ب تبصره ۱۳ که پول به وزارتخانه میریزد، همان یک درصد شرکتها است و صحبتهای ابتدایی ۳۶ همت بود که بعد گفتند نمیشود. در این ۱۰ ماه، ۶ میلیارد و ۲۰۰ به ما دادند. واقعیت بودجه این است؛ بودجه را نگاه کنید و بررسی کنید که تا چه حد صحت دارد. امسال ۱۷ درصد رشد داشته و کمک به مطبوعات و نشر هم ۲۰ درصد بوده است.
صالحی در ادامه با اشاره به کنسرت فرضی تصریح کرد: در مورد کنسرتی فرضی که رسانههای خارجی روی آن کار کردند، برداشت من این است که وزارت فرهنگ و هنر باید قانون را رعایت کند. قانون مثل آداب اجتماعی در عرف است و اگر فرو بریزد مناسبات اجتماعی دچار مشکل میشود. در نظامنامه ذهنی من اشکالی ندارد که هر کسی در چارچوب خود کار کند اما وقتی در چارچوب دولت و قانون هستیم باید قانون را رعایت کنیم. لذت همه تکالیف وزارت ارشاد در بحثهای سبک پوشش و مقررات لازم الاجرا الزامی است، البته نمیخواهم وارد مصادیق شوم ولی مواردی بوده که برخورد شده اما علنی نشده است.
وی درباره بهبود رابطه با عربستان و استفاده از ظرفیتهای لازم تصریح کرد: ارتباطاتی به تناسب حج و سیاست خارجی داریم ولی ضلع سوم حتما میتواند فرهنگ باشد. همچنین با مصر ارتباطهای خوبی شروع شده ولی فعلا در حوزه سیاسی است. به نظر میرسد چشمانداز رابطه با مصر هم گام به گام بهبود پیدا کند.
وزیر فرهنگ و اراشد اسلامی با اشاره به اسم لیست سیاه گفت: اجمالا بله افرادی هستند. اما بهتر است ما به اثر نگاه کنیم نه مولف. با این حال این تبلیغاتی که اینقدر زیاد است که میگوید هنرمند و اهل قلم ممنوع الکار زیاد داریم، خیر، اینطور نیست. تعداشان بسیار کم است ولی همین هم نباید باشد.
صالحی با اشاره به اسم لیست سیاه گفت: اجمالا افرادی هستند. اما بهتر است ما به اثر نگاه کنیم نه مولف. با این حال این تبلیغاتی که اینقدر زیاد است که میگوید هنرمند و اهل قلم ممنوع الکار زیاد داریم، خیر، اینطور نیست. تعداشان بسیار کم است ولی همین هم نباید باشد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره واگذاری پلتفرمها به صدا و سیما گفت: این بحث در دولت سیزدهم به توافقی رسید ولی درک روشنی ندارم از این که چقدر این تصمیم درست است که یک شبکه متصل را جدا کنیم چون به نظرم این شبکه پیوسته است. من این فهم را ندارم که چطور یک بخش مثل سینما در یک جا باشد و بخش دیگر آن در جایی دیگر. ما باید تابع قانون باشیم ولی از نظر من اشکالی به این موضوع وارد است و در کوتاه مدت راه حلی برای آن نمیبینم.
وزیر فرهنگ و ارشاد با اشاره به همافزایی وزارت فرهنگ و خروجی آن برای فعالان نشر تصریح کرد: جلساتی در این زمینه داشتیم. در دورههای مختلف حوزه اقتصادی و شورای اقتصادی کار اصلی را انجام میدادند و اگر بتوانیم اجتماعی را هم در کنار آنها قرار دهیم تجربه موفقی خواهد بود. همیشه بحثهای اقتصادی و وزارتخانههای اقتصادی مسائلشان پیش بوده است و رئیس جمهور جلسات متعددی داشته است شرایط کشور نیز خیلی اوقات این امر را در اولویت قرار داده و مسائل اجتماعی و فرهنگی در درجههای بعدی قرار گرفته اند در حالیکه حوزههای زیرساخت توسعه هستند.
صالحی همچنین درباره سند راهبردی فضای مجازی تصریح کرد: یک سند مشخص شده است و چهار سند دیگر آماده ارسال است و به طور جدی دنبال میشوند و در اسرع وقت این سندهای آماده شده تحویل داده خواهد شد.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی دولت